Tamer Heper Anlaşmayı yazılı yapın
HABERİ PAYLAŞ

Anlaşmayı yazılı yapın

İlkokul mezunu bir bayanım. Bir iş yapalım dedik eşimle birlikte medikal iş yapan bir mağaza açtık. Bir firma bizi şubesi olarak gösterdi, yazılı sözleşme yapmadık, yaptığımız işin parasını alamadık. Mahkemeye verdik, bu mahkemeyi kazanır mıyız? N. O.

Ah be değerli okuyucum keşke elimde bunu söyleyecek güç olabilse. Biz bir dava dosyasını okuduğumuzda ancak bir fikre sahip oluyoruz, onun da sonucunun ne olabileceğini tam olarak söyleyemiyoruz, ancak intiba ediniyoruz. Sizin anlattığınız kadarı ile sonucu nasıl bilelim? Ancak bazı tavsiyelerde bulunmaktan öte elimden bir şey gelmez.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Birinci tavsiye asla yazılı sözleşme yapmadan bir işe girmeyin. İkincisi alacaklı olduğunuz durumlarda bunu bir kambiyo senedine bağlayın, çek veya bono alın, ihtilaf doğduğunda hukuki yollara başvurmakta gecikmeyin. Bunlar tavsiyeler. Bir de bilgi. Alacaklı olduğunuz zaman mahkemeye yazılı belge sunmadan alacağınızı ispatlayamazsınız. Bu tanıkla da olmaz, yazılı olacak, tanık ancak fiili olaylar için dinlenebilir. Bu ne demek? Örneğin sizden malları aldırdığına dair veya buna benzer olayları tanıkla ispatlarsınız, parasal olaylar için de ticari defterlerin incelenmesini istersiniz, bir ihtimal alacağınıza bu yolla ulaşırsınız. Yoksa tek başına “alacağım var” demekle olmuyor.

Aman kirayı ödeyin

1992’den itibaren bir işyerinde kiracıyız. Kiralarımızı muntazam ödüyoruz. Ancak evsahibi bu yeri satışa çıkarmış. Evsahibinin bize çıkmamızı söylediği günden itibaren hangi sürede çıkmalıyız. Kira ödememe gibi bir hakkımız var mı? N.K.

Evsahibinin size çıkmanızı söylediği günden itibaren çıkmanızı için herhangi bir süre yok. Hatta çıkmanız dahi gerekmiyor, yani siz işinize devam edeceksiniz. Bizim hukukumuzda kiraya verenin kiracıya “çık” demesi ile kiracı çıkmaz. Ancak kanunda yazılı tahliye nedenlerinden biri varsa mahkemeye başvurur, tahliye kararı alır. Ancak işyerini veya meskeni satacak olmak tahliye nedeni değildir. Onun için evsahibi size çık demeyecek. Ancak işyeri satılırsa yeni malik size satın alma tarihinden itibaren bir ay içinde ihtarname göndererek tahliye etmenizi talep edebilir. Çıkmazsanız altı ay sonra tahliye davası açar. Bu davada da ihtiyacını ispatlaması şarttır. İspatlarsa tahliyenize karar verilir. İspatlayamazsa siz işinize devam edersiniz. Fakat bu işlerin herhangi bir safhasında kira ödememek gibi bir hakkınız yoktur. Sakın ola ki bunu denemeyin, hem hukuki hem ahlaki olmaz, üstelik kendi aleyhinize bir tahliye nedeni yaratmış olursunuz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder