Ekonomi ATO: Un değirmeni satan banka var

ATO: Un değirmeni satan banka var

Paylaş
ATO: Un değirmeni satan banka var

ATO: Un değirmeni satan banka var

Ankara Ticaret Odası (ATO) batık kredi miktarının son 5 yılda yaklaşık üç kat artarak 7 milyar 807 milyon liradan 21 milyar liraya çıkarken, bankaların alacaklarına karşılık icra yoluyla el koydukları gayrimenkul sayısında da patlama yaşandığını bildirdi. ATO, Bankaların, el koydukları ipotekli gayrimenkullere, tıpkı emlakçılar gibi detaylı bilgiler içeren fotoğraflı ilanlar yoluyla internet üzerinden müşteri aradığını açıkladı.

Haberin Devamı

ATO, "Emlakçıbank" başlığıyla gerçekleştirdiği araştırmada elde ettiği bilgileri, yazılı bir açıklamayla duyurdu. Araştırmaya göre bazı bankaların internet sitelerinde satılık gayrimenkulün çok sayıda fotoğrafı, uydu görüntüsü, açık adresi ve yol tarifi, son imar durumu, varsa teknik ya da hukuki kusurları gibi ayrıntılar bile yer alıyor.

Kısa sürede alıcı bulmak için gayrimenkullerin fiyatları piyasa rayicinin altında tutuluyor. Alıcı isterse, satın almaya talip olduğu gayrimenkulü, en yakın banka şubesindeki görevlinin yardımıyla görmeye de gidebiliyor.

-BANKADAN SATILIK UN DEĞİRMENİ-

Bankaların elinde konut, villa, dükkan, bina, fabrika, arsa, tarla gibi gayrimenkullerin yanı sıra un değirmeni, düğün salonu, fındık kırma fabrikası, alışveriş merkezi, balık lokantası, süpermarket, çiftlik, otel, pansiyon, dershane, benzin istasyonu, bağ, kestane bahçesi, incir bahçesi, kavaklık, samanlık, otlak ve fırın gibi gayrimenkuller de bulunuyor.

Haberin Devamı

Örneğin Albaraka Türk’ün satışa çıkardığı gayrimenkuller arasında Çorum’da 1.2 milyon liraya dershane, Giresun Tirebolu’da 160 bin liraya fındık bahçesi, Konya’da 130 bin liraya un değirmeni ve tarla bulunuyor.

-HALK BANKASI EMLAK ZENGİNİ-

5 Ekim 2010 tarihi itibariyle, elinde en çok gayrimenkul bulunan banka Halk Bankası... Bankanın elinde bin 501 adet gayrimenkul bulunuyor. Bu gayrimenkullerin toplam değeri ise 235 milyon liraya yaklaşıyor.

Halk Bankası’nın portföyünde 665 adet daire, 297 adet tarla, 169 adet arsa, 150 adet dükkan, 62 adet bina, 35 adet fabrika, 20 adet büro, 8 adet villa, 7 adet işletme, 88 adet de diğer olarak sınıflandırılan gayrimenkuller bulunuyor. Bankanın "satılık gayrimenkuller" listesinde Bodrum’daki "otlak" ve Osmaniye’deki "ahır" ile Kırşehir’deki "kavaklık" dikkati çekiyor. Listedeki en pahalı gayrimenkul ise Kayseri Organize Sanayi Bölgesi’ndeki bir fabrika. Fabrikanın muhammen bedeli 17 milyon 600 bin lira.

-VAKIFBANK İKİNCİ SIRADA-

Vakıfbank bin 492 adet gayrimenkul ile ikinci sırada yer alıyor. Bankanın elinde 403 milyon lira değerinde gayrimenkul bulunuyor. Bankanın 2009 yılı üçüncü çeyrek bilanço rakamlarına göre elinde kalmış olan gayrimenkullerin toplam büyüklüğü 188 milyon lira idi.

Haberin Devamı

Vakıfbank’ın satışa çıkardığı gayrimenkuller arasında çok sayıda konut ve işyerinin yanı sıra samanlık, fıstıklık, fırın, yemek fabrikası, yağ fabrikası, sentetik çuval fabrikası, besihane, süpermarket gibi gayrimenkuller dikkati çekiyor. Bankanın satış listesindeki en ilginç gayrimenkul Ankara Sincan’daki düğün salonu.

Listedeki en pahalı gayrimenkuller ise 83 milyon lira değer biçilen İstanbul Çengelköy’deki bir iş merkezi ile 17 milyon 500 bin liradan satışa çıkarılan, beş yıldızlı, tüm katları deniz manzaralı ve 639 yatak kapasiteli Taksim International Mersin Otel. 52 katıyla Avrupa’nın en yüksek binalarından biri olan Taksim International Mersin Otel için Vakıfbank’ın internet sitesinde hem Türkçe hem de İngilizce ilan ile müşteri aranıyor.
İş Bankası bin 174 gayrimenkul ile gayrimenkul zengini bankalar arasında üçüncü sırada yer alıyor. Bu gayrimenkullerin değeri yaklaşık 227,5 milyon lirayı buluyor. Bankanın elindeki en değerli gayrimenkuller ise Ankara’da 40 milyon lira değer biçilen "Mutfak, Spor ve Dinlenme Tesisleri" ile Adana Yüreğir’de 25 milyon dolar (36 milyon 175 bin TL) fiyat biçilen, ticari ve konut imarlı, 260 bin metrekare büyüklüğündeki arsa.
Sadece bu üç bankanın elindeki gayrimenkullerin toplam değeri 865 milyon lirayı geçti.

Haberin Devamı

-HANGİ BANKANIN ELİNDE NE VAR?-

Albaraka Türk 317, Garanti Bankası 291, Finansbank 249, Ziraat Bankası 235, Bank Asya 208, Türk Ekonomi Bankası 163, HSBC 83, Yapı Kredi 69, Denizbank ise 47 gayrimenkulü satışa çıkardı.

Bankaların internet sitelerinde her bütçeye uygun gayrimenkul bulmak mümkün. Örneğin Vakıfbank’ın elinde, 1 milyon 881 bin 400 liraya da tarla da var, 2 bin liraya da. İş Bankası İstanbul Büyükçekmece’de 95 bin TL’ye daire, Denizli Çal’da bin liraya tarla, Iğdır’da 7 bin liraya büro, Denizbank İstanbul Beylikdüzü’nde 200 bin liraya villa, Şanlıurfa’da 35 bin liraya daire, Finansbank Ankara Çamlıdere’de 55 bin liraya dağ evi satıyor.

Haberin Devamı

-TEKLİF ALMA USULÜ İLE SATIŞ-

Bankalar ellerindeki gayrimenkulleri yazılı olarak teklif alma ya da açık artırma usulü ile satışa sunuyor. Teklif verme prosedürü bankaların internet sitesinde anlatılıyor. Ayrıca, gayrimenkul satış şartnamesi, satın alma teklifi örneği, satış ve borçlanma protokolü gibi belgelere de sanal ortamda ulaşılabiliyor.

Listede belirtilen rakamlar, gayrimenkullerin yaklaşık değerlerini ifade ediyor. Kesin satış tutarları ise tüm teklifler değerlendirildikten sonra ortaya çıkıyor. Banka en yüksek teklifi veren müşteriye gayrimenkulü satıyor. Satışlar peşin olarak gerçekleştiriliyor. Müşteri talep eder, banka da uygun görürse vadeli satış da yapılabiliyor. Ayrıca banka müşteriye kredi de verebiliyor.

AYGÜN: BORCUNU ÖDEYEMEYEN EVİNİ BANKAYA KAPTIRIYOR

ATO Başkanı Sinan Aygün, 2002 yılında 9 milyar 645 milyon lira olan takipteki kredi miktarının 2010 Temmuz ayı itibariyle 21 milyar liraya ulaştığını belirterek, bankaların alacaklarından dolayı el koydukları gayrimenkul miktarında da artış yaşandığını bildirdi.

Aygün, batık kredilerin yüksek olmasında bankaların kredilere çok yüksek oranlarda reel faizler uygulamasının büyük payı olduğunu vurguladı.
Bankaların kredilere uyguladığı faiz oranlarının enflasyona göre çok yüksek olduğuna dikkati çeken Aygün, "Yıllık enflasyonun 7-8 civarında seyrettiği bir dönemde bankalar kredilere yıllık yüzde 20-26 civarında faiz uyguluyor" dedi.

Gayrimenkul ya da araç satın almak için kredi kullanmayı düşünen tüketicileri uyaran Aygün, "Kredi kullanmayı düşünenler reklamlara kanmasın, hesabını iyi yapsın. Ödeme gücünü aşan miktarda kredi kullananları haciz bekliyor. Kredi borcunu ödeyemeyen vatandaş, gayrimenkullerini bankalara kaptırıyor" dedi.