Tamer Heper Arsa payı farklıdır
HABERİ PAYLAŞ

Arsa payı farklıdır

Haberin Devamı

Sitemiz 29 daireli. Düz dairelerle birlikte dubleksler var. Bunlardan biri de benim. Bugüne kadar aidatları eşit ödedik. Ancak yönetim karar almış bizden daha fazla para alacaklarmış. İyi ama biz dubleks sahibiyiz diye bize daha farklı hizmet verilmiyor ki. Bunun hukuki gerekçesi var mıdır? ● M.S.

Doğrusu okuyucumun mantığı ile bakıldığında elbette dairelere farklı hizmet verilmez. Düz dairelerin çöpü günde bir defa alınıyor ise dublekslerin iki defa alınmıyor. Hizmet eşit ancak ortak giderlerin paylaştırılmasında yasal bir tarif var. Diyor ki “Yönetim planında aksine bir hüküm yok ise ortak giderler arsa payı oranında paylaştırılır.” Dairelere arsa payı verilirken de rayiç değerleri ile orantılı arsa payı verilir. Sizin dubleksiniz düz dairelere göre daha pahalı ise size daha çok arsa payı verilmiştir ve ödeyeceğiniz aidat da yüksektir.

Sizin yapacağınız şey önce yönetim planınızı temin edip aidat paylaştırılması konusundaki hükme bakmaktır.

YÖNETİM PLANI NE DİYOR?

Konu açılmışken bir hususa değinmek isterim. Bazı binalarda kat malikleri kurulu, bazı binalarda ise yönetim kurulu aidat ve ortak gider toplanması konusunda farklı sistem uygulamak üzere karar alır, sonra uygulamaya başlar. Şayet karar kat malikleri kurulunda alınmış ise bazı mahkemeler bunu geçerli sayar.

Bence bu geçerli değildir. Çünkü yasa, yönetim planında aksine hüküm yoksa paylaştırmanın arsa payı oranında yapılacağını söylüyor. Yani yönetim planında paylaştırma hükmü varsa buna uyulacak. Aksine bir paylaştırma için yönetim planı değişikliği gerekecek. Yönetim planı değiştirilmezse kat malikleri kurulu kararı ile paylaştırma hükmü değiştirilemez.

Kat malikleri kurulu kararı ile yönetim planı değiştirilebiliyor ise paylaştırma buna göre yapılabilir. Ancak yönetim planı değişikliği basit oy çokluğu ile alınamayacağına göre her kat malikleri kurulu kararı yönetim planı değişikliği değildir. Netice olarak, yönetim planı değişikliği yapılmadan, kat malikleri kurulu veya yönetim kurulu kararı ile aidat toplanma sistemi değiştirilmemelidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder