Serra Ababay ‘Anne beni bırakma!’
HABERİ PAYLAŞ

‘Anne beni bırakma!’

Haberin Devamı

Çocuklar günlük hayatta bazen uzun bazen ise tuvalete gitmek kadar kısa süreler için ebeveynlerinden ayrı kalır. Çocukların bu ayrılıklara tepkisi, okula başlamak gibi daha uzun ayrılıkların nasıl geçeceğine ışık tutar.

Ayrılıkları kolaylaştırmak için, bunun duygusal süreç olduğu ve ebeveyn-çocuk arasındaki “bağlanma” ilişkisine göre şekillendiği bilinmelidir. Çocuk, ebeveyninin işe gidip geri geleceğine ve onu terk etmeyeceğine dair inancı kazanmışsa, “güvenli bağlanma” ilişkisinden ve kolay ayrılıklardan söz edebiliriz.

● “Bağlanma”, anne/baba ve bebek arasında ilk yıllarda kurulan duygusal bağdır ve ilişkilere dair beklentileri belirler.

● Güvenli bağlanan bebekler ayrılıklarda zihinlerindeki “güven veren anne” fikrine tutunur ve kendini sakinleştirir fakat güvensiz bebeklerin bu kaygıyı atlatması daha uzun sürer.

● Her çocuk gelişiminde 7’nci ayda başlayan ve 2 yaş gibi azalan “ayrılık kaygısı” yaşar. Bu dönemde kolay ayrılıklar beklenemez.

● Küçük yaştaki uzun ayrılıklar güvenli bağlanmayı zedeler. 0-1 yaşta birkaç günden, 1-2 yaşta ise bir haftadan uzun ayrı kalınmamalıdır.

● Çocuklar ebeveynleri yokken bağlanacak ve güvenli hissettirecek birini arar. Bu kişi sık değişmemeli, sabit olmalıdır.

● Unutmayın, ayrılık tepkisinde sadece bağlanma değil, çocuğun mizacı da (huyu) etkilidir.

● Ayrılıklar çift taraflıdır. Bu nedenle zorlanılan ayrılıklarda ebeveynler de kendilerine “ayrılamayan kim?” sorusunu sormalıdır. Ayrılıklar nasıl kolaylaşır?

● Her yaştaki ayrılıklarda, “ben işe gidiyorum, akşam geleceğim, sana teyzen bakacak” gibi açıklamalar ile vedalaşın, gizlice evden çıkmayın!

● Karşılıklı güven ilişkisi için baş başa vakit geçirin, oyun oynayın.

● Vedalaşma şarkıları ve rutinleri belirleyin.

● Daha küçük yaşlarda, siz yokken yanında olacak bir oyuncak bırakın.

● Evde olmayacağınız süreyi anlayabilmesi için elle yapılmış, sadeleştirilmiş bir takvim kullanın.

● Çocuğunuzu ilk günlerden itibaren diğer kişilerle iletişime geçmesi için destekleyin.

Instagram: cocuklar_buyurken

Sıradaki haber yükleniyor...
holder