Sağlık Alzheimer'a karşı bulmaca yerine sudoku (Alzheimer tedavisi)

Alzheimer'a karşı bulmaca yerine sudoku (Alzheimer tedavisi)

Paylaş
Alzheimer'a karşı bulmaca yerine sudoku (Alzheimer tedavisi)

Alzheimer'dan korunmada bulmaca çözmenin yararlı olabileceği görüşünün aksine Nörolog Prof. Oğuz Tanrıdağ, bulmaca yerine sudoku çözmenin daha faydalı olacağını açıkladı

Çağın en korkulan hastalıkları arasında ilk sıralarda yer alan Alzheimer hastalığında erken teşhisin önemine değinen Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Nörobilim Anabilim Dalı Başkanı Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, ailesinde Alzheimer görülen 50 yaş üstü kişilerin yılda bir kez beyin check up’ı yaptırması gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, Alzheimer hastalığında genetik bağlantının en önemli risk faktörlerinin başında geldiğini vurgulayarak şu bilgileri verdi:

"Ailesinde Alzheimer olan kişiler için risk 2-3 misli artıyor. Ailedeki bir kişiye Alzheimer tanısı konulduğu andan itibaren özellikle birinci derecedeki, 50 yaş üzerindeki yakınları gözlenebilir hiçbir belirtisi olmasa bile mutlaka bu konunun uzmanına başvurmalı. Ancak bu başvuru nörolog ya da psikiyatriste değil, özel olarak Alzheimer ile ilgili çalışan merkez ve oradaki uzmanlara yapılmalı."

'BULMACA YERİNE SUDOKU ÇÖZÜLMELİ'

Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, Alzheimer hastalığından korunmada yaygın olan bilginin aksine bulmaca çözmenin yararlı olmadığını, bulmaca yerine sudoku çözmenin daha faydalı olacağını belirtti.



Bulmaca çözme sırasında genellikle eski bilgilerin sınandığını ifade eden Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, şunları kaydetti: "Yani insanların yeni öğrendikleri değil, önceden öğrendikleri şeyler sınanır. Alzheimer hastalığındaki esas problem eski hafızayla ilgili değil, hastaların çoğunda bu bellek zaten korunuyor. Önemli olan ise yakın dönem içinde öğrenilenlerin etkilenmiş olmasıdır.

SUDOKU BEYNİ HER AÇIDAN ÇALIŞTIRIYOR

Buna karşı yeni öğrenilenlerle ilgili bulmaca sorularının önünde çoğu hasta saatlerce cevabı bulmak adına bekliyor. Bu nedenlerle bulmaca çözmenin yararlı olduğu düşüncesi iyi niyetli bir beklentiden öteye gidememiş durumda. Buna karşın 'Peki biz yine de bu türden bir şeyler yapmayı istersek ne yapabiliriz?' sorusu sorulduğunda bu sorunun yanıtı sudoku çözmek olabilir. Çünkü sudoku bulmaca çözmekten faydalıdır. Sudoku sırasında kişiler kendilerine verilen ihtimallerden mantıksal çıkarsamalar yapmak zorunda. Yani sudoku boşu boşuna bellek zorlaması gibi bir çabayı değil beynin diğer ihtimaller üzerinde işlem yapmasını gerektirir ve her aşamada çıkarsama değişir. Sudoku sırasında devreye giren bellek değil dikkat ve karar vermedir."


Haberin Devamı