Dünya Alarm Çernobil seviyesinde

Alarm Çernobil seviyesinde

Paylaş
Alarm Çernobil seviyesinde

Japonya'daki depremin ardından radyasyon saçan nükleer santral için alarm seviyesi 'Çernobil' düzeyine çıkarılırken, Japon Bakan Yukio, 'Bakın radyasyon yok' demek için, bölgede yetişmiş domates ve çilekten yedi

Japonya'daki depremde zarar gören Fukuşima Daiçi nükleer santralında alarm seviyesi en yüksek olan 7 seviyesine çıkartıldı. Böylece Fukuşima, 1986 tarihli Çernobil felaketindeki tehlike düzeyine ulaşmış oldu.

Deprem ve tsunamiye bağlı olarak nükleer radyasyon tehlikesi yaşayan Japonya, dünyayı giderek daha çok korkutuyor. Fukuşima Daiçi’deki nükleer santralından yayılan radyasyon oranı, depremin ilk günlerinde öngörülenden çok daha yüksek çıktı. Japonya Nükleer Güvenlik Kurumu da bu nedenle, santraldaki nükleer sızıntının tehlike derecesini “geçici olarak” en üst seviyeye çıkardı.

DOMATES VE ÇİLEK YEDİ

Japon bakanlardan Yukio Edano, halkı santral bölgesinde yetiştirilmiş tarım ürünlerini tüketmeye teşvik etmek için Fukuşima yöresinin domates ve çileklerinden yedi.

26 Nisan 1986’daki Çernobil faciasının ardından, dönemin Sanayi Bakanı Cahit Aral da, 'Radyasyonlu çayları imha edin' önerisine karşılık canlı yayında çay böyle içmişti.

VALİ DE 'TERTEMİZ SU' İÇMİŞTİ

İçme ve deniz suyunda da radyasyon oranın normalin üzerine çıktığının belirtildiği dönemde de Tokyo Valisi Şintora İsihiara ise şebeke suyunun güvenliği olduğunu tanıdık bir yöntemle kanıtlamaya çalıştı. Isihiara, halka "tehlike yok" mesajı vermek için gazetecilerin önünde şebeke suyu içti.

Haberin Devamı

'DAHA CİDDİ BİR FELAKET OLABİLİR'

Deprem ve tsunami dalgalarının tetiklediği kazanın meydana geldiği 11 Mart gününden bu yana 5’nci tehlike seviyesinde tutulan durum, artık 7’nci alarm seviyesinde. Bu düzeyde bir radyasyon uyarısı, en son 1986’daki Çernobil felâketi sırasında yapılmıştı. Santralden şu âna kadar sızan toplam radyasyonun miktarıysa, Çernobil’dekinin yüzde 10’u dolaylarında.

Radyasyonu tahmin edilenden daha geniş bölgeye yayıldığı gerçeğini dün kabul eden TEPCO temsilcisi Dzuniti Matsumoto, “Neticede Çernobil’den daha ciddi felaket ile karşılaşabiliriz” dedi.

RUS UZMAN: ÜSTLERİ ÖRTÜLMELİ

Dün yaşanan bu gelişme, Fukuşima’daki sızıntının başlamasından çok kısa bir süre sonra dünyayı, ‘Çernobil’den bile kötü olabilir’ diye uyaran Rus uzmanları haklı çıkardı. Rusya’daki Nükleer Teknolojilerin Güvenliği Enstitüsü Müdürü Leonid Bolşov, “Artık gizlenecek bir şey kalmadı. Japonya, bir yandan arızalı reaktörlerle işlenmiş yakıt depolarını soğutmaya devam ederken, diğer taraftan da santralın yaydığı radyasyon partiküllerini zaptedecek bir yapı düşünmesi gerekir. Dört reaktörün üstü örtülmedikçe Fukuşima ölüm saçmaya devam edecektir” dedi.

Haberin Devamı

EN BÜYÜK POMPA İŞ BAŞINDA

ABD’den kargo uçağıyla getirilen dünyanın en büyük inşaat pompası bir kamyona monte edilerek 4 numaralı santralde taşma aşamasına gelen radyasyonlu suyu boşaltmaya başladı. Pompa daha sonra beton dökme çalışmalarında da kullanılacak.