Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Aşı ya da ilaç çare olabilir
HABERİ PAYLAŞ

Aşı ya da ilaç çare olabilir

Haberin Devamı

Kabakulak hastalığını ergenlikten sonra geçiren erkeklerde virüs yumurtaya zarar verirse kısırlık ortaya çıkabilir. Bu rahatsızlığı çocukken geçirmediyseniz ergenlik ya da sonrasında kabukulak aşısı olun. Hastalanırsanız yumurta iltihabını önleyen ilaç kullanın.

SORU: Kısırlık yapar mı?

22 yaşındayım. 16 yaşındayken kabakulak geçirdim. Çevreden kabakulak geçiren erkeklerin kısır olduğunu duydum. Acaba bu doğru mu?

CEVAP

Kabakulak hastalığını ergenlikten sonra geçiren erkeklerin yüzde 30’unda yumurtalıkta şişme ortaya çıkar; virüs yumurtayı da etkiler. Eğer çift taraflı olursa ve döl hücreleri üreten yumurtalar tamamen zarar görürse kısırlık ortaya çıkar. Bu hastalığı çocuklukta geçirmeyenlerin ergenlik dönemi ve sonrasında kabakulak aşısı olmaları, eğer hastalığa yakalanırlarsa da yumurta iltihabını önleyen ilaçlar kullanmaları gerekir.

SORU: Ameliyat olsam mı?

21 yaşındayım. Size tetkiklerimi gönderiyorum. Sol tarafta varikosel varmış ve ameliyat gerekirmiş. Fikrinizi söyler misiniz?

CEVAP

Varikoselde esas sorun testis içi mikrosirkülasyonun yani organ içindeki kan dolaşımının etkilenmesidir. Varikoseliniz hakkında yorum yapabilmem için güvendiğim bir laboratuvarda tetkikinizi yaptırmam ve bizzat muayene etmem gerekli. Varikosel teşhisinde dopler ultrason anlamlı ve tek başına yeterli bir teşhis yöntemi değildir.

SORU: İlişkiye gireyim mi?

22 yaşındayım. Nişanlım evlenmeden önce birlikte olmamıza izin vermiyor. Ben daha önce kimseyle olmadım. Evlenmek üzereyiz. Evlenmeden önce ilk deneyimimi yaşamalı mıyım? İlk gecede problem olur mu?

CEVAP

Yakında evlenecekseniz biraz sabırlı olun ve ilk geceyi eşinizle paylaşın. Bu konuda sağlıklı kaynaklardan yeterli bilgi alırsanız hiçbir sorununuz olacağını sanmıyorum.

SORU: Kadın çok sinirliydi

24 yaşındayım. Geneleve gitmiştim ama kadın çok sinirliydi. Hiçbir şey yapamadım. Arkadaşım, kadındaki sinirin piskolojimi bozduğunu söyledi. Bir daha ilişkiye girmedim. Anormallik bende mi? Mastürbasyon yapıyorum ve çok zevk alıyorum.

CEVAP

Arkadaşınız çok haklı, daha iyi şartlarda yaşayacağınız başarılı bir deneyimle bu sorun hallolacaktır.

SORU: Uykum geliyor

25 yaşındayım. Bir defa boşaldıktan sonra sertleşme kayboluyor. Uykum geliyor, isteksizlik başlıyor. Acaba bu bir sorun mu?

CEVAP

Bir defa ilişki kurduktan sonra yorgunluk ve uyku isteği hissedilmesi fizyolojik bir durumdur. Bu bir rahatsızlık olarak görülemez, tedavi de gerekmez. Vücudunuzun ihtiyaçlarına göre hareket etmenizi öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder