Gündem Alkol yasağı AVM'lere de mi girecek?

Alkol yasağı AVM'lere de mi girecek?

Paylaş
Alkol yasağı AVM'lere de mi girecek?

'Alkollü içki satan yerler ile ibadethaneler arasında en az 100 metre olmalı' kuralı, AVM'lere ibadethane zorunluluğu getiren yeni yasa tasarısıyla çakışınca ne olacağı sektörde endişe yarattı. Sektör yetkilileri, tasarıda 'ibadethane' ifadesi yerine 'dua odası' kullanılırsa sorunun çözülebileceğini düşünüyor

Alkollü içkilerle ilgili çıkan yeni yasadaki 'ibadethaneye 100 metre uzaklık' kuralını, Perakende Yasası taslağında yer alan 'ibadethane' şartına bağlayan perakendeciler 'AVM'lerde alkol yasağı'ndan endişeli. İbadethanenin 'dua odası'na çevrilmesi isteniyor

Uzun süredir üzerinde çalışılan Perakende Yasa Tasarısı, tartışmaları ve soru işaretlerini de beraberinde getiriyor... Tasarıda 15. maddede yer alan, “Alışveriş merkezlerinde, ibadethane, bebek bakım odası gibi ortak kullanım alanları oluşturulur” tanımı, ibadethanelere 100 metreden yakın yerlerde alkol satışı yasağı ile ilginç bir noktada çakışıyor.

Milliyet gazetesinden Eylem Türk'ün haberine göre, alışveriş merkezi yöneticileri ve perakendeciler, özellikle tasarıdaki 15. maddede yer alan alışveriş merkezlerinde, ibadethane bulunması konusunu, ”bütün AVM’lere ‘alkol yasağı’ getirebilir” şeklinde yorumluyor.

Bu yorumun nedeni ise, İspirto ve İspirtolu İçkiler İnhisarı Kanunu’nda yer alan “Perakende veya açık olarak satışının yapıldığı yerler ile ibadethaneler arasında kapıdan kapıya en az yüz metre mesafenin bulunması zorunludur” maddesi...

BABACAN'A GİDECEKLER

Sektör yetkililerinin konuyla ilgili olarak görüşlerini, önümüzdeki günlerde aralarında Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın da bulunduğu hükümet yetkililerine ileteceği konuşuluyor.

Yetkililer, ibadethane konusunun yanı sıra, tasarıda yer alan indirim düzenlemesi ve yeni mağazaların açılış koşulları gibi diğer konulardaki taleplerini de Ankara ’ya aktaracak.

'DUA ODASI' SEÇENEĞİ

Başta AVM’lerde olmak üzere çok yaygın olan mescitler de ibadethane kapsamına giriyor ve yasadaki hükümler mescitler için de geçerli. Bu amaçla sektör yetkilileri, tasarıda yer alan ‘ibadethane’ ifadesinin yerine ‘dua odası’ kullanılmasını talep ediyor.

NEYE GÖRE 100 METRE? ÜST KATLARDAYSA DİKİNE Mİ ÖLÇÜLECEK?

Perakendecileri tedirgin eden bir başka konu ise, kapıdan kapıya en az 100 metre mesafenin bulunması zorunluluğu... İçki satışı yapan market ve restoranlar, ibadethanenin üst katlarında ise yasada belirlenen mesafenin nasıl hesaplanacağı ise merak konusu. Sektörde en sık sorulan da, “Bu durumda mesafe dikine doğru mu 100 metre olarak hesaplanacak?” sorusu. Yetkililer bu konunun da henüz muğlak olduğu görüşünde.

İşte çakışan maddeler

İSPİRTO VE İSPİRTOLU İÇKİLER İNHİSARI KANUNU

MADDE 9 - (...) Bu Kanun kapsamına giren ürünlerin perakende veya açık olarak satışının yapıldığı yerler ile örgün eğitim kurumları ve dershaneler, öğrenci yurtları ve ibadethaneler arasında kapıdan kapıya en az yüz metre mesafenin bulunması zorunludur.

PERAKENDE TİCARETİN DÜZENLENMESİ HAKKINDA KANUN TASLAĞI

MADDE 15 - (3) Alışveriş merkezlerinde, tıbbi müdahale ünitesi, ibadethane, bebek bakım odası gibi ortak kullanım alanları oluşturulur.