Esra Karayel Altın ve borsa rekora gidiyor
HABERİ PAYLAŞ

Altın ve borsa rekora gidiyor

Borsa haftalardır devam eden yukarı hareketini sürdürürken döviz ve bono sakin seyir izledi

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

-Borsa altıncı haftayı da yükselişle kapattı. Yönde hem yurtiçi hem de yurtdışı gelişmeler etkili oldu. Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu S&P’nin Amerika’nın notunu sabit tutup uzun vadeli kredi notu görünümünü ‘durağandan’ ‘negatife’ düşürdüğü haberi sonrası borsaya sert satışlar geldi. Ancak Amerika’da beklentilerden iyi gelen şirket bilançoları dış borsalarla birlikte endekste de yönü yukarı çevirdi. Yurtiçinde Merkez Bankası toplantısı takip edildi. Endeks bu gelişmelerle yüzde 0.35 artışla 68 bin 692 puandan kapanış yaptı.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

-Para piyasalarında Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantı sonuçları etkiliydi. Banka gösterge faizi değiştirmeyerek yüzde 6.25 bıraktı. Ancak genel beklentinin aksine döviz ve TL zorunlu karşılık oranlarını kısa vadeli yükümlülükler için artırdı. Uluslararası piyasada altının onsu 1.509 dolara ulaşarak yeni bir rekor kırdı. Bono piyasası: 20 Şubat 2013 vadeli gösterge tahvilde faizler, haftayı yüzde 8.26 seviyesinden kapattı. Döviz piyasası: Dolarda yukarı yönde bir dalgalanma oldu. Dolar Cuma günü 1.5165 TL, euro ise 2.2060 TL’den kapattı.

Haber akışı ve ekonomik veriler olumlu gelmeye devam ederse endeks ve altın yeni rekorlar kırabilir

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

-Bu hafta yurtiçinde ve Amerika’da önemli ekonomik veriler takip edilecek. Borsada yönde bu veriler etkili olacak. Bununla birlikte endeksin kısa vadede hedefi ilk etapta 70 bin seviyesini geçmek. Hedefine dalgalı seanslarla birlikte ulaşacağını öngörüyorum. Bu seviye işlem hacmi desteğiyle birlikte kırılırsa 71 bin 700 tarihi zirve ikinci hedef olarak gözüküyor. Yarın Amerika’da ev satışları verisi açıklanacak. Yurtiçinde ise Salı günü kapasite kullanım ve sanayi güven endeksi verileri önemli. Yatırımcıların verileri takip ederek pozisyonlarını korumalarında fayda var.

-Para piyasalarında da ekonomik veriler etkili olacak. Geçen hafta bonolarda görülen yabancı alımları bu hafta da devam edebilir. Amerika tahvillerindeki hareketler izlenecek. Amerika’da not indirimi sonrasında yatırımcıların güvenli varlıklara yönelmesiyle altında gerçekleşen yükselişin devam etmesi olası gözüküyor. Bono piyasası: Gösterge olan 20 Şubat 2013 vadeli tahvilde faizler, yüzde 8.20-8.30 aralığında hareket gerçekleştirecek. Döviz piyasası: Dolarda direnç 1.5150 TL seviyelerinde bulunuyor. Destek ise 1.5120 TL seviyesinde görünüyor.

Haberin Devamı

BORSADA NELER OLUYOR? SİZ SORUN BİZ YANITLAYALIM

50 milyon dolar ödeyecek

Soru: Esra Hanım Sinpaş hissem var. Geçen hafta Modern Projesi ile ilgili bir şeyler duydum. Bursa Modern projesi konusunda son durumu nedir? Satın aldı mı? Faruk DEMİR/İstanbul Cevap: Faruk Bey, Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) Bursa Modern projesi arazisini satın almak için 50 milyon dolar ödemeyi kabul etti. Sinpaş GYO bu projede satılan 517 adet bağımsız bölüm için yüzde 20’lik hasılat paylaşımına devam edeceğini ancak satılmamış ve inşa edilmemiş parsellerin arazi haklarını satın almak üzere 50 milyon dolar ödeyeceğini açıkladı. Bu arazi alımının uzun vadede projenin marjlarına olumlu yansıması muhtemel gözüküyor.

Haberin Devamı

Aracı kuruluşta hesap açmalısınız

Soru: Borsadan hisse senedi almak istiyorum. Hangi kurumlardan ve ne şekilde alabilirim? Şimdiden teşekkürler. Duygu ÇETİN/İstanbul Cevap: Duygu Hanım, borsada işlem yapmak için herhangi bir aracı kuruluşta (aracı kuruluşlar listesine borsanın ve Sermaye Piyasası Kurulu’nun web sitesinden ulaşabilirsiniz) hesap açtırmanız gerekiyor. Hesap açıldıktan sonra aracı kuruluş yetkilileri gerekli hesap, şifre vb. bilgileri tarafınıza verecektir. Borsada yapacağınız işlemler için ise mevzuatın belirlediği bir oranda komisyon alınır. Aracı kuruluştaki yatırım uzmanlarıyla görüşüp vadenizi, ne tür bir yatırım yapmak istediğinizi belirtip yönlendirme de alabilirsiniz. İşlemlerinizi aracı kuruluşun web sitesinden ya da telefonla aracı kuruluşun yetkilileri vasıtasıyla yaptırabilirsiniz. Size açılan hesaptan tüm işlemlerinizi ve portföyünüzü takip edebilirsiniz. Ayrıca hesabınızda bulunan hisse senetlerini Takasbank’tan da kontrol edebilirsiniz.

Bilanço güçlü, olumsuz etkilemez

Soru: Doğan Grubu’nun vergi borçları ile ilgili ayrıntılı bir bilgilendirme yapmanızı rica ediyorum. Tomris UZUN/İstanbul Cevap: Tomris Hanım, Doğan Holding ve bağlı ortaklıklarının vergi borçlarının yeniden yapılandırılması imkanından yararlandığı açıklandı. Buna göre; Doğan Holding’in, vergi borçlarının yeniden yapılandırılması kapsamında nakit çıkışı 3.5 milyon TL ile sınırlı olacak. Ayrıca bağlı ortaklıkları Doğan Yayın, Hürriyet ve Doğan Gazetecilik sırasıyla 41 milyon TL, 19 milyon TL ve 6 milyon TL ödeyecek. Gruptan yapılacak olan toplam vergi borcu ödemesi 69 milyon TL’ye ulaşacak. Bu rakamın, Doğan Grubu’nun güçlü bilançosunu olumsuz etkilemeyeceğini düşünüyorum.

2011 hedeflerini revize etti

Soru: Esra Hanım, Ford Otosan hissem var. Sizin de tavsiyelerinize uyarak uzun vadeli aldım. Bir miktar da kâra geçtim. Şirketle ilgili son durum nedir? Veysel YAŞAR/İstanbul Cevap: Veysel Bey, Ford Otosan 2011 yılı beklentilerini yukarı yönlü revize etti. Şirket internet sitesinde yer alan Nisan ayı yatırımcı sunumunda, 2011 yılı için toplam yurtiçi pazar beklentisini 789 bin adetten 823 bin adede, kendi üretimini 266 binden 280 bine, toplam satışlarını 320 binden 340 bine, yurtiçi satışlarını 121 binden 128 bine ve ihracatını 199 binden 212 bin adede revize etti. Şirket 2011’i yüzde 15.4 pazar payıyla tamamlamayı hedeflerken, geçen yıl yüzde 80 olan kapasite kullanım oranının bu yıl yüzde 85’e yükselmesini öngörüyor.

Analiz yaparak hisse belirleyin

Soru: Esra Hanım öncelikle sayfanızda sorularıma verdiğiniz yanıtlar için çok teşekkür ederim. Borsaya biraz daha giriş yapmayı düşünüyorum. Metro 1.07 ve Bimeks 4.44 fiyatlarını çok aşmamaları durumunda alacağım. Bu hisseler hakkında ne düşündüğünüzü öğrenebilir miyim? Sizin dikkatinizi çeken bir hisse de söyleyebilir misiniz? Emre TOMRUKÇU Cevap: Emre Bey sayfamda yer alan şirket hisseleri benim temel ve teknik analiz açısından orta vade için önerdiğim hisseler arasında yer alıyor. Yatırımcılara her zaman için tavsiyem alım yapılacak hisseyi seçerken öncelikle temel analiz yapılması. Yani şirketin kârlılık durumlarını ve finansal verilerini inceleyerek seçim yapılması. Bu yapıldıktan sonra ikinci aşama teknik analiz yardımıyla alım fiyatının belirlenmesi. Sayfamdaki hisseler bu iki analiz metoduna göre belirleniyor. Metro 1.15 seviyelerinden işlem görüyor. Bimeks ise 4.41 seviyelerinde. Metro için görüşüm kısa vade için nötr. Bimeks ise borsanın yeni şirketlerinden. Alım için fiyat hareketlerini inceleyip kademeli işlem yapabilirsiniz. Her iki hissede de işlem hacmini incelemenizi tavsiye ederim.

Bono ihracını tamamladı

Soru: Esra Hanım Garanti Bankası hissem var. Hisseye kısa vade için yatırım yapmıştım. Ne dersiniz? Bir de bankada bono ihracı ne oldu? Hizmetiniz için teşekkürler. Salih SILAY/İstanbul Cevap: Salih Bey, Garanti Bankası’nın banka bonosu ihracı tamamlandı. Bankanın 176 gün vadeli bono ihracında getiri yıllık bileşik yüzde 8.59 olarak açıklanırken, toplam 750 milyon TL tutarındaki satışın, 300 milyon TL’lik kısmı yurtiçi yerli yatırımcılara 450 milyon TL’lik kısmı ise yurtdışı kurumsal yatırımcılara yapıldı. Hissenizde vadenizi belirlemişsiniz. Getiri hedefinizi de belirlemeniz gerekiyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder