Mehmet Coşkundeniz Aşık olmak mı? Aşık kalmak mı?
HABERİ PAYLAŞ

Aşık olmak mı? Aşık kalmak mı?

Aşk için bir an yeter. Hatta bu ölçülmüş. Aşık olmak için saniyenin beşte biri kadar bir sürenin yeterli olduğunu ortaya koyan Syracuse Üniversitesi’nden bir grup bilim adamı, insanların aşık olduklarında kendilerini mutluluktan bulutların üstünde uçar gibi hissetmelerinin nedenine de açıklık getirdi. Araştırmaya göre, aşık olan bir kişinin beyninin 12 ayrı bölgesi, oksitosin, adrenalin ve dopamin gibi keyif verici kimyasal maddeleri salgılamak için koordinasyon içinde çalışıyor. Peki bu ne kadar sürüyor? İşte asıl yanıtlanması gereken soru bu. Aşık olmak için saniyenin 5’te biri yeterli oluyorsa, aşık kalmak için ne kadar bir süre gerekli?

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

***

Şimdi şöyle bir şeyi ölçmüş bilim adamları. Beyninizin 12 ayrı bölgesi, yukarıda adı yazılı kimyasalları sürekli salgılasaydı ömrümüz sadece 25 yıl sürerdi. Öyleyse rahatlıkla şunu söyleyebiliriz. Bu kimyasalların bir salgılanma süresi var. Bir araştırmaya göre 2 yıl 11 ay 8 gün, bir başka araştırmaya göre 2 yıl 6 ay 25 gün. Yani 2.5-3 yıllık bir süre veriyor bilim adamları. Bu kimyasalların salgılanması durduğu an aşk bitiyor mu peki? Aşkın kimyası bitiyor ama aşkın kendisi bitmiyor. İşte tam da bu noktada ‘aşık kalmak’ olgusu devreye giriyor. İlk durum bizim kontrolümüzde değil. Bir başka deyişle saniyenin 5’te birinde aşık olduğumuz kişiye, beynimiz o kimyasalları salgıladığı sürece aşık olup olmama iradesini gösteremiyoruz. Yani kontrol edemiyoruz. Ama ikinci durum, kimyasalların salgılanması bittikten sonra aşık kalmak, aşkı sürdürmek bizim irademizle mümkün

***

Bana en çok sorulan sorudur bu: “İlişkimizi nasıl ilk günkü heyecanıyla sürdürebiliriz?” İlişkiniz ilk günkü heyecanıyla sürmez. Zaten de sürmemesi gerekir. Sürerse problem var demektir. ya hiç görüşemiyorsunuzdur ya da siz o ilişkiyi olgunlaştıramıyorsunuzdur. Evet, ilişkinin olgunlaşması diye bir şey vardır. Birbirinizi olduğunuz gibi kabul etmek ve tabii ki birbirinizi sevmek, bu olgunlaşmanın ilk aşamalarıdır. Daha sonra hayatı birlikte paylaşma, gelecek planları yapma ve tabii ki evlilik devreye girer. Ama bizim için asıl zor olan şey budur. Düşünsenize, bir insanı hatalarıyla, zaaflarıyla kabul etmek. Ve onu o haliyle sevmek.

Haberin Devamı

***

Aşkın kimyasının bitmesi dünyanın sonu değildir. Aksine, aşık olduğunuz ama daha sonra sevdiğiniz o insanla bir ömrü paşlaşmaktan daha güzel bir şey yoktur. Tabii ki güven ve sadakat da böyle bir ilişkinin olmazsa olmaz koşullarıdır. Şöyle bir toparlarsak; aşık olmak saniyenin 5’te biri, aşık kalmak bir ömür boyu. Hangisi daha zor? Tabii ki ikincisi. Yani siz çaba göstermezseniz, aşık kalmak için emek sarfetmezseniz ilişkinizin yürümesi de mümkün değildir. Nokta.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder