Beden Sağlığı Antibiyotik içerken dikkat edilmesi gerekenler (Antibiyotik süt ile içilir mi?)

Antibiyotik içerken dikkat edilmesi gerekenler (Antibiyotik süt ile içilir mi?)

Paylaş
Antibiyotik içerken dikkat edilmesi gerekenler (Antibiyotik süt ile içilir mi?)

Antibiyotik doktor kontrolünde kullanılması gereken bir ilaç. Uzun süreli veya arka arkaya antibiyotik kullanımı elbette bazı sorunları peşinden getiriyor. Ancak antibiyotik kullanırken bazı besinlerin de birlikte tüketilmesi zehirlenmeye yol açabiliyor. Antibiyotiğin gereksiz yere kullanılmasının yanı sıra yanlış ilaç ve besinlerle alınması da tehlike yaratabiliyor. Uzmanlar "Bazen içtiğiniz bir meyve suyu dahi antibiyotik ile etkileşime girip zehirleyebilir" diyor

Bakteriyel enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde kullanılan antibiyotikler insan sağlığı açısından büyük öneme sahip. Kelime anlamı “hayata karşı” demek olan bu kimyasal maddeler, bakterilerin çoğalmasını önlüyor ve bazen de bakterileri öldürüyor. Gereksiz ve bilinçsiz yere tüketim sebebiyle antibiyotik kullanımında Avrupa birincisi olan ülkemizde ise özellikle çocuklarda bakterilere karşı direncin azalması ve iyileşemeyen hastaların, geçmeyen hastalıkların çığ gibi büyümesi söz konusu. Türkiye'de ne yazık ki antibiyotiğin gereksiz yere kullanılmasının yanı sıra yanlış ilaç ve besinlerle alınması problemi de var. Ölüme kadar götürebilecek riskli durumların oluşabileceğini ifade eden Medline Sorumlu Müdürü Dr. Koray Akay antibiyotiğin hangi durumlarda tehlikeli olabileceği konusunda uyardı. Dr. Akay şunları söyledi:

Haberin Devamı

2014 yılında Türkiye’de 120 bin kişi ağrı kesiciler, grip ilaçları ve antibiyotiklerden zehirlendi. Sağlık Bakanlığı 2014 raporunda bilinçsiz ilaç kullanımının bilançosunu bu rakamla açıkladı. Bilinçsiz kullanım; doktora gitmeden ilaç almak, benzeri rahatsızlık olduğunu varsayıp doktor yerine tavsiye ilaçları kullanma anlamına geliyor. Ayrıca etkileşimlerini bilmeden ilaçları doktora danışmadan karıştırarak içmek, besin, sigara ya da alkol ile yine bir hekime danışmadan ilaçları kullanmak da bilinçsiz kullanım anlamına geliyor. Bazen içtiğiniz bir meyve suyu dahi antibiyotik ile etkileşime girebilir ve tehlike yaratabilir.

Antibiyotik ve süt zehirliyor

Bazı antibiyotiklerin süt ve süt ürünleri ile bir araya gelmemesi gerekir. Süt ve süt ürünlerinin içeriğindeki kalsiyum, antibiyotiğin emilimini azaltabilir. Bu yüzden antibiyotiğin kullanıldığı saatlerde süt ve ürünleri tüketilmemeli. Yine birtakım antibiyotikler ise meyve suyu, domates, kafein ile birlikte kullanıldığında ilacın midede harabiyetini artırabilir. Mantar ilaçları kullanırken de öncesinde veya sonrasında süt, peynir, yoğur gibi besinler tüketmemeye dikkat edilmeli. Bu besinlerle birlikte tüketildiğinde bulantı, kusma ve karın ağrısı gibi problemlere neden olabilir.

Haberin Devamı