Gündem Ankara gemisi Libya'dan yaralıları getirdi

Ankara gemisi Libya'dan yaralıları getirdi

Paylaş
Ankara gemisi Libya'dan yaralıları getirdi

Libya'daki çatışmalarda yaralananlar, refakatçileri ile kurtarılan Türk ve yabancı uyruklu yolcuların da içinde bulunduğu, İzmir'in Çeşme Limanı'na yanaşan Ankara feribotundaki tahliye işlemi, saat 19.00 itibariyle sona erdi

Libya’daki çatışmalarda yaralanan 321 kişi ile refaketçileri ve kurtarılan Türk ve yabancı uyruklular olmak üzere toplam 479 kişinin bulunduğu Ankara feribotu, zorlu yolculuğun ardından İzmir’in Çeşme Limanı’na ulaştı. Feribotun limana demirlediği sırada güverteden, ’Libya Türkiye kardeş’, ’Türkiye sağol’, ’Türkiye seviyor’, ’Türkiye Allah razı olsun’ tezahüratları yükseldi. Gemidekileri karşılayanlar arasında bulunan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Bingazi’ye sahra hastanesi kurulması konusunda talimat verdiğini, çalışmanın sürdüğünü açıkladı.

Misrata ve Bingazi Limanı’ndan aldığı 321’i yaralı, 21’i Türk, 29’u yabancı uyruklu, 108 Libyalı yolcunun bulunduğu 479 kişi, Ankara feribotuyla İzmir’in Çeşme İlçesi Limanı’na, Sahil Güvenlik Komutanlığı’na bağlı botlar eşliğinde bugün saat 15.00 sıralarında geldi. Türkçe ve Arapça, ’İzmir’e Türkiye’ye hoş geldiniz’ yazılı pankartlarla karşılanan gemidekilerden güvertede bulunanlar, Türk ve Libya bayrağı açtı, tekbirler getirip, şarkılar söyleyerek kendilerini karşılayanları alkışladı. Aralarında yaralıların da bulunduğu güvertedekiler, ’Libya Türkiye kardeş’, ’Türkiye sağol’, ’Türkiye Allah razı olsun’, ’Türkiye seviyor’ tezahüratları yükseldi.

Gemidekileri karşılayanlar arasında bulunan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, İçişleri Bakanı Osman Güneş ve bine yakın sağlık personeli de aynı şekilde alkışlarla karşılık verdi. Diyanet İşleri Bakanlığı’nda görevli tercümanın megafonla yaptığı açıklamanın ardından Bakanlar, gemiye binip yaralıları kısa süreli ziyaret etti, geçmiş olsun dileklerini iletti. Gemiden ilk tahliye edilen ve vücudunda ağır derece yanık bulunan Muhammet Gargula, ambulans helikopterle İzmir’e sevkedildi. 18’i ağır yaralı, 70’nin durumu ciddi olan yaralıların gemiden tahliyesi, bir saati buldu.

BAKAN’DAN KÜÇÜK MUHAMMET’E ÖPÜCÜK

Koordinasyonu yerinde inceleyen Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sahra çadırlarına girip yaralılarla ilgilendi. Bakan Akdağ, yaralı küçük Muhammet Sinan’ın elini tutup, yanağından öptükten sonra "geçmiş olsun" dedi. Bakan Akdağ, zorlu bir operasyonun gerçekleştirildiğini, tahliye işlemlerinin sürdüğünü, geminin güvertesinde yaşanan coşkunun, "Kalp kalbe karşı" diyerek yorumladı.

İçişleri Bakanı Osman Güneş ise, tekrar yeni bir talep gelmesi durumunda Libya’dan tahliye için Türkiye’nin tüm imkanlarını seferber edeceğini dile getirdi.

BAKAN’DAN MÜJDE

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Libya’nın Bingazi kentine sahra hastanesi kurulması talimatı verdiğini, önümüzdeki günlerde planlamanın yapıldığını ve inşa çalışmasına başlanacağını da açıkladı.

TÜRKİYE, İNSANİ YARDIMDA LİDER ÜLKE

Feribotun Çeşme Limanı’na yanaşmasına saatler kala İçişleri Bakanı Osman Güneş, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, İzmir Valisi Cahit Kıraç, İl Sağlık Müdürü Mehmet Özkan ve beraberindeki görevlilerle geldi. Hazırlıklarını tamamını yerinde inceleyen ve koordinasyon konusunda brifing alan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Birleşmiş Milletlerin aldığı kararlar çerçevesinde Türkiye, Libya’daki kardeşlerine insani yardım için inisiyatif aldı. Birçok kurumun katkılarıyla yaralıları buraya getirip tedavilerine başlayacağız. Son derece önemli bir operasyon. Geçen 27 Mart’ta yola çıkmıştı. Feribotun içerisinde 7’si hekim, 15 sağlık personeli, 20 güvenlik görevlisi, 5 basın mensubu, 2 ambulans, 2 ton ilaç ve insani yardım vardı. 30 Mart’ta Misrata Limanı’na ulaştı. Ancak çatışmalar ve geçici ateşkesin ardından limana yanaşabildi.

Daha sonra Bingazi Limanı’na gidip oradaki yaralı ve refakatçilerini de aldı ve ülkemize dönmek üzere yola çıktı. Türkiye, dünyada insani yardım açısından 1 numaralı duruma gelmiştir. Bu tahliye operasyonuyla Birleşmiş Milletler ve dünyanın takdirini kazanmıştır. Her operasyon bizim için ayrı bir tecrübe. Türkiye’nin şefkat elini uzatması ve dünyadaki prestiji açısından çok önemliydi bu operasyon. Türkiye’yi insani yardımlar açısından lider ülke konumuna yükseltmiştir" diye konuştu.

AMBULANS ORDUSU

Yaralıların Çeşme, Seferihisar, Urla ve İzmir’deki hastanelere nakli için hazırlıklar, Başbakanlık Afet ve Acil Durumu Yönetimi Başkanlığı ve Sağlık Bakanlığı önderliğinde İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’nün koordinasyonunda günler öncesinden tamamlandı. Hazırlıklar kapsamında, Manisa, İstanbul, Kütahya, Konya, Eskişehir, Denizli, Balıkesir, Uşak gibi illerin 112 Sağlık Birimleri’nden 200’e yakın ambulans görev yaptı. Sağlık Bakanlığı tarafından kısa süre önce alımı yapılan dört hasta kapasiteli 14 ambulans da yaralıları ilk kez hastanelere ulaştırdı. Bine yakın sağlık personelinin görev yaptığı hastanelere sevk sırasında, 1 uçak, 3 ambulans helikopterin de imkanlarından yararlanıldı.

Çeşme Limanı içerisinde kurulan 7 ayrı, 50 yataklı, 3 bin 500 metrekare alana kurulu sahra çadırlarında da en üst tıbbi müdahalelerde bulunuldu. Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü personeli de liman içinde ve çevresinde geniş güvenlik önlemi aldı. Yaralılardan yaşları 18’den küçük olanların Behçet Uz Çocuk Hastanesi’ne, vücudunda yanık bulunanların ise İzmir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi altına alınacakları bildirildi.

Feribotun Libya’ya insani yardım gönderilmesi çerçevesinde, Genelkurmay Başkanlığı’nca tahsis edilen toplam 3 uçakla, Sağlık Bakanlığı’ndan 1 tam donanımlı hastane, 70 sedye, 19 kişilik sağlık ekibi ile Kızılay tarafından temin edilen 18 ton ağırlığında ilaç ve tıbbi malzeme gönderildiği bildirildi.
Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan tercümanlar da sevk işlemleri sırasında görev yaptı.

TAHLİYE SAAT 19.00’DA SONA ERDİ

Libya’daki çatışmalarda yaralananlar, refakatçileri ile kurtarılan Türk ve yabancı uyruklu yolcuların da içinde bulunduğu, İzmir’in Çeşme Limanı’na yanaşan Ankara feribotundaki tahliye işlemi, saat 19.00 itibariyle sona erdi. Aralarında, Kaddafi güçleri ile muhalif yanlılarının da bulunduğu yaralılar, defalarca sorti yapan helikopterler ve kara ambulansları tarafından kentteki hastanelere sorunsuz nakledildi.

KADIN KAPTANIN TAKDİRE DEĞER CESARETİ

Gidiş, geliş 10 günlük zorlu yolculuğu gerçekleştiren Ankara feribotundaki mürettabattan 3’üncü kaptan Esra Konak, ilgi odağı oldu. Cesaretiyle takdir gören Konak, "Kadın, erkek, çoluk, çocuk ayırt etmeden yardımcı olmaya çalıştık. Limanda gördüklerim beni çok duygulandırdı ama insanlık görevimi yerine getirdim" diye konuştu. Yaralılar arasındaki, çenesinde kurşun yarası bulunan 8.5 aylık Muhammet Cevat’a da sağlık görevlileri tarafından hemen müdahale edildi.

DİĞER ÜLKELERE DE ÖRNEK OLUR

Tahliye işlemini başından sonuna kadar izleyen Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile İçişleri Bakanı Osman Güneş, Libya’daki heyetin başkanı Şeyh Mahmut Bin Guzzi ve sağlık personelini tebrik etti. Bakan Güneş, "İnsani yardım gerçekten çok önemli, Bu tür yardımlara devam edeceğiz. Basın mensupları sayesinde de dünya bu güzel operasyonu yakından izlemiş oldu. Türkiye’nin hassasiyeti, diğer ülkelere de inşallah örnek olur" dedi. Bakan Akdağ ise, "Temeli hasta nakli olan bir operasyon. Bu operasyonda tüm kurumlarımızın inanılmaz bir başarısı var. Türkiye’nin bu olayda aldığı rol önemli, İnsani yardımı üstlendik. Tüm çalışanlarımız, büyük fedakarlık gösterdiler, severek, gönüllü olarak yaptılar. Asil millete yakışan bir şekilde vazifelerini yerine getirdiler" diye konuştu. Bakanlar açıklamalarının ardından basın mensuplarıyla toplu fotoğraf da çektirdi.

EVİMİZDE GİBİ HİSSETTİK

Libya’daki heyetin başkanlığını yapan, imam Şeyh Mahmut Bin Guzzi, "Burada kendimizi evimizde gibi hissettik. Emeği geçen başta Cumhurbaşkanı ve Başbakan olmak üzere herkese teşekkür ve minnet ediyorum" dedi.

HASTANELER SEFERBER OLDU

Çeşmeden hava ve kara ambulanslarıyla İzmir’e sevkedilen Libyalı yaralıların bir bölümü Atatürk Eğtitim ve Araştırma Hastanesi’ne getirildi. İlk başta aralıklarla gelen ambulanslar daha sonra arka arkaya hastanenin acil servisine giriş yapıp yaralıları taşıdı. Silahla yaralanma, yaralanmaya bağlı organ travmaları ve uzuv kayıpları olan yaralılar, hızla acil servise alınıp kendilerine ayrılmış özel bölüme yatırıldı. Doktorlar başta olmak üzere sağlık çalışanlarının seferber olduğu acil serviste bir yandan Türk hastalara hizmet verilirken özel bölüme yatırılan Libyalı yaralılarla iletişim tercümanlar aracılığıyla sağlandı. Yaşı 17’den küçük çocuklar da İzmir Behçet Uz Çocuk Hastanesi’nde tedaviye altına alındı.

İyi bir organizasyonun gözlemlendiği sevkte, yaralıların arka arkaya getirilmesine rağmen herhangi bir kargaşanın yaşanmadığı acil serviste durum tespiti yapılan Libyalılar ilgili servislere yatırıldı.

Urla Devlet Hastanesi’ne getirilen 66 yaralının tedavisine başlandı. Burada kapasite dolduktan sonra hastalar İzmir’e yönlendirildi. Seferihisar Devlet Hastanesi Başhekimi Ahmet Uysal ise Libya’dan getirilen 25 yaralının tedavisini üstlendiklerini bildirdi. İlçe hastanelerinin kapasitesinin dolmasının ardından İzmir’deki diğer hastaneler de devreye girdi.

(DHA)

3