Gündem Asker büyük şehirlerden çekilecek

Asker büyük şehirlerden çekilecek

Paylaş
Asker büyük şehirlerden çekilecek

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, bölgeler arasındaki kalkınma farkınının giderilmesi için askeri birliklerin nüfusu az olan illere kaydırılmasına yönelik çalışma yapıldığını kaydetti

"Silahlı kuvvetlerin birliklerinin büyük şehirlerde olmaması lazım."

Açıklama Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'dan geldi.

AK Parti İl Başkanlığı'nın düzenlediği iftar programına katılmak için Kars'ta giden Yılmaz, valilik ziyareti sırasında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Tutuklu olan generallerin Yüksek Askeri Şura'da emekli edilmeleriyle ilgili soruyu yanıtlayan Bakan Yılmaz, "Bende müsteşar yardımcısı vardı, Tümgeneral. Hakkında hiç dava yoktu ama emekli oldu. Diğer arkadaşımızın da hakkında dava vardı o da emekli oldu. Bu emekli olanların dava ile bir alakası yoktur" dedi.

Silahlı birliklerin nüfusu az olan kentlere taşınması gerektiğini ifade eden Yılmaz, şunları söyledi:

"Şunu bilin ki silahlı kuvvetlerin varlığı bir ile canlılık getirir. Ben çok ile gittim ve herkes diyor ki, 'Bize acemi birliği veya usta birliği gönderin' niye? Çünkü, nerede silahlı kuvvetler varsa, orası canlıdır.

Malatya’da varsa canlıdır, Konya’da varsa canlıdır. Ancak biz hep şunu söyledik; dedik ki silahlı kuvvetlerin birliklerinin büyük şehirlerde olmaması lazım. Neden? Oranın yeteri kadar nüfusu var. Dengeli bölgeler arasındaki kalkınmayı giderebilmek için farklılığı azaltabilmek için en azından büyük şehirlerde silahlı kuvvetler birliklerimizin olmaması lazım.

Bunu nüfusu daha az olan illere taşımamız lazım. Genelkurmay Başkanlığımız bir master plan yapıyor. İnşallah bu çalışmadan sonra biz büyükşehirlerimizin silahlı kuvvetlerini, nüfusu daha az olan illere taşımayı düşünüyoruz. Orada da yine bölgeler arasındaki kalkınmışlığı da azaltabilmek için Batı'dan ziyade Doğu'daki illere de kaydırmayı düşünüyoruz.

Şöyle de düşünmek lazım. Çok dışarı gönderdiğinde bunların da çocukları, lojmanları var değil mi? Bunların da şehirle bütünleşmesi var değil mi? Yani 'Dağ başına gitsin ne yaparsa yapsın’ diye isteseniz de olmaz. Ama istenmediğinde gidecek mi gider. Ama bunu hiç kimse istemiyor. Aksine herkes gelsin diyor. Dolayısıyla da bizim kullanmadığımız alanları Kars’a verme konusunda bir çalışmamız var, bunu tamamlatacağız."

'DAVA İLE İLGİLİSİ YOK'


Dün açıklanan Yüksek Askeri Şura kararlarına da değinen Yılmaz, Ergenekon tutuklusu askerlerin emekli edilmesinin davayla ilgisi olmadığını söyledi. Yılmaz, şöyle devam etti:

"Emekli olan arkadaşlarımız için de söyleyeyim. Şimdi bende müsteşar yardımcısı vardı, tümgeneral. Hakkında hiç dava yoktu ama emekli oldu. Diğer arkadaşımızın da hakkında dava vardı o da emekli oldu.

Bu emekli olanların dava ile bir alakası yoktur. Kadro veya kadrosuzlukla alakası vardır. Dolayısıyla kadrosuzlukla ilişkilidir, onu söylemek istiyorum. Bendeki olan tümgeneral pekala emekli oldu, hakkında hiçbir davası yoktu. Demek ki dava açılmayan kimse emekli olabiliyor mu? Oluyor.

Demek ki dava açılan bir kimse de kadro müsait değilse o da emekli olabilir. Dolayısıyla bunu biz o davayla ilişkilendirmiyor, bağlandırmıyoruz. Kadroyla, hakkında dava açılan da açılmayan da, emekli olan da olabiliyor. Emekli olma gerekçesi kadrodan dolayıdır. Dolayısıyla milletimize hayırlı olsun diyorum."