Siyaset "Arap sokağının devirmeye çalıştığı anlayış Türkiye'de muhalefette"
Paylaş
"Arap sokağının devirmeye çalıştığı anlayış Türkiye'de muhalefette"

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Star Gazetesi'nden Fadime Özkan'la yaptığı söyleşide, muhalefeti kızdıracak açıklamalarda bulundu

Bakan Günay, Özkan'ın sorusu üzerine Mısır'daki olaylarla Türkiye arasında şu bağlantıyı kurdu:

Haberin Devamı

"Arap sokaklarında ayaklanan dinamik, daha demokrat, daha özgürlükçü bir yapı isteyen anlayış şu an Türkiye'de iktidarda. Arapların değiştirmeye çalıştıkları anlayış ise muhalefette"

İşte tartışma yaratacak röportajdan bir bölüm:

Kaderin bir cilvesi: CHP’nin 1994 İstanbul belediye başkan adayı olarak RP’nin adayı Recep Tayip Erdoğan’ın karşısına çıkardığı ‘ağır top’ Ertuğrul Günay bugün Kültür Bakanı olarak kabinede, Başbakan Erdoğan’ın ekibinde siyaset yapıyor. Günay bunu ‘hoş tabi’ diye açıklıyor. CHP’de 30 yıl boyunca genel sekreterlik dahil pek çok görev alan, genel başkan adayı olan Günay’ın 2007 seçimlerinde AK Parti’den aday olması büyük şaşkınlık yaratmıştı. O bunu, AK Partinin çoğulcu bir yapısı var, partim 8 yıllık, ben de 4 yıldır buradayım, diye açıklıyor. Ve ekliyor: Hem ben CHP’deyken de, bugün AK Parti’nin yaptıklarının yapılması gerektiğini savunuyor, bunun mücadelesini veriyordum. Yerimi buldum.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’NİN BAASÇILARI MUHALEFETTE

Arap halkları diktatörlerini alaşağı etmek için sokaklara dökülürken CHP vekilleri de Türkiye’yi sokağa direnişe çağırdı. İma, iddia şu: Türkiye’de sivil dikta var.

Ertuğrul Günay: Arap sokaklarında ayaklanan dinamik, daha demokrat, daha katılımcı, daha özgürlükçü bir yapı isteyen anlayış şu an Türkiye’de iktidarda. Daha da demokrat, şeffaf katılımcı olmaya çalışıyor. Arap sokağının devirmeye çalıştığı anlayış –Baas anlayışı- da Türkiye’de muhalefette. Bunun farkında bile değiller.

Ya MHP?

Ertuğrul Günay: Aynı. Derin bir birliktelik benzerlik var, o derin çekirdek mevzuunda. Bunlar soğuk savaş dönemi partileri. 90’lardan sonra özellikle 2000’lerde o eski dünya yıkıldı. AK Parti ise yeni dünyanın partilerinden birisi. Hala dünyayı siyah beyaz görüyor, kendilerini kategorize ettikleri gibi toplumu da köylü-şehirli, Alevi-Sünni, Kürt-Türk diye kategorize etmeye çalışıyorlar, AK Parti ise bu çemberi kırıyor, onların kategorize edip ayrıştırdıklarını kendi içinde harmanlıyor. Onlar zihin altlarında derin ipotekler olduğu için toplumla buluşamıyorlar. Yöneticileri birey olarak iyi insanlar da olabilir, iyi niyetli de ama sıkıntıları yapısal.

Anakronik diyorsunuz iki muhalefet partisi de…

Ertuğrul Günay: E öyle. Bakın uğraşıyorlar ama bir yere varamıyorlar. Sekiz yılı doldurdu iktidar, yeniden geliyor. Yakın geçmişte iki halk oylaması yaşadık, biri cumhurbaşkanı seçimi, biri anayasa değişikliği. Birinde yüzde 60’larda birinde yüzde 60’ın eşiğinde sonuç alındı. Bu, önemli bir toplumsal mutabakatın AK Parti’nin tezlerinin etrafında oluştuğunu gösteriyor. Ayrıca AK Parti’nin oyu yüzde 30’lardan 45’lere çıktı. Ama karşımızda bir blok yok. Bir dolu parti, parça yapılar var.

Haberin Devamı

BAKANLIK YALANLADI

Kültür ve Turizm Bakanlığından yapılan açıklamada, Bakan Ertuğrul Günay’ın, "Araplar kendi CHP’sini devirmeye çalışıyor" şeklinde bir cümle sarfetmediği bildirildi.

Yazılı açıklamada, Star gazetesinin bugünkü baskısında ve internet sitesinde Günay ile yapılan röportajın başlığına ilişkin olarak açıklama yapılması ihtiyacı doğduğu belirtildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi: "Bahsi geçen röportajın başlığı gazetede ve internet sitesinde ’Araplar kendi CHP’sini devirmeye çalışıyor’ şeklinde yer almıştır. Sayın Bakanımız röportajda bu şekilde bir cümle sarf etmemiş olup yorumla ortaya çıkarılan ifade, başlık olarak kullanılmıştır. Sayın Ertuğrul Günay’ın röportajındaki bu başlığın çıkarılmasına sebep olduğu düşünülen soru ve cevap aşağıdaki şekildedir:

Haberin Devamı

(Arap halkları diktatörlerini alaşağı etmek için sokaklara dökülürken CHP vekilleri de Türkiye’yi sokağa direnişe çağırdı. İma, iddia şu: Türkiye’de sivil dikta var. Arap sokaklarında ayaklanan dinamik, daha demokrat, daha katılımcı, daha özgürlükçü bir yapı isteyen anlayış şu an Türkiye’de iktidarda. Daha da demokrat, şeffaf katılımcı olmaya çalışıyor. Arap sokağının devirmeye çalıştığı anlayış - Baas anlayışı- da Türkiye’de muhalefette. Bunun farkında bile değiller.)"