Beden Sağlığı Ayaklarınıza özen gösterin!

Ayaklarınıza özen gösterin!

Paylaş
Ayaklarınıza özen gösterin!

Tüm gün yükümüzü taşıyan ayaklarımızın sağlığı, genel vücut sağlığımızı tamamladığı gibi diğer hastalıklar açısından da yol gösteriyor

Kadıköy Florence Nightingale Hastanesi'den Dermatolog Uzman Doktor Yasemin Balsever Kural anlatıyor:

Haberin Devamı

Ayak derisinde meydana gelen kızarıklık, kabarıklık, sertlik, benler, kaşıntı, ağrı, uyuşma, şişlik ve tırnak renk yapı değişiklikleri uzman doktor görüşü alınmasını gerektirir.

Diyabetik hastalarda duyu azaldığı için yaralar, nasırlar, yanık, mantar ve bakteri enfeksiyonu kolay gelişir. Bu nedenle ayak bakımı, kontrolü önemlidir. Dolaşım problemi olan kişilerde tedavisi güç olan yara ve morluk olmaması için de aynı şekilde sıkı ayakkabı kullanımından, tahriş ve darbeden kaçınmalıdır.

UYGUN AYAKKABI SEÇİMİ ÇOK ÖNEMLİ

Sıkı ve dar ayakkabılar şekil bozukluklarına, nasırlara yol açar. Uzun süre kapalı ayakkabı giyen, yürüyüş yapan kişiler ve sporcular daha özenli olmalı. Tekrarlayan nasır problemi varsa ortopedi, nöroloji uzmanı tarafından değerlendirilir ve tabanlık, uygun ayakkabı önerilir. Nasır tedavisinde yüzeyde kalınlaşmış boynuzsu tabakayı yumuşatan ilaçlar sonrasında bunların uygun şekilde temizlenmesi yeterlidir. Ayaktaki her sertlik nasır değildir. Siğiller sıklıkla görülür, üzeri nasır benzeri sert tabaka ile kaplandığı için nasır ile karışabilir. HPV virüsunun neden olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Tanı ve tedavi için artış olmadan dermatoloji uzmanı tarafından değerlendirilmelidir.

Haberin Devamı

KAŞINTI VE PULLANMA MANTAR İŞARETİ

Mantarı terleme artışı, yıkadıktan sonra ayakları kurulamama kolaylaştırır, bu nedenle yaz aylarında görülmesi artar. Dermatoloji uzmanı tarafından uygun ilaçlarla tedavisi yapılabilir. Tedavi edilmediğinde deri bütünlüğü bozulur. Bir bakteri hastalığı olan ağrılı, kırmızı, ödemli görünümü ile yılancık gelişebilir. İstirahat, antibiyotik tedavisi yapılır. Ayak mantarı ile benzeşen diğer deri hastalıkları egzama ve ayakkabı dermatiti tedavi sırasında dikkate alınır.

BU UYARILARA KULAK VERİN

- Tüm gün ayakkabı içinde kapalı kalan ayakların bakımı öncelikle yıkadıktan sonra parmak arası dahil güzelce kurulamaktır. Kuru çatlamış ayak tabanı için nemlendiriciler, peeling etkili kremler etkilidir. Ponza ve topuk törpüleri ise çok kullanılmamalı deri tahriş olabilir.

Haberin Devamı

- Terlemeye yatkın olan bireyler için ayak deodorantları, terlemeyi azaltıcı etkisi olan krem ve solüsyonlar faydalıdır. Ayrıca botoks enjeksiyonları ayak tabanı terleme tedavisinde uygulanmaktadır. Yaz aylarında çorapsız ayakkabı, terliklerin yapısında bulunan materyallere bağlı egzemalar gelişebilir. Özellikle kapalı ayakkabı giyildiğinde pamuklu kısa çorapların kullanımı tercih edilir.

- Tırnak kesilirken batmayı önlemek için çok kısa ve yuvarlak kesilmemeli, sivri uçlar törpülenmeli. Tırnak çevresindeki deri tırnağı enfeksiyondan koruduğu için kesilmemeli. Nemlendirici kremler bariyer işlevini güçlendireceğinden kullanılabilir.

- Oje, aseton gibi tırnak kozmetikleri alerjik reaksiyona yol açabilir; bu nedenle dikkatli kullanılmalı.

- Hem tırnağa hem ayak yapısına zarar vermemek için dar olmayan, ayak yapısına uygun ve yumuşak ayakkabılar seçilmeli.