Sayım Çınar Aşk devrimcidir! Usta yazarlar da!
HABERİ PAYLAŞ

Aşk devrimcidir! Usta yazarlar da!

Ülkemizde ‘polisiye roman’ denilince akla hemen Ahmet Ümit geliyor. Ama ben Ahmet Ümit’in farklı bir romanından söz edeceğim. Adı henüz konmayan yeni roman, günümüzden Osmanlı klasik çağına yapılan bir yolculuk. Bu yolculukta, tarihçilerin geçmişe bakış açısından yola çıkarak tarihin ne kadar göreceli bir bilim olduğunun altı çiziliyor. Kuşkusuz bu romanın konusu tarih olmakla birlikte, asıl amacı tarihin yorumlanışının insan ve toplumların yaşamında yarattığı etki.

[[HAFTAYA]]

Müzmin bir aşk ilişkisi ekseninde gelişen olaylar, Fatih Sultan Mehmed dönemine kadar uzanıyor. Soluk soluğa akan kurgunun içinde orta yaşlı bir profesörün gerilim dolu araştırması var. Günümüzde işlenmiş bir cinayetin gizemini çözmeye çalışırken tarihin karanlık sayfalarında ürpertici gezintiler yapacağız. Tabii yine beklenmeyen bir son... Romanları ve öyküleriyle ilgi çeken Ahmet Ümit’in şiirleri de yayınlandı. Şimdi gelelim o şiir kitabına ve haftanın diğer yapıtlarına...

Haberin Devamı

AŞK DEVRİMCİDİR! USTA YAZARLAR DA!

Sokağın Zulası

Ahmet Ümit/Everest Yayınları

Çok az okur, Ahmet Ümit’in edebiyata şiirle başladığını bilir. Oysa Ahmet Ümit, 12 Eylül Darbesi’ne karşı, antifaşist mücadelenin içinde aktif olarak yer aldığı yıllarda şiirler yazardı. Everest Yayınları’ndan çıkan ‘Sokağın Zulası’ bugünün usta kalemi Ahmet Ümit’in çiçeği burnunda bir yazarken devrimci kişiliğinin sokaklardaki kavgasını, haksızlığa, adaletsizliğe, diktatörlüğe karşı savaşını dile getirdiği, bir yandan da derin bir duyarlılığın sıcaklığını taşıyan şiirlerinden oluşuyor. O günden beri biriken bu şiirler, tanıdığımızı sandığımız yazarın bambaşka bir yönünü gösteriyor bize.

‘MUHTEŞEM YÜZYIL’I YAŞAYACAKSINIZ

Hürrem Sultan’ın Gözünden Kanuni Sultan Süleyman Devri

Adnan Nur Baykal/Galata Yayınları

Bu kitap, Osmanlı İmparatorluğu’nun Avrupa’yı şekillendirdiği yılları, ‘Muhteşem Yarım Yüzyıl’ı anlatıyor. ‘Muhteşem Yüzyıl’ adlı televizyon dizisindeki olayların nereye gideceğini önceden öğrenmek için bu kitap bir rehber olabilir. Dizideki hangi olayların nasıl değiştirildiğini, hangi olayların atlandığını görecek, ‘Muhteşem Yüzyıl’ı tam anlamıyla yaşayacaksınız. Adnan Nur Baykal, Kanuni Sultan Süleyman Devri’ni, Hürrem Sultan’ın ağzından anlatıyor. Düşsel bir söyleşi şeklinde yazılan bu kitapta, tarih tarafından suçlanan Hürrem Sultan her söylediği ile kendisini aklamaya çalışıyor.

Haberin Devamı

EĞLENCELİ, DÜŞSEL, GÜZEL BİR ROMAN

Tepelitaklak

Ahmet Sipahioğlu/Metis Yayınları

Geçenlerde, dostum olan yazar Ahmet Hakan’la İzmir’e giderken yanıma bu güzel romanı aldım. ‘Tepelitaklak’ gerçek bir uçak kitabıydı. Roman, Bülent Çağlar’ın bir öğrencisi olan Tayyar’ın kendisi ve hocası hakkında anlattıklarıyla başlıyor. Tayyar‘ın babası, Kıbrıs Çıkarması’na katılmış ve bacaklarını savaşta kaybetmiştir. Kısa süre önce eşini de kaybetmiş olan savaş gazisinin bakımıyla oğlu Tayyar ilgilenmektedir. Bülent Çağlar, romanın, hayatı farklı dönemlerde tepetaklak olan felsefe profesörü kahramanıdır. Bu kitabın Urla’da geçen bölümünü okurken geçmiş yaz günlerini hatırladım. Bence ‘yazar’ dediğin kafasını hayatın içine sokandır. Hakiki edebiyat seviyorsanız bu kitabı kaçırmayın.

Haberin Devamı

FARKINDALIĞIMIZI KAYBETMEYELİM

Kafes

John Perkins/April Yayıncılık

Bu kitap ‘Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları’ serisinin yazarı John Perkins’in son çalışması. Perkins eski bir tetikçi olarak dünyayı yöneten, üretmeyip devamlı tüketen, katkıda bulunmayıp zarar veren grupları işliyor ve daha iyi bir dünya için çözüm yolları öneriyor. Perkins’e göre Forbes’un ‘en zengin’ sıralamasını, ilk 500’ünü değiştirmek elimizde. Doğru tavır, doğru protesto ve doğru bilinçle ‘sıradan insan’ın yapabileceği çok şey var. Kitabın ilginç bir diğer yönü, yeşil politikalara, çevreye duyarlı yaklaşımlara önem vermesi, dünyayı, gelecek nesillere işe yarar halde bırakmanın biricik yolunun insana ve çevreye saygı olduğunu vurgulaması.

İSPANYOL EDEBİYATÇIDAN ANILAR

Çekişme Diyarında

Juan Goytisolo/Yapı Kredi Yayınları

İspanyol edebiyatının en önemli yazarlarından biri olan Juan Goytisolo, Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanan anılarının ilk bölümünü oluşturan ‘Yasak Bölge’de çocukluğunu, ilkgençliğini, Barcelona’yı, Franco’nun İspanyası’nı, Paris günlerini anlatıyordu. Goytisolo, anılarının devamı niteliğindeki ‘Çekişme Diyarında’ adlı bu kitabında, özellikle 1960 ve 1970’li yıllara ilişkin anılarını aktarıyor. Dönemin Paris edebiyat çevrelerinden Küba’ya ve Sovyetler Birliği’ne yaptığı yolculuğa, Franco’nun İspanyası’ndan Cortazar, Genet, Sartre ve Beauvoir gibi yazarlara kadar, Goytisolo’nun gözünden ve kaleminden sancılı yıllar... Anı kitabı sevenler için...

MURAT SABUNCU’DAN GAZZE ANILARI!

Gazze-Mahsuscuktan Bir Aşk Hikayesi

Murat Sabuncu/Alfa Yayınları

Gazeteci Murat Sabuncu, Gazze anılarını yazdı. Milliyet Gazetesi’nin Ekonomi Müdürü Murat Sabuncu’nun Gazze adını taşıyan kitabı Alfa Yayınları’ndan çıktı. ‘Mahsuscuktan Bir Aşk Hikayesi’ alt başlığıyla okura ulaşan kitap için Murat Sabuncu “Biraz masal biraz gerçek; ama hangisi masal hangisi gerçek bilmiyorum” diyor. Gazeteci yazar “31 Mayıs’ta yaşanan Mavi Marmara baskınından sonra Gazze için yazılmış yazıları, raporları okurken, az ve yüzeysel bilgiye sahip olduğumu gördüm” derken bu meselenin de hep politikacılar tarafından konuşulduğunu fark ettiğinin altını çiziyor. Ve devam ediyor; “Oradaki insanların söylediklerini duymak, yaşantılarını görmek ve ne hissettiklerini bilmek için Gazze yolculuğuna çıktım.”

Sıradaki haber yükleniyor...
holder