Spor Amputenin Ganalı yıldızları

Amputenin Ganalı yıldızları

Paylaş
Amputenin Ganalı yıldızları

Ülkeleri Gana'da lig olmadığı için sadece gösteri maçları yapabilen Richard Arthur ve Francis Antvidarpwah, Bedensel Engelliler Spor Federasyonu bünyesindeki Ampute Futbol Süper Ligi'nde farklı takımlarda top koşturuyor.

Ampute Futbol Süper Ligi takımlarından Aybesk’te oynayan Arthur ile Ankara Genç Engelliler Spor Kulübü’nde forma giyen Antvidarpwah, Türkiye’de futbol oynamaktan dolayı mutlu olduklarını söyledi.

Haberin Devamı

Gana Ampute Futbol Milli Takımı’nın kaptanı 34 yaşındaki Arthur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, milli takımdan arkadaşı Antvidarpwah ile futbol dışında bir protez imalat firmasında çalıştıklarını anlattı.

Arthur, 6 yaşında geçirdiği trafik kazası sonrasında engelli kaldığını belirterek, "Küçük bir yaşta kaza geçirdiğim için olayı tam anlayamadım ve engelimden dolayı bir sıkıntı yaşamadım" dedi.

Futbola 22 yaşındaki başladığını ve ülkesinde 2 yaşında ikizleri bulunduğunu belirten Arthur, "3-4 sene Gana’da gösteri maçları yapıyorduk. Arjantin’de 2010 yılında yapılan Ampute Futbol Dünya Şampiyonası sonrasında Türk Milli Takımı Antrenörü İsmail Temiz bize transfer teklifinde bulundu. Biz de kabul ettik ve futbol hayatımıza burada devam ediyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

"Az laf, çok iş"

Arthur, Türkçeyi az konuşabilmesine rağmen takım arkadaşlarıyla rahatlıkla anlaşabildiğini anlattı.
Arthur, "Üç senedir Aybesk Kulübü’nde oynuyoruz ve kulübün tesislerinde kalıyoruz. Buradaki arkadaşlarımız bize her konuda yardımcı oluyor. Türkçeyi az konuşmamıza rağmen hiçbir zorluk yaşamıyoruz. Futbolda çok konuşmaya gerek yok. Az konuş ama sistemi bil, antrenmanlarını yap, zaten başarı gelecektir" ifadelerini kullandı.

"Türkiye’de ampute futbolunda sponsorluk sistemi iyi kullanılıyor" diyen Arthur, şunları söyledi:
"Gana’da böyle bir sistem olmadığı için lig de kurulamıyor. Türkiye’de çok takım ve tesis var. Gana ile kıyaslandığında burada futbol oynamak daha kolay. Çünkü Türkiye’de her hafta maç oynuyorsunuz ve vücut ister istemez forma giriyor. Gana’da ise sadece gösteri amaçlı maçlar oynanıyor. Bu da size form tutma şansı vermiyor."

Türk mutfağıyla Gana yemeklerinin birbirine benzediğini ve bu nedenle herhangi bir sıkıntı yaşamadıklarını kaydeden Arthur, Türkiye’de kuşbaşılı pide, kuru fasulye ve pilavın en sevdiği yemekler olduğunu sözlerine ekledi.

Kaza sonrasında boşandı

Ankara Genç Engelliler Spor Kulübü’nde forma giyen Francis Antvidarpwah ise 20 yaşında geçirdiği kazanın ardından hayatında önemli değişiklikler olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Gana’da 9, 13 ve 15 yaşlarında üç çocuğu olduğunu ifade eden Antvidarpwah, "En küçük çocuğum doğduktan 6 ay sonra kaza geçirdim. Bu kaza sonrasında da eşim benden boşanmak istedi ve ayrıldık. Çocuklarıma Gana’da kız kardeşim bakıyor" diye konuştu.

Kaza sonrasında zor günler yaşadığını ancak hepsini geride bırakmayı başardığını vurgulayan Antvidarpwah, şunları kaydetti:
"Türkiye’yi ve burada olmayı seviyorum. Ailemi de buraya getirmek istiyorum ama şu an kazandığım parayla bunu yapabilmem çok zor. Tesislerde kalıyoruz, ailelerimiz gelirse eve çıkmamız lazım. Bunların hepsi parayla ilgili konular. Ne zaman gereken parayı kazanmaya başlarız o zaman ailemi de yanımda isterim. Zaten internet üzerinden maçlarımızı takip ediyorlar."
Antvidarpwah, Türkiye’deki Spor Toto Süper Lig’i de takip ettiğini belirterek, "Türkiye’de Fenerbahçe’yi tutuyorum ve şampiyon olmaları beni oldukça mutlu etti" dedi.

Ganalı futbolcu Antvidarpwah, Türk mutfağından ciğerin favori yemekleri arasında yer aldığını söyledi.

Haberin Devamı

Buğra Ersavaş - AA