Gündem Anne karnındaki bebeğe cerrahi operasyon

Anne karnındaki bebeğe cerrahi operasyon

Paylaş
Anne karnındaki bebeğe cerrahi operasyon

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde, 21 yaşındaki Hatice Ok'un karnındaki 18 haftalık erkek bebeğine, idrar kesesindeki sorun nedeniyle cerrahi operasyon yapıldı

Uşak'ın Eşme İlçesi'nde oturan Hatice ve 25 yaşındaki Ramazan Ok çifti, ilk bebeklerini 10 haftalıkken anne karnında kaybetti.

Haberin Devamı

Hatice Ok, ikinci kez hamile kaldı. 18 haftalık aylık hamile olan Hatice Ok'un geçen hafta, Eşme Devlet Hastanesi'nde yapılan kontrolünde bebeğin karnının büyüdüğü farkedilerek, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevki yapıldı.

Burada yapılan kontrolde, anne karnındaki bebeğin idrar kesesinden mesaneye giden yolun etle kapanması sonucu idrarını anne karnına atamadığı (Posterior Üretral Valf) teşhisi kondu. Erkek bebeklerde 5-6 binde bir görülen ve anne karnındaki sıvı oluşumunu da önleyen bu sorunun giderilmesi için doktorlar bebeğin anne karnında ameliyatına karar verdi.

ÖLÜM DOĞUM OLABİLİRDİ

CBÜ Tıp Fakültesi Hastanesi kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faik Mümtaz Koyuncu ve eki, anneyi lokal anestezi ile uyuşturduktan sonra bebeğin karnında biriken idrarı bir boru ile boşalttı. İlk kez böyle bir ameliyat gerçekleştirdiklerini belirten Prof. Dr. Koyuncu, bebeğin ve annenin sağlık durumlarının iyi olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Bebeğin karnındaki idrar birikintisinin boşaltılmaması halinde böbrek yetmezliği ve akciğer büyümemesi gibi nedenlerle hamileliğin 6 veya 7'nci aylarında ölü doğum olabileceğine dikkati çeken Prof. Dr. Koyuncu, “Ayrıca annenin karnında su oluşamadığı için baskı altında kalıp, kaburgaları kırılabilir, çeşitli sakatlıklar da olabilirdi. Şimdi koyduğumuz borusal parça ile bebeğin idrarı annenin karnına akıyor. Doğum zamanında olacak. Bebek doğduktan sonra ise çocuk cerrahları, idrar yolundaki et parçasını tedavi edecekler. Her 15 günde bir anneyi kontrolden geçireceğiz. Eğer anne karnındaki bebek haraketleri ile boruyu çıkartırsa yeni bir operasyon yapacağız” dedi.

Hatice ve Ramazan Ok, çifti ise doktormara teşekkür ederek, “İlk bebeğimizi kucağımıza almak nasip olmadı. Ancak, bu defa sağlıklı bir şekilde oğlumuzun dünyaya gelmesini bekliyoruz” dedi.

Mehmed Hakkı ÖZBAYIR/MANİSA, (DHA)