Sayım Çınar Atilla Dorsay'dan sultan şiiri
HABERİ PAYLAŞ

Atilla Dorsay'dan sultan şiiri

Geçen hafta Adana Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği 17. Uluslararası Altın Koza Film Festivali’ndeydim. Gelenekselleşen Yaşam Boyu Onur Ödülleri bu yıl ünlü oyuncu Müjde Ar ve sinema yazarı Atilla Dorsay’a takdim edildi. Müjde Ar festival tarihi değiştiği için gelememişti. Dorsay‘ın sinema yazarlığına başladığı yıllardan günümüze kadar gelen süreci anlatan sinevizyon gösterisi beğenildi. Dorsay ödül konuşmasında yeni şiir kitabından da bahsetti. Dolayısıyla köşemde o kitap da yer buldu.

ATİLLA DORSAY’DAN SULTAN ŞİİRİ

Haberin Devamı

Dönme dolap

Atilla Dorsay/Goa Yayınları

Sinema eleştirmeni Atilla Dorsay’ın sakladığı şiirlerinin bir bölümü kitap haline geldi. Goa Yayınları’ndan çıkan Dönme Dolap adlı kitabı için Dorsay, bu şiirlerini “mahcubiyetle, tevazuyla, hatta korkudan titreyerek” okur önüne çıkardığını söylüyor. Atilla Dorsay’ın şiirleri adeta yaşıyor. Şimdiye kadar çeşitli dallarda yazmış, dile egemenliğini kanıtlamış ve 40 kitapla okurlarına seslenmiş Dorsay’ın şiirleri, onu hep okumuş olanlar tarafından sanırız ilgiyle karşılanacak. Dorsay bu kitapta Türkan Şoray için de samimi ve anlamlı bir şiir yazmış.

[[HAFTAYA]]

100 YAŞINI DEVİREN ASIRLIK ÇINARLAR

100 Yaşı Devirmenin Sırları

Esra Tüzün/Turkuvaz Yayınları

Sabah Gazetesi Sağlık Editörü Esra Tüzün’ün hazırlayıp kaleme aldığı bu kitap, yüz yaşına girenlerin hikâyesini anlatıyor. 100 yaşındaki insanlarla yapılmış söyleşileri okuyunca bu çağda bir asrı yakalamanın olabilirliğini görüyorsunuz. 100 yaşını deviren asırlık çınarların fotoğraflarını Sabah Gazetesi Fotoğraf Editörü Kutup Dalgakıran çekmiş. Siz de uzun ve sağlıklı yaşamanın sırlarını merak ediyorsanız, bu kitabı okumayı ihmal etmeyin!

TUHAF HAYAT HİKAYELERİ

Madam Arthur Bey ve Hayatındaki Her Şey

Mine Söğüt/Yapı Kredi Yayınları

Mine Söğüt’ün, zamanın ve dünyanın sınırlarını zorlayan, yaşamın gizlerinde dolanan romanı çok ilgi çekecek gibi. Mine Söğüt yeni romanında birbirinden ilginç insanları, tuhaf hayat hikâyeleriyle birlikte kapkara bir ortamda anlatıyor, hepsini Kara Yalı’da birbirine düğümlüyor. Özetle, yazacağı yeni romanı için eski fotoğrafların peşine düşen Olcayto Ran, kendisini Madam Arthur Bey’in lanetli dünyasında bulur. Tuhaf romanlar sevenlerin ilgisine.

Haberin Devamı

TARİHİ LOKANTALAR KİTAP OLDU

100 Tarihi Lokanta

Oğuz Erkara/Cinius Yayınları

Artun Ünsal’ın Benim Lokantalarım adlı kitabı her zaman başucumdadır. Şimdilerde yeni bir lokanta kitabı daha yayımlandı. Türkiye’nin en eski lokantalarından 100’ünün tarihçesinin ve hikâyesinin anlatıldığı 100 Tarihi Lokanta isimli kitap, Lokanta Dünyası ve Cinius Yayıncılık işbirliği ile yayımlandı. 100 Tarihi Lokanta, tıp doktoru olan Oğuz Erkara tarafından hazırlanmış. Erkara, bu çalışmasını uzun bir araştırma neticesinde, tespit ettiği tarihi lokantaların sahipleriyle birebir görüşerek yazıya dökmüş. Kitapta lokantaların tarihi hikâyelerinin yanı sıra ilginç olaylar da anlatılmakta. Örneğin; Rahmetli Bülent Ecevit’in eşi Rahşan Hanım’a evlenme teklif ettiği lokanta, 100 yıldır aynı masaları kullanan lokanta, hakkında şarkı yazılan lokanta, kebabı metreyle satan lokanta, adını Atatürk’ün koyduğu lokanta...

Haberin Devamı

GENÇ BİR KADININ TRAJEDİSİ

Pis Hikâye

Yaşar Kemal/Notos Kitap

Yaşar Kemal’in 1944’te yazdığı ilk öykü olan Pis Hikâye‘yi Notos Kitap yeniden yayımladı. Pis Hikâye genç bir kadının trajedisini anlatan, namus kavramı üzerine düşündüren, insanın canını acıtan bir hikâye. Eser, altmış yıl önce, 1944’te yazılmış ama uzun ömrüyle bir Yaşar Kemal klasiğine dönüşmüş. Bugün de heyecanla okunuyor. Pis Hikâye’de anlatılan, eski görünse de insanın varoluş trajiğine verilmiş bir karşılık olarak, yepyeni bir anlam içeriyor. Kitap, Yaşar Kemal’i Yaşar Kemal yapan dil ve anlatımın başlangıcındaki güçlü doğumu gösteriyor.

TÜRKİYE’NİN SON DARBESİ 12 EYLÜL

İngiliz Arşivlerinde 12 Eylül’ün Ayak Sesleri

Jan Devletoğlu/Doğan Kitap

1838’de kurulan Birleşik Krallık Devlet Arşivleri, Britanya’nın bilinen 1000 yıllık tarihiyle ilgili belgeleri içeriyor. Adalet Bakanlığı’na bağlı arşiv, devletin çeşitli kurumlarına ilişkin yaklaşık 11 milyon resmi belgeyi muhafaza ediyor. Haber alma, bilgi edinme, açıklık ve şeffaflık gibi temel demokratik kurallar gereği, 30 yılını doldurduktan sonra gizliliği kaldırılarak halka açılan bu arşiv, her sene yeni belgelerle genişliyor. Devlet Arşivleri’nde Türkiye’nin son darbesi 12 Eylül 1980 dönemine ait yaklaşık 2000 belge var. Dışişleri Bakanlığı bu yıl ambargo süresi dolan bu belgelerden bazılarının gizliliğini kaldırdı. Jan Devletoğlu, bu belgeleri tek tek inceleyerek o döneme damgasını vuran olaylar ve insanlar hakkında diplomatların gözlemlerini, gezi notlarını içeren raporlarını bir araya getirdi. Özellikle 1975-1980 arası dönemi ve darbenin nasıl yaklaştığını bilmek açısından önemli bir eser.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder