Dünya Asil Nadir, Londra'da ifade veriyor

Asil Nadir, Londra'da ifade veriyor

Paylaş
Asil Nadir, Londra'da ifade veriyor

Londra'daki Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargıç önüne çıkan iş adamı Nadir, "Suçsuzum. Bir şey çalmadım" dedi

Kıbrıslı Türk iş adamı Asil Nadir, İngiltere’nin başkenti Londra’da hakkında devam eden yasal süreçte, bugün ifade vermeye başladı.

Haberin Devamı

Asil Nadir, eşi Nur Nadir’le birlikte bu sabah başlayan savunması için ifade vermek üzere, Londra’daki Old Bailey Ağır Ceza Mahkemesi’ne geldi.

Basının yoğun ilgi gösterdiği Nadir, mahkemenin 8. salonunda Ocak ayından bu yana devam eden duruşma öncesinde, Kur’an-ı Kerim’i elinde tutarak, ifadesinde doğruları söyleyeceğine yemin etti.

Nadir, avukatı Philip Hackett’in sorularını yanıtlayarak savunmasına başladı. 12 kişilik jüri önünde görülen davada, Nadir ilk olarak, kaç yaşında olduğu ve nereli olduğu gibi kişisel sorulara yanıt verdi. 71 yaşında ve KKTC’li olduğunu ifade eden Nadir, yolsuzluk yapmakla suçlandığı ve sahibi olduğu Polly Peck şirketinden bir şey çalmadığını ifade ederek, "Suçsuzum" dedi.

Haberin Devamı

Eğitimine ve iş hayatına nasıl atıldığına dair soruları da yanıtlayan Nadir, "6 yaşındayken Kıbrıs’ta gazete satarak çalışmaya başladım. Babam harçlığımı çıkarmak için çalışmam gerektiğini söylemişti" dedi.

İngiltere’ye 1963 yılının yaz aylarında geldiğini ve tekstil sektöründeki babasıyla birlikte çalışmaya başladığını anlatan Nadir, ancak daha sonra babasıyla yaşadığı anlaşmazlık nedeniyle 23 yaşındayken kendi tekstil şirketini Londra’da kurduğunu kaydetti.

-"Şirketin parlak bir geleceği vardı"-

Yıllık 2 milyon sterlin ciroyla başlayan işinin kısa sürede büyüdüğünü ve cirosunun yıllık 2 milyar sterline kadar ulaştığını kaydeden Asil Nadir, sahibi olduğu Polly Peck şirketiyle ilgili ise "Şirket kayyuma gitmeseydi, çok parlak bir geleceği olacağını" savundu.

Bu görüşü sadece kendisinin değil, dünyanın önde gelen bankacıları ve yatırımcılarının da paylaştığını kaydeden Nadir, "şirketin kayyuma gitmemesi için dönemin Türkiye Cumhurbaşkanının da önerisiyle üç büyük Türk bankasının 70 milyon sterlin vermeyi önerdiğini" söyledi.

Nadir ancak tüm itirazlarına karşın, şirketin yönetim kurulunun, 1990 yılının Ekim ayında kayyuma gitme kararı aldığını belirtti.

Polly Peck’teki görevini "şirketi başarılı bir yolculuğa taşıyan stratejist" olarak tanımlayan Nadir, şirketin büyümesinin "kaçınılmaz" olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

KKTC’li iş adamı Nadir, 4 Mayıs 1993 tarihinde neden İngiltere’den KKTC’ye gittiği sorusuna ise "Ülkeden ayrıldığı zaman tamamen iflas etmiş bir adam olduğunu" söyleyerek, "Sağlığım ve adil bir yargılanmaya tabi tutulacağım konusunda umudum tamamen paramparça olmuştu" dedi.

Bu arada duruşmada Nadir, şirketin iflası döneminde evine gelen mektupların açıldığını savundu. O dönemde bundan duyduğu endişeyi ifade eden Nadir, Ağır Dolandırıcılık Dairesi’nin (SFO) mektupları kendisine ulaşmadan açtığından şüphelendiğini kaydetti.

-Karar için gelecek ay ara verilmesi bekleniyor-

Asil Nadir’in ifadesinin ve savunmasının bir ay içinde bitmesi ve yargıç Lord Holyrode’un karar için davaya bir süre ara vermesi bekleniyor.

İngiltere’deki Ağır Dolandırıcılık Dairesi (SFO), Nadir’i yolsuzluk yapmakla suçluyor.

Nadir, KKTC’den İngiltere’ye geldiği 2010 yılından bu yana süren çok sayıda duruşmada haksız yere suçlandığını savundu.

Londra’ya 2010 yılının Eylül ayında gelişinin ardından hakim karşısına çıkan Nadir, şartlı tahliye edilmişti.

Haberin Devamı

SFO tarafından 150 milyon sterlinlik yolsuzluk yapmak, zimmetine para geçirerek şirketin iflasına yol açmak ve şirketin hissedarlarını mağdur etmekle suçlanan Nadir, yaklaşık iki yıldır, eşi Nur Nadir’le birlikte Londra’nın lüks semtlerinden Mayfair’de bir evde yaşıyor.

Nadir, 1993 yılında, sahibi olduğu Polly Peck adlı şirketin iflas etmesi ve hakkındaki yolsuzluk suçlamalarının ardından, İngiltere’den KKTC’ye kaçmıştı. Polly Peck şirketi 1990 yılında 550 milyon sterlin borçla kayyuma devredilmişti.