Ekrem Sarısu Alacağınız prim iadesi dolmuş parasını karşılamaz
HABERİ PAYLAŞ

Alacağınız prim iadesi dolmuş parasını karşılamaz

Haberin Devamı

52 yaşınızı dolduruyorsanız emekli olabilirsiniz

Soru: Sigorta girişim 10 Aralık 1989. 7200 gün prim ödemem var. Ne zaman emekli olabilirim? ● Ahmet YUMAK

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5525 gün prim ödeme ve 52 yaş şartlarına tabisiniz. Süre ve prim şartını sağladığınızdan, 52 yaşınızı dolduruyorsanız istediğiniz zaman, doldurmuyorsanız 52 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Neden babamdan aylık alamıyorum

Soru: 1954 doğumluyum. Eşimle 20 yıldır ayrıyız. Babam, SSK’dan malulen emekli. Ben de Emekli Sandığı’ndan emekliyim. Vefat eden babamın malul veya SSK maaşını alabilir miyim? ● Ayla Gönül ÖNEY

Cevap: Emekli Sandığı emeklisi olduğunuzdan, babanızdan dolayı SSK’dan yetim aylığı alamazsınız. Ancak tersi olsaydı, yani babanız Emekli Sandığı emeklisi, siz de SSK emeklisi olsaydınız, babanızdan aylık alabilecektiniz.

Üç aylık alanlar; eşinden dul, Emekli Sandığı’ndan (babasından) yetim ve SSK veya Bağkur’dan da kendi emekli aylığı alanlardır. Yasalar arasındaki farktan kaynaklanan bu durum, sizi yanıltmasın.

49 yaşınız doldurmalısınız

Soru: 15 Şubat 1971 doğumlu kadınım. 1 Ekim 1992 tarihinden beri öğretmen olarak çalışıyorum. Ne zaman emekli olabilirim? ● İ. AYDIN

Cevap: Emekli olmak için; 20 tam yıl fiili hizmet süresi ve 49 yaş şartlarına tabisiniz. Hizmet süreniz yeterli olduğundan, 49 yaşınızı dolduracağınız 15 Şubat 2020’de emekli olabilirsiniz.

Alacağınız prim iadesi dolmuş parasını karşılamaz

Soru: Sigorta başlangıç tarihim 8 Aralık 1970. Toplam 1470 gün primim var. Emekli olmak için imkanım bulunmadığından, ödediğim primleri, güncellenerek geri almak istiyorum. Bu mümkün mü? Ayrıca da yetim maaşıma zararı olur mu? ● Günnur TOP

Cevap: Doğum tarihinizi bildirmemişsiniz. Emekli olmak için aranan yaşı doldurduğu halde emekli olacak kadar primi bulunmayanlar, talep etmeleri halinde ödemiş oldukları primleri, ‘yaşlılık toptan ödemesi’ adı altında geri alabilirler.

Ancak ödenen primlere, 1 Ekim 2008 tarihine kadar herhangi bir faiz uygulanmadığından, iade olarak alınan primler, Sosyal Güvenlik Kurumu’na gidip gelmek için ödenen dolmuş, taksi parasını karşılamaz. Dolayısıyla prim iadesinden ziyade, emekli olmayı düşünmelisiniz.

Priminizi 3600 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olacağınızdan, sigortalı bir işte çalışarak 2130 gün daha prim ödemeniz halinde emekli olabilirsiniz (2130 günün 1230 gününü isteğe bağlı, kalan 900 gününü de sigortalı bir işte çalışarak ödeyebilirsiniz).

Malul olmadan önceki hizmetler birleştirilmez

Soru: SSK’ya 1989 yılında girdim. 1993’te TSK’da uzman çavuş olarak görev yaptım. 1995’te teröristlerle girdiğim çatışma sonucu, vazife malulü olarak memur emeklisi oldum. 1 Haziran 2005’ten beri çalıştığım işyeri primlerimi düzenli olarak yatırıyor.

Şimdi SSK’dan emekli olabilmek için 5400 iş günü isteniyor. Ama askerlikten önceki primlerimi kabul etmiyorlar. Ne yapmam gerekiyor? ● Ayhan ŞARALDI

Cevap: 2829 sayılı ‘Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi Olarak Geçen Hizmetlerin Birleştirilmesi Hakkında Kanun’un 5’inci maddesinin son fıkrası uyarınca; sizin gibi vazife malulü aylığı bağlananlardan, daha sonra çalışmaya başlayanların vazife malulü aylığı bağlanmadan önceki hizmetleri ile sonraki hizmetleri birleştirilemiyor.

SSK’dan emekli olmak için; gerekli hizmet süresini, vazife malulü olduktan sonraki çalışmalarınızla tamamlamanız gerekiyor. Bu yasa hükmü, yapacak bir işlem yok.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder