Opr. Dr. Hande Akbaş Anne olma ihtimalini azaltıyor
HABERİ PAYLAŞ

Anne olma ihtimalini azaltıyor

Haberin Devamı

Günümüzde çikolata kistlerine çok gerekmedikçe müdahale edilmiyor. Çünkü bu kistlere yapılan her türlü operasyondan yumurtalık rezervi etkileniyor, anne olma ihtimali azalıyor.

Hormon kullansam sorun olur mu?

50 yaşındayım. Menopozda ateş basması ve terleme gibi çok fazla şikayetlerim oluyor. Doktorum hormon vermek istedi, kanser olur muyum?

CEVAP

Değerli okuyucum, son yıllarda yapılan çok geniş kapsamlı sayıda kadının dahil edildiği bir çalışmada hormon replasman tedavisinin meme kanseri riskini arttırdığını ortaya koymuştur. Sizin için en doğrusu bir kadın doğum uzmanına başvurarak hormon tedavisinin riskleri, faydaları ve alternatif tedavi yöntemleri hakkında detaylı bilgi alıp doktorunuzla birlikte karar vermeniz olacaktır.

Çikolata kisti yeniden üredi

30 yaşındayım. Ameliyat oldum, çikolata kisti alındı ama tekrar üredi. Doktor ameliyat olacağımı söyledi. Acaba bu kistten kurtulmamın bir yolu yok mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, endometriozis ya da halk arasında çikolata kisti olarak ifade edilen, ne yazık ki üreme çağındaki kadınlarda görülen, her an nüks etme veya ilerleme riski olan bir hastalıktır. Günümüzde çikolata kistlerine yaklaşım, gerekmedikçe müdahale etmemektir.

Çocuğunuz yoksa gereksizce kistlere yapılan müdahale yumurtalık rezervinizin ve doğurganlık şansınızı azaltacaktır. Eğer çikolata kistiniz 5 santimin üzerinde değilse ameliyat olmayın ve istiyorsanız hamile kalın. İstemiyorsanız da ilaç tedavilerinden birine başlayarak kistin daha fazla büyümesi engellenebilir. Hiçbir tedavi yapılmazsa sorun büyüyecek, çıkarılsa bile kistleriniz menopoza kadar nüks edebilir. Mutlaka ameliyat yapılması gerekiyorsa üreme tıbbıyla ilgilenen ve lapaoroskopik cerrahi konusunda deneyimli bir hekime ameliyatı yaptırmanızdır.

Polikistik over varmış

14 yaşındayım, bugüne kadar 3 kez adet gördüm. Doktor polikistik over olduğunu söyledi. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, adet görülen ilk 1 yıl içinde düzensizlik olması gayet normal bir durumdur. Polikistik over sedece yumurtalıklara bakılarak söylenen bir durum değildir, belirli kan değerleri, şişmanlık, tüylenmede artış gibi başka bulguların da eşlik etmesi gerekir. Eğer 1 yıl sonunda halen düzensizliğiniz devam ediyorsa o zaman kanda bir tiroid gibi bazı hormonlara bakılmasını öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder