Advertorial Ankara’daki 500 bin hane ölüm tehdidi altında
Sponsorlu

Ankara’daki 500 bin hane ölüm tehdidi altında


Paylaş
Ankara’daki 500 bin hane ölüm tehdidi altında

Yalıtımsız evlerin Türkiye’ye yıllık maliyeti 12 milyar dolar

ANKARA - TERMOSAN Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Suat İNAN, Ankara’daki 500 bin evde eski tip kombi kullanıldığını ve bu evlerde yaşayanların can güvenliğinin tehlikede olduğunu belirtti. Tecrübeli iş adamı, tüm binalarda ısı yalıtımının yapılmasıyla birlikte Türkiye’nin enerji faturasından 10 ila 12 milyar dolarlık tasarruf sağlanacağının da altını çizdi.

Türkiye’nin önde gelen kombi üreticilerinden BAYMAK’ın yurtiçindeki lokomotifi TERMOSAN Mühendislik, hedef büyüttü. Şirketin yol haritalarını paylaşmak için bir toplantı düzenleyen TERMOSAN Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Suat İNAN, yeni döneme ilişkin stratejilerini açıklayıp iklimlendirme ve enerji sektörünü masaya yatırdı.
İNAN, TERMOSAN’ın BAYMAK markasıyla yollarını birleştirdiği 2005’ten bu yana sürekli olarak büyüme gerçekleştirdiğini, 2 milyon lira seviyelerinde olan cirolarını ise 45 milyon lira seviyelerine çıkarmayı başardıklarını kaydetti. İNAN’ın verdiği bilgilere göre BAYMAK; şikayetlerle ilgili çözüm üretme ve sorunları hızlıca çözüme kavuşturma konusunda Türkiye’nin en önde gelen firması. Kombi denildiğinde ilk akla gelen firma da yine BAYMAK. Hızlı büyüme yönünde hedefler koyan firma, kalite fiyat dengesinde avantaj ve müşteri memnuniyeti konularından taviz vermeyecek. BAYMAK’ın hedeflerine ulaşması için TERMOSAN Mühendislik’in üstüne düşeni fazlasıyla yapacağını ifade eden Suat İNAN, TERMOSAN olarak gerçekçi ve sürdürülebilir bir büyüme hedeflediklerini aktardı.

Sektörüyle ilgili verileri çok yakından takip ettiğini belirten tecrübeli iş adamı, “Türkiye’de tıpkı otomobilde olduğu gibi yıllık yaklaşık 950 bin ila 1 milyon adet arasında kombi satışı gerçekleşiyor. Nüfusla orantıladığımızda ve 81 ilde yaygınlaştığında biz bu rakamın yıllık ortalama 1 milyon 500 bin adet kombiye ulaşacağını öngörüyoruz. Bu rakamı yakaladığımız zaman pastadaki payımızla orantılı olarak satışımız da artmış olacak.” dedi. BAYMAK’ın kombi sektöründeki payını bu sene yüzde 15’lere çıkaracaklarını anlatan Suat İNAN, “1,5 milyonda yüzde 15, yaklaşık 225 bin adet gibi bir rakama tekabül ediyor. Bu, çok iyi bir miktar ve biz bunu rahat rahat tutturup üzerine çıkılabilecek altyapıya sahibiz.” diye ekledi. İNAN, temel hedeflerinin insanları BAYMAK markası ile tanıştırmak olduğunu belirtip, pek çok üründeki satışın evin mutfağına girdikten sonra kendiliğinden gerçekleştiğini söyledi.



TERMOSAN E-Ticarette de Ciddi Bir Oyuncu Olacak

TERMOSAN olarak sürdürülebilir büyüme, pazardan daha fazla pay alma ve daha fazla insana ulaşma yolunda izleyecekleri stratejileri de özetleyen tecrübeli isim, “Ödeme sistemlerinde yenilikçi uygulamalar başlatıyoruz. Geçen sene online tahsilata başladık. Sektörümüz kredi kartını çok yoğun kullanmıyordu. Bunda online entegrasyonu gerçekleştirdik. 7 çarpı 24 saat çalışan bir sistemden bahsediyoruz. Artık her yerde, tabletten, bilgisayardan, telefondan ödeme yapılabilecek. Tabii bu satışı da beraberinde getiriyor. Bu sistemleri yakından takip ediyoruz. Eğer çalıştığımız firmalarda teknolojik gerileme varsa bu eksikleri de gideriyoruz. Konuyla ilgili bayilerden çok iyi dönüşler alıyoruz.” şeklinde konuştu.

İNAN, daha önce hiç bulunmadıkları e-ticaret kanalında da ciddi yatırımlar yaptıklarının ve oyun kurucu haline gelmek istediklerinin altını çizdi. TERMOSAN Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı, “E-ticarette olmanın ölçek anlamında ciddi bir getirisi olacak. Ciromuzun yaklaşık yüzde 50’sini online olarak tahsil edeceğiz. Tahmin ediyorum e-ticaret hızla artacak. Ciro içindeki payı yüzde 5’lerle başlar, yüzde 25-30 seviyesine çıkarmamız bizim için ciddi bir başarı olur. E-ticaret normal büyümenin yanında ciddi anlamda artı bir katkı getirecek.” diye ekledi.

Gazdan Zehirlenerek Değil Boğularak Ölüyorlar

Doğalgazın Türkiye’ye 1989 yılında geldiğini, bu yıllarda takılan kombilerin teknolojik açıdan çok geri kaldığını ve can güvenliğini de tehdit ettiğini belirten TERMOSAN Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı, “Zaman zaman basında görüyoruz. Ne yazık ki eski kombilerden kaynaklı ölümler yaşanıyor. EGO (Elektrik Gaz Otobüs Genel Müdürlüğü) özelleşmeden önce bu kombilerin yenilenmesini sağlayamadık. Özelleştikten sonra adı ‘Başkent Gaz’ oldu. Ankara’da bu tür ölümlü kazalara sebebiyet verecek 500 bin adet kombi var. Bu kombilerin değişimi geçen sene başladı. Artık keyfiyete bırakılmıyor.” şeklinde konuştu.

İNAN, riskli kombilerle ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Bacaları ve kombisi standartlara uygun olmayan evler bu riskle karşı karşıya. Bunların EGO’da kayıtları var. Ekipler gidip 3 haftaya kadar süre veriyor, gerekli işlemler yapılmamışsa evin gazı mühürleniyor. Bahsettiğimiz evlerin bazılarında duvarlar yağlıboya, kombi de ciddi oksijen tüketiyor. Bir de camlar contalı ve PVC ise dışarıdan hava sirkülasyonu da gerçekleşemiyor. Baca da tıkandıysa boğulma sonucu ölümler beraberinde geliyor. Maalesef bunlar hep yaşandı.”

Eski Kombilerin Değişimi 10 Yıllık İş Potansiyelini Beraberinde Getirdi

Eski kombilerin değiştirilmesiyle ilgili zorunluluğun pazarda yeni bir alan açtığını ifade eden TERMOSAN Yönetim Kurulu Başkanı Suat İNAN, “Bu kombilerin değiştirmeye başlamadan önce Ankara’daki pazarın büyüklüğü yıllık 60 bin adet kombiyle ifade ediliyordu. Şimdilerde yaklaşık 40 bin de değişim pazarı çıktı. Üst üste koyduğunuz zaman 100 bin kombilik bir pazar. Bu toplam Türkiye pazarının yaklaşık yüzde 10’u. Sadece değişim pazarı, Ankara’da yaklaşık 10 yıllık bir iş potansiyeli oluşturdu.” diye ekledi.

Bir Şey Değişince Her Şey Değişir

İş yapış felsefesini de anlatan Suat İNAN, mevcut sonuçların tamamının oluşturulan bir denklemden elde edildiğini ifade etti. “Bir şey değişince her şey değişir.” diyen tecrübeli iş adamı, yenilenebilir enerji hususuna da değindi. Çatılara yerleştirilen güneş enerjili su ısıtıcılar alanında Türkiye’de bayileşme yoluna giren ilk firma olduklarını belirten TERMOSAN Yönetim Kurulu Başkanı, “Burada devletin destek olması büyük önem arz ediyor. Güneş enerjisi paneli çatıya kurulduğu zaman bunun çok rantabl olması gerekiyor ki insanlar teveccüh göstersin. Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için bu hususu önemli bir adım olarak görüyoruz.” şeklinde konuştu.

12 Milyar Dolar Havaya Gidiyor

Türkiye’de kanun koyucunun yenilenebilir enerji konusunda daha radikal kararlar alması gerektiğinin altını çizen Suat İNAN, “Türkiye’de bugün yalıtım yapsanız, yalıtım demek sadece ısıtma değil soğutma da demek, daha az bir enerji sarfiyatıyla mekanınızı ısıtacaksınız. Çıplak binalardan kaynaklanan yıllık enerji kaybımız 10-12 milyar dolar. Türkiye’de 12 milyar dolarla çözemeyecek problemimiz yok. Ama biz bu enerjiyi dışarıdan satın alıyoruz. Ortalama enerji ithalatımız olan 56 milyar dolardan yalıtımla yüzde 20 gibi bir tasarruf sağlayacağız.” dedi.

Orange Store’lar Kombi Pazarının Standardını Yükseltecek

BAYMAK’ın yeni bayilik konsepti Orange Store’lara da değinen İNAN, “Orange Store’lar seçkin bayiler. Standart teşhiri ve tasarımıyla ciddi bir yatırım ve istiyoruz ki artık konsept de oraya gitsin. Bu işi yapanlar böyle yapsınlar, tüketiciyi burada karşılasınlar ve sadece işin fizikselliğinden ziyade kendilerini de oraya taşısınlar.” ifadelerini kullandı.