Gündem Akdeniz'de 5.4'lük deprem

Akdeniz'de 5.4'lük deprem

Paylaş
Akdeniz'de 5.4'lük deprem

20 saniye süren sarsıntı Antalya ve ilçeleri ile Mersin ve Konya'da da hissedildi

Antalya ile Kıbrıs adası arasında Akdeniz´de saat 08.06´da meldana gelen Richter ölçeğine göre 5.4 büyüklüğündeki depremin yaklaşık 20 saniye sürdüğü, Antalya ve ilçeleri ile Mersin ve Konya´da da hissedildiği kaydedildi.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü depremin yerin 39.2 kilometre derinliğinde, Antalya´ya 140 ve Alanya İlçesi´ne 115 kilometre uzaklıkta Akdeniz´de meydana geldiğini bildirdi. Antalya Vali Yardımcısı Mehmet Seyman, bölgedeki bütün ilçe kaymakamlarıyla görüştüğünü ve deprem nedeniyle can ve mal kaybının meydana gelmediğini açıkladı.

Antalya ve kıyı ilçelerinde hissedilen depremden en çok Alanya´nın etkilendiğini belirten Seyman, "Mal ve can kaybı olmaması sevindirici" dedi. Antalya kent merkezinde oturan büfe işletmecisi Durmuş Kılınç, "Çok hafif birşey oldu gibi ama öyle fazla hissetmedik" derken, 100. Yıl Bulvarı´nda seyyar tezgahta iç çamaşırı satan Ayla Ateşer ise, "Sabah yeni kalkmıştım. Ayakta kahvaltı hazırlığı içindeydim. O dakikalarda olmuş, ben hissetmedim" diye konuştu.

DERİNLİK 39 İLÂ 52 KM

Türkiye Jeofizik Kurumu Derneği Onursal Başkanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Akdeniz’de bu sabah kaydedilen 5.4 büyüklüğündeki depremin Kıbrıs yayının kesim yerinde oluştuğunu bildirdi. Prof. Dr. Ercan yaptığı yazılı açıklamada, bu sabah 08.06’da Antalya Körfezi açıklarında, Antalya ile Kıbrıs arasında 5,4 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini hatırlatarak, depremin kestirilen derinliğinin 39 ile 52 kilometre arasında olduğunu belirtti.

Depremin, Antalya, Alanya, Girne’de güçlü olarak hissedildiğini vurgulayan Prof. Dr. Ercan, şunları kaydetti: "Depremin olduğu yer, Doğu Akdeniz’de florens yükselimi Fethiye-Kıbrıs dalma batma kuşağı kuzeyinde yerinde yer alır. Girit - Rodos - Fethiye - Kıbrıs yayı boyunca Afrika kıtası yaklaşık 10 milyon yıldır, Ege-Anadolu kıtası altına yılda 3 santimetre dalmaktadır. Afrika kıtasının Ege ile Anadolu’yu itmesi, dalan Afrika yer kabuğundaki kopmalar depremleri yaratmaktadır. Türkiye’nin 100 kilometreye varan derin depremleri bu bölgede olmaktadır.

BEKLENEN EN BÜYÜK DEPREM 7.0

Bu yörede beklenen en büyük deprem 7,0 dolayındadır. 5,3 büyüklüğündeki deprem, derinde, ayrıca uzak olması nedeniyle etkileme alanı içindeki yapılarda hasar yaratmamıştır. Bu deprem, bölgedeki yapı niteliği için yıkıcı olmaz. Ortalama 45 kilometre derinde olan bu deprem, 8 saniye sürmüştür. Bu bölge için, yapıların 7.2’ye dayanıklı olup olmadığı araştırılmalı."

Güney Batı Anadolu bölgesinde Kaş’ın 30 kilometre güneyinde deniz içinde, Anaximendros deniz altı dağlarına yakın, 33 kilometre derinde 2005 yılında 5.5 büyüklüğünde bir deprem oluştuğunu anımsatan Ercan, bütün bu depremlerin Kıbrıs dalma-batma kuşağının işleyişiyle ilişkili olduğunu ifade etti.
Bu depremin artçılarının 7 ile 10 gün süreyle ve 4,5’a varan büyüklüklerde görülebileceğine işaret eden Ercan, "Bu depremin ardından daha büyük bir deprem geleceğine ilişkin bir veri yoktur. Deprem, Marmara’da beklenen depremi etkilemez" görüşünü dile getirdi.

ANTALYA ŞU ANDA SAĞLAM

Prof. Dr. Ercan, Güney Batı Anadolu bölgesinde bir gerilme olduğunu, son üç aydır bölgede küçük ve orta ölçekli depremlerin oluştuğunu söyledi. Prof. Dr. Ercan, şu bilgileri verdi: "Güney Batı Anadolu bölgesinde yoğunlaşma var, geriliyor. Bu gerilmenin sonucunda küçük çatlamalar olur. Bu, bölgenin büyük bir depreme gebe olduğunu gösteriyor. Ama şu anda doğuramıyor, ama doğum olacak, yani deprem olacak. Ama hangi büyüklükte olacak belli değil. Antalya’da olacak diye bir şey yok. Bu deprem bölgesi içinde Muğla, Aydın, İzmir, Denizli var. Burdur, Isparta ve Antalya açıkları ile Kaş açıkları var. Antalya ilimiz şu anda sağlam."

DHA / AA