Ekonomi Avrupa bankaları "strese" girecek

Avrupa bankaları "strese" girecek

Paylaş
Avrupa bankaları "strese" girecek

Avrupa Bankacılık Otoritesi, bankalara yapılacak yeni stres testleri için geçen yıl uygulanana kıyasla daha yüksek standartlar belirledi.

Yeni testlere katılacak 90 bankanın başarılı olması için sermaye yeterlilik rasyosunun (Tier 1) en az yüzde 5 olması şartı aranacak. Otorite, teste katılacak bankaların, ekonomik çalkantılara karşı güçlü konumda bulunması için ne kadar sermaye artırmaları, varlık satmaları ya da borçlarını düşürmeleri gerektiğini belirledi. Avrupa Bankacılık Otoritesi, daha sert standartlar getirerek bankalara olan güveni artırmayı umuyor.

Haberin Devamı

Testle, Avrupa bankacılık aktiflerinin yüzde 65’inden fazlasının, AB’ye üye her bir ülkenin aktiflerinin ise en az yüzde 50’sinin dayanıklılığının ölçülmesi hedefleniyor. Listede, İspanya’dan 24, Almanya’dan 13 banka yer alıyor. Haziran ayı sonunda testin sonuçlarının açıklanması bekleniyor.

Avrupa bankacılık düzenleyici otoritesinin finansal krizin başlamasından bu yana 3. kez yaptığı stres testinde, özellikle Almanya’da devletin sahibi olduğu bankaların kullandığı hibrit sermaye enstrümanlarının birçoğu, imtiyazlı hisseler de dahil olmak üzere, dışarıda tutulacak.

Testte çok az bankanın başarısız olacağı, başarısız olma ihtimali olan bankaların sermaye oranlarını artıracağı tahmin ediliyor. Yatırım bankası Morgan Stanley’in anketine katılan 800 yatırımcı, 10’dan az bankanın testi geçmede başarısız olmasını beklediğini belirtti.

Haberin Devamı

Almanya’dan Commerzbank AG’nin yanı sıra İtalya’dan Intesa Sanpaolo ve Banca Monte dei Paschi di Siena, geçen hafta sermaye oranlarını artırmayı planladıklarını açıkladı.

Portekiz’in içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılar, bankaların sermaye seviyesinin, düşük ekonomik büyüme ve batık kredilerin artmasıyla aşınacağı endişelerini artırıyor.

Basel III olarak bilinen yeni küresel sermaye kurallarına göre, Bankaların sermaye yeterlilik rasyosunun (Tier 1) 2013 yılından itibaren en az yüzde 7 olması gerekiyor. İngiltere ve İsviçre gibi ülkeler ise bu limiti yüzde 10 veya üzerine çıkardı.