Dünya Amerika bize güvence verdi!

Amerika bize güvence verdi!

Paylaş
Amerika bize güvence verdi!

Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin lideri Barzani: ABD bizi terk etmeyeceği yönünde güvence verdi

Demokratlar İttifakı Kongresi’ne katılmak üzere İtalya’nın başkenti Roma’ya gelen Irak’ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin lideri Mesud Barzani, ekonomi ağırlıklı gazete Il Sole 24 Ore’ye bir röportaj verdi.

Haberin Devamı

Kongreye katılmak ve bazı resmi temaslarda bulunmak üzere dün akşam Roma’ya gelen Mesud Barzani, St. Regis Otel’de muhabir Christian Rocca’nın kendisiyle yaptığı mülakatta, İngilizce bilmesine rağmen tercüman eşliğinde Kürtçe konuşmayı tercih etti.

Rocca’nın, ‘Yeni Irak’ın babalarından, Kürdistan Başkanı’ diye tanımladığı Barzani, Kürtler'in tarihi düşmanı Türkiye ile iyi ilişkilere sahip olduğunu, özellikle ekonomik ilişkilerin mükemmel olduğunu belirterek, “Kürdistan’da bulunan yabancı şirketlerin çoğunluğu Türk. Oysaki İtalyan işletmelerin sayısı az” diyerek İtalyan işletmeleri yatırımlara, altyapı ihalelerine katılmaya davet etti.

Türk siyasetinin doğu yönündeki yeni rotasına ilişkin uluslararası toplumun duyduğu endişelere de değinen Mesud Barzani, “Bu beni etkilemiyor. Türkiye, mümkün olan her şekilde Avrupa’ya girmeyi denedi. Eğer Avrupa bu ülkeyi istemiyorsa, başka yöne bakması doğaldır. Yine de Ankara’nın Batı’yı terk edeceğini sanmıyorum. Sadece kaale alınmak, Avrupa ile İslam dünyası arasında denge noktası haline gelmek istiyor” dedi.

Haberin Devamı

‘IRAK’IN KUZEYİ GÜVENDE’

Mülakatta Irak’ın güvenliği konusuna da değinen Mesud Barzani, Irak’ın kuzeyindeki şehirlerin güven içinde olduğunu, yabancı yatırımların her geçen gün arttığını ve özgürlük içinde olduğunu, Irak’ın geri kalan kısmında ise aksi bir durumun görüldüğünü belirtti. Irak’ın Saddam rejiminden kurtulmasının son derece pozitif bir gelişme olduğunu söyleyen Barzani, Amerikalılar'ın kendisi için kurtarıcı olduklarını ifade ederek, “Aynen İtalya’nın ve Avrupa’nın faşizmden kurtulması gibi hayatını halkına boyun eğdirmeye çabalayarak geçiren bir diktatörden kurtardılar” dedi.

Irak’a yapılan müdahaleyi doğru ve bilgece bulduğunu ekleyen Barzani, halen 50 bin civarında olan Amerikan askerinin Irak’ı terk etmeye başlamalarıyla ilgili endişeli olmadığını söyleyerek, “Ocak ayında Washington’daydım. Başkan Obama ve yardımcısı Joe Biden’le görüştüm. Bizi terk etmeyeceklerine, Iraklılar'ın güvenliğinin ilgi alanlarında kalacaklarına dair güvence verdiler” diye sözlerini sürdürdü.

Haberin Devamı

Esma ÇAKIR / DHA