Dünya Alman Cumhurbaşkanı'ndan mesaj dolu konuşma

Alman Cumhurbaşkanı'ndan mesaj dolu konuşma

Paylaş
Alman Cumhurbaşkanı'ndan mesaj dolu konuşma

Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff'un TBMM'de yaptığı konuşma Türklerle ilgili mesajlarla doluydu

Kıbrıs ve Ermenistan

Haberin Devamı

Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff, TBMM’deki 20 dakikalık konuşmasında önemli mesajlar verdi. İşte Wulff’un konuşmasından satırbaşları: “Kıbrıs sorunun çözülmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bunun sadece adanın ekonomik açıdan gelişmesine değil, aynı zamanda bölgedeki iyi komşuluk ilişkilerine katkısı olacak. Ülkeniz ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesi konusunda desteğimiz yanınızda.

İran konusunda uyardı

Almanlar için İsrail’in var olma hakkı ve güvenliği hiçbir şekilde tartışılamaz fakat aynı zamanda demokratik ve yaşayabilir bir Filistin devletinin olması gerektiği kanaatindeyiz. Siz de çeşitli tehlikelerle karşı karşıyasınız. İran’ın nükleer bir güç haline gelmesinden tabii ki etkileniyorsunuz. Avrupa’nın, burada barışçıl bir nükleer çalışma olduğu konusunda tereddütleri var. Ortadoğu’da bir nükleer yarışın başlamamasını istiyoruz.

Haberin Devamı

Almanca konuşan imam

Almanya’da yaşayan Türk ve Türk asıllı insanlar ülkemizin bir parçası. Misafir işçi olarak gelenler Almanya ekonomisinin gelişmesine önemli katkılarda bulundu. Onlara teşekkür borçluyuz. Almanya’da yaşayan Türklerin de cumhurbaşkanı olarak herkesin iyi niyetle Alman toplumuna katılmalarını bekliyoruz. Ama ortada bazı sorunlar var. Bazıları devlet yardımı almaya devam ediyorlar. Almanca öğrenmiyorlar.

Suç oranları yüksek. Bir kısmı maço tavırlar içinde. Eğitime destek vermiyorlar. Kadın-erkek eşitliği konusunda topluma uymuyorlar. Almanya’da Müslüman din öğretmenleri ve Almanca konuşan imamlar başarılı bir entegrasyona bundan sonra daha da büyük bir katkı sağlayacak. Kökten dinci eğilimlere karşı hep birlikte hareket etmemiz gerekiyor.

Ucu açık AB üyeliği

Almanya, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) bağlanmasını destekliyor. Bu yol Büyük Mustafa Kemal Atatürk tarafından açıldı. Biz Türkiye’nin AB’ye katılım müzakerelerinin adil ve ucu açık biçimde yürütülmesine yönelik olan karara bağlıyız ve aynı şekilde Türkiye’nin de yükümlülüklerini yerine getirmesini bekliyoruz.

Hıristiyanlık mesajı

Almanya’da yaşayan Müslümanlar kendi dini vecibelerini rahatça yerine getirmekte serbestler. Almanya’da sayıları giderek artan camiler de bunu gösteriyor. Aynı şekilde, İslam ülkelerinde yaşayan Hıristiyanların da kendi dinini rahatça yaşayabilme hakları olduğuna inanıyoruz. Kendi ilahiyatçılarının eğitim görmelerine ve kiliselerinin yapılması gerektiğine inanıyoruz. Türkiye’de Hıristiyanlığın uzun bir geleneği olduğunu görüyoruz ve Hıristiyanlık da şüphesiz Türkiye’ye aittir.

Haberin Devamı

Türkçe Atatürk vurgusu

Almanya Cumhurbaşkanı Wulff, TBMM Genel Kurul’daki konuşmasına, “Büyük Türk milletini içtenlikle selamlıyorum ve hemşehrilerimin de selamlarını iletiyorum” diyerek başlarken, kapanışı Atatürk’e vurgu yaparak bitirdi.

Wulf, Atatürk’ün, “Yurtta barış, dünyada barış” sözünü Türkçe söyledi. Wulff, anayasa değişikliği ve İslam ile ilgili başlıklara değindiği sırada muhalefet sıralarından iki kez kendisine laf atıldı.