Alerjiyi ihmal etmeyin

Dünya nüfusunun yüzde 20-35'ini etkileyen alerjik hastalıkların Türkiye'de yüzde 20'ye ulaşan sıklıkta görüldüğü belirtildi

Alerjiyi ihmal etmeyin

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Alerji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nihat Sapan, Türkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği’nin bu yıl düzenlenecek aktivitelerde ana tema olarak "çocukluk çağı astımı"nın vurgulanmasını önerdiğini belirtti.

Alerjik hastalıkların dünya nüfusunun yüzde 20-35’ini etkilediğini ve bu oranın giderek arttığını ifade eden Sapan, alerji gelişiminin, kişinin aileden gelen genetik yatkınlığı ile birlikte çevresinde bulunan alerjenlerle temasıyla ilgili olduğunu bildirdi.

BESİN ALERJİSİ ÖLÜME GÖTÜRÜYOR

Türkiye’de alerjik hastalıkların ise yüzde 20 oranlarına ulaşan sıklıkta görüldüğünü dile getiren Sapan, şu bilgileri verdi: "Alerjik rahatsızlıklar doğumdan itibaren başlıyor. Besin alerjisi genellikle 5 yaşına kadar görülüyor ve büyüdükçe önemli bölümü kayboluyor.

Besin alerjisi çocuk yaşlarda yüzde 2-6 arasında görülürken, yetişkinlerde bu oran oldukça az. Besin alerjisine yol açan gıdaların başında fındık, fıstık ve deniz ürünleri geliyor.

En fazla bilinen yumurta ve inek sütü alerjisi ikinci sıklıkta görülen alerjiler. Besin alerjisi, deride kaşıntıyla kendini belli ediyor. Ancak nadir de olsa bu rahatsızlık, şok ölümlere kadar gidebilen reaksiyonlar gösterebiliyor."

Sapan, alerjik hastalıkların ve özellikle "Çocukluk çağı astımı"nın tedavisinin bulunduğunu ve bu rahatsızlıkların kontrol altına alınabileceğini sözlerine ekledi.