Gündem Amerika'dan vize krizinin bitmesi için Türkiye'ye 4 şart!

Amerika'dan vize krizinin bitmesi için Türkiye'ye 4 şart!

Paylaş
Amerika'dan vize krizinin bitmesi için Türkiye'ye 4 şart!

Amerika heyeti Türkiye ile vize krizinin bitmesi için 4 şart olduğunu açıkladı.

Amerikalı heyetin verdiği bilgilere göre vize krizinin bitmesi için Amerika'nın 4 şartı olduğu bildirildi.

Habertürk'ün aktardığı habere göre o 4 şart şöyle;

-Metin Topuz ve Mete C. ile ilgili kanıtlar iletilmeli

-Temasların Amerika'nın isteğiyle olup olmadığı sorulmalı.

-Çalışan Amerika'nın talebiyle temas yürüttüyse tutuklanmasın

-Çalışanlarına dair soruşturmada Amerika'ya bilgi verilmeli"

TÜRKİYE: ÖNŞART KABUL ETMİYORUZ


Diplomatik kaynaklardan Amerika'nın bu 4 şartıyla ilgili olarak, "Önşart kabul etmiyoruz, Amerika ile görüşmeler önşartsız başladı" açıklaması geldi


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan vize açıklaması

AMERİKA'DAN 'İLİŞKİLERİMİZ KARIŞIK' AÇIKLAMASI GELMİŞTİ


Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert yaptığı açıklamada "Türkiye ile ilişkilerimiz karışık" dedi. Nauert konuşmasının devamında şu ifadeleri kullamıştı. Sözcü Heather Nauert, "İki yerel çalışanımız çok da uzun olmayan bir süre önce gözaltına alınmıştı ve bugün hala gözaltındalar. Terörizmle suçlanıyorlar ve Türkiye hala bir delil sunmadı. Elbette ki bu çok ciddi bir suç ve buna ilişkin kanıt görmek istiyoruz" "Türkiye bir müttefikiniz gibi davranıyor mu?" şeklinde yöneltilen soruya Nauert, "Türkiye ile ilişkilerimiz karışık, bu şaşırılacak bir durum değil. Umuyorum ki güçlü NATO müttefiğimizle bu sorunları halledeceğiz. Biz umutluyuz" yanıtını vermişti.


NE OLMUŞTU?


Amerika'nın İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz'un, terör örgütü FETÖ'nün 17/25 Aralık 2013'teki kumpasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, haklarında dava açılan eski polis müdürleri ve firari eski savcı Zekeriya Öz ile irtibatı tespit edilmişti. Topuz, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosunca, ''Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs'', ''casusluk'' ve ''Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs'' suçlarından tutuklanmıştı.

Bunun üzerine Amerika Dışişleri Bakanlığı konuya tepki göstermişti. Türkiye Dışişleri Bakanlığı da Topuz'la ilgili olarak "25 Eylül 2017 tarihinde terörle bağlantılı suçlardan gözaltına alınan ve bilahare tutuklanan söz konusu kişi Amerika Konsolosluğunun resmi listesinde kayıtlı personeli olmadığı gibi, herhangi bir diplomatik veya konsüler bağışıklık sahibi de değildir" açıklamasını yapmıştı.

Amerika'nın Türkiye'deki tüm Amerika diplomatik misyonlarındaki göçmen olmayan vize hizmetlerini askıya aldığını açıklaması üzerine Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği de “Amerika'daki tüm misyonlarımızdaki Amerika vatandaşlarına yönelik vize işlemleri askıya alınmıştır” açıklamasında bulunmuştu.