Opr. Dr. Hande Akbaş Azalan kanamanın nedeni araştırılmalı
HABERİ PAYLAŞ

Azalan kanamanın nedeni araştırılmalı

Haberin Devamı

Adet kanamalarının azalmasının altında birçok neden yatabilir. Hormonlarda bozulma, geçirilen kürtajlar nedeniyle rahim duvarında incelme, yumurtalık rezervinin bitiyor olması gibi nedenler uzman doktor tarafından incelenmeli...

Düzenli adet görüyordum

41 yaşındayım, doktora gittim. Kan testi yaptılar, menopozun yakın olmadığını söylediler. Adetim bu ay 14 gün gecikti. Acaba ben menopoza mı giriyorum?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yakın zamanda yumurtalık fonksiyonlarınızı gösteren testler yapıldıysa ve normalse bir kerelik adet gecikmesiyle menopoza girdiğinizi söyleyemeyiz. Belki kist ya da benzeri bir oluşum adet gecikmenize neden olmuştur. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanınıza başvurup muayene olun. Bu arada gebelik testi de yaptırmış olmanız ve olası hamileliği elemeniz doğru yaklaşım olacaktır.

Erken menopoza mı gireceğim?

Adet kanamam çok azaldı. Sadece 1 gün adet görüyorum. Acaba erken menopoza mı gireceğim? Bu konuda çok endişeliyim.

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınız bilmiyorum ancak adet kanamanızın 1 güne inmesinin altında birçok neden yatıyor olabilir. Örneğin; hormonlarda bozukluk olabilir ya da varsa geçirmiş olduğunuz kürtajlar rahim duvarında incelmeye yol açarak bu duruma neden olmuş olabilir. Belki de yumurtalık rezerviniz azalmıştır. Tüm bunlara cevap verebilmemiz için hekime başvurun.

6 aydır korunmuyoruz

Polikistik over hastasıyım. 6 aydır korunmadık, gebelik oluşmadı. Doktora gitti, adetin 2’nci günü hormon testleri yapıldı. Gebelik için yumurta çatlatma iğnesi tedavisi gördüm. Başarısız oldu. Yeniden doktora gittim, hormon testleri yapıldı. Progesteron hormonunun çok düşükmüş, ilaç verdiler. Gebelik için nasıl bir tedaviye başlamalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, progesteron hormonunun düşük olması o ay için yumurtlamanın olmadığını gösterir. Bu olmadıkça hamile kalamazsınız. Size önerim eksik tetkiklerinizin yapılarak gebe kalmanıza engel başka durum var mı araştırılmalı.

Örneğin; size rahim filmi çekilmeli ve eşinize sperm analizi yapılmalı. Bunlardan sonra başka sorun olmadığına kanaat getirilirse 1-2 kez aşılama yapılabilir. Bununla da gebelik sağlanamazsa tüp bebek yöntemine geçilebilir. Yaşınız gençse tüp bebek ile başarı sağlama ihtimaliniz yüksek olacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder