Dr. Ceyda Şener Akne tedavisinde alternatif yaklaşımlar
HABERİ PAYLAŞ

Akne tedavisinde alternatif yaklaşımlar

Haberin Devamı

Akne, kıl ve yağ bezlerine ait foliküllerde görülen çok yaygın bir kronik hastalıktır. Bu kişilerde oluşan kendine güven eksikliği ciddi akne oluşuna neden olur. Kistsel akneleri olan hastaların birçoğunda endişe, içine kapanıklık ve toplumdan kendini soyutlama gözlemlenmiştir. Akneler kişiyi ruhsal rahatsızlıklara kadar sürükleyebilir.

Akneler geçtikten sonra ciltte kalan izleri de büyük sorundur. Akne, alışılageldiği gibi bazı topikal ve antibakteriyel, antimikrobiyal ve retinoid gibi ağızdan alınan ilaçlarla tedavi edilmektedir. Ağır ve daha çok orta seviye akneler ilaçlarla kombine terapiler gerektirmektedir. Bu tedaviler birkaç aylık periyodlarla uygulanmalıdır.

Lazer ve ışık-bazlı terapiler, akne tedavisinde alternatif yaklaşımlar olarak ortaya çıkmıştır. Monoterapi ya da diğer yaklaşımlarla kombine olarak, bu cihazlar minimal invazif bir şekilde aknelerin tedavisinde güvenilir sonuçlar ortaya koymaktadır. IPL lazer akne tedavisinde yararlı sonuçlar vermektedir. Bu lazerde ışık dalgaları yağ salgı bezlerini ve cilt altını hedef alır. Melanin’in en düşük seviyede emiliminden dolayı, koyu, bronzlaşmış ve yanmış ciltlerde de lazer tedavisi rahatlıkla uygulanabilmektedir. Tedavinin en önemli özelliği lokal anesteziye gerek olmaması. İşlem sırasında rahatsızlık hissinin çok az duyulması ya da hiç duyulmaması. Daha sonra da bir ağrı ya da rahatsızlık gözlenmemiştir.

Akne tedavisinde alternatif yaklaşımlar

Lazer tedavisinin herhangi bir yan etkisi yoktur, bazı hastalarda seans sonrasında 15-20 dakika sürebilen hafif kızarıklıklar görülebilir. Tüm hastalarda, cilt yağlanmasına daha az meyil gözlenmiştir. İlk dört seans sonrasında nodüllerde, kabarcıklarda ve sivilcelerde yüzde 71 oranında azalma görülür. Tedavi cilt durumuna göre 5-8 seans arasıdır. Bir senede yaklaşık yüzde 80 oranında temizlenme görünür.

Tedavinin başarı oranının yüksek olmasında hastaya da önemli görevler düşmektedir. Öncelikle tedavi boyunca hasta eli ile cildine herhangi bir temasta bulunmamalı, yüzünü temiz tutmalı ve akneler kesinlikle sıkılmamalıdır ve aknelerin yayılmaması için peeling ya da masaj hareketleri yapılmamalıdır.

Akne sorunu çoğunlukla psiko-somatik bir hastalık olarak ortaya çıksa da karaciğer ve böbreklerdeki işlev bozuklukları da akneye neden olabilmektedir. Bu nedenle, tedavilerin doktor kontrolünde yapılması gerekmektedir.

Sivilceli ciltlere maskeler

Eğer akneleriniz çok ciddi boyutlarda değilse, evde bazı doğal maskeler uygulayabilirsiniz:

Formül 1

Malzeme:

* 1 çay kaşığı pudra

* 1 kapsül antibiyotik

* 1 çay kaşığı oksijenli su

Uygulama: Kapsül antibiyotik ezilerek un haline getirilir. Diğer malzemelerle karıştırılır. Ciltteki sivilcelere sürülerek 20 dakika bekletilir.

Formül 2

Malzeme:

* 1 tutam reyhan otu

* 1 limon suyu

Uygulama: Reyhan otu toz haline getirilip limon suyu ile boza kıvamına gelene kadar karıştırılır. Yaralara ve sivilcelere dezenfekte ettikten sonra sürülür.

Formül 3

Malzeme:

* 1 adet soğan

* 1 yemek kaşığı yeşil kil

* 1/2 limon suyu

Uygulama: Soğan pişirilip mikserden geçirilir. Kil, limon suyunda eritilip soğanla karıştırılır. Bu karışım sivilceli cilde maske olarak uygulanır.

2

Sıradaki haber yükleniyor...
holder