Siyaset AK Parti'li Canikli: Erbakan yasadan yararlanamaz
Paylaş
AK Parti'li Canikli: Erbakan yasadan yararlanamaz

AK Parti'li Canikli: Erbakan yasadan yararlanamaz

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, TBMM Genel Kurulunda geçen hafta kabul edilerek yasalaşan "Torba Tasarı"ya, kapatılan siyasi partilerle ilgili eklenen geçici düzenlemenin, "Kayıp trilyon davası" ile uzaktan yakından ilgilisi olmadığını belirterek, "Sayın Necmettin Erbakan dahil cezası kesinleşen hiç kimse bu kanun hükümlerinden yararlanamaz" dedi.

Haberin Devamı

Canikli, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, "Torba Kanun"un görüşmelerinin son gününde kapatılan siyasi partilerin denetimine ilişkin eklenen geçici maddeye ilişkin basında yer alan haberleri hatırlattı. Eklenen maddenin, "Erbakan’ın para cezasını azaltmaya yönelik" olduğunu iddia eden haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirten Canikli, "Bahsedilen düzenlemenin ’Kayıp trilyon davası’ ile uzaktan yakından alakası yok. Sayın Erbakan dahil cezası kesinleşen hiç kimse bu kanun hükümlerinden yararlanamaz. Bu durumda olanlar, Torba Kanun’un hiçbir hükmünden faydalanamaz. Bu düzenleme, cezası kesinleşmiş olanları kapsamıyor. Düzenlemenin en temel şartı; alacak iddiasının kesinleşmiş olmamasıdır" diye konuştu. Canikli, kanuna eklenen maddeyi de gazetecilere okudu.

Haberin Devamı

-İLGİLİ MADDE-

Söz konusu maddeye göre; kapatılan siyasi partilerin, kapatma kararından önceki bir döneme ilişkin sorumluları hakkında açılan ve "Kesin hükme bağlanmamış" davalardan kaynaklanan kamu alacakları da yeniden yapılandırma kapsamına alınacak.

Kapatma kararı tarihinden önceki döneme ait, Anayasa Mahkemesince mali denetim yapılmadığı için karar verilmemiş olanların Hazineye intikal etmemiş mal varlıklarıyla ilgili olarak sorumlular hakkında açılan ve kesin hükme bağlanmamış alacak, yeniden yapılandırma tabi tutulacak. Bu kapsamda, davaya konu alacak aslının yüzde 50’si ve Hazineye intikal etmesi gereken tarihten yasanın yürürlüğüne kadar olan dönem TEFE/ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutar öngörülen süre ve taksitlerde ödenecek. Bu şekilde hesaplanan fer’i (asılla ilgili olmayan) tutar ödenmesi gereken asıl alacak tutarının yarısını geçemeyecek. Bu düzenlemeden yararlanmak isteyen davalılar, yasanın Resmi Gazete’de yayımını izleyen ikinci ayın sonuna kadar başvuracak.

Kamuoyunda "Kayıp trilyon davası" olarak bilinen davanın kesinleştiğini hatırlatan Canikli, cezanın yaklaşık 12.5 milyon lira olduğunu, yaklaşık 5 milyon liralık kısmının da ödendiğini, geriye kalan kısmının da taksitlendirildiğini söyledi. Canikli, bu konuda basında yer alan haberlerin gerçeği yansıtmadığını ve kamuoyuna yanlış bilgi verildiğini belirtti.

Haberin Devamı

Düzenlemenin, kanunun 183. maddesindeki eksikliği gidermek için yapıldığını ifade eden Canikli, siyasi partilerin kapatılmasına kadar olan sürede mali denetimlerine ilişkin boşluğun 183. madde ile giderildiğini hatırlattı. Ancak geçmişteki kapatma kararlarında bir sorun yaşanmaması için geçici düzenlemenin kanuna eklenmesinin uygun görüldüğünü anlatan Nurettin Canikli, getirilen düzenlemeden yararlanabilecek bir parti veya kişinin bulunup bulunmadığına ilişkin ellerinde bilgi bulunmadığını bildirdi.

-KANUNDAN ÇIKARILAN MADDELER-

Canikli, tekriri müzakere (yeniden görüşme) yöntemiyle kanundan çıkarılan esnek çalışma ve deneme sürelerine ilişkin 76, 77 ve 78. maddeler hakkında da bilgi verdi.

Türk-İş yöneticileri ile bazı sendikacıların Devlet Bakanı ve başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek’i ziyaret ederek söz konusu maddelerle ilgili kaygılarını ilettiklerini, konunun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a iletildiğini anlatan Canikli, "Söz konusu maddeler, Sayın Başbakanımızın talimatıyla kanundan çıkarılmıştır. Önünde arkasında başka hiçbir gerekçe yoktur" dedi.

Haberin Devamı

-KAPALI OTURUM-

Nurettin Canikli, bir gazetecinin, kanunun 85. maddesinin kapalı oturumda kabul edildiği ve bazı bölümlerinin 32 maddeden oluştuğu, bunun da İçtüzüğe aykırı olduğu iddialarını hatırlatması üzerine, 85. maddenin Resmi Gazete’de yayımlanmasında bir sorun bulunmadığını ancak, maddeyle ilgili görüşmelerin 10 yıl gizli tutulacağını söyledi. Kanunun gizli hükümler içermediğine dikkati çeken Canikli, muhalefetin "engelleme yapmak için" kapalı oturum önergesi verdiğini belirtti.

Kanunun bazı bölümlerinin 32 maddeye çıkmasına değinen Canikli, bölümün 28 maddeden 32’ye, Genel Kurulda madde eklemeleri ile çıktığını hatırlatarak, "İçtüzüğe aykırı bir durum yok. Geçmişte de yapıldı, örnekleri var" diye konuştu.

Bir başka soru üzerine de Canikli, milletvekillerinin hukuk davalarında bir dokunulmazlığı bulunmadığını, örneğin; tazminat davalarının yürüdüğünü hatırlatarak, ancak ceza davaları ile ilgili kararların ertelendiğini söyledi. Canikli, Torba Kanun’daki düzenlemelerin genel olduğunu belirterek, kişiye özel veya milletvekillerine özel bir düzenleme yapılmadığını ifade etti.

Haberin Devamı

-SEÇİM KARARI-

Canikli, bir gazetecinin seçim kararına ilişkin sorusunu yanıtlarken, "Seçim kararına ilişkin teklifi bugünlerde Meclis Başkanlığına sunabiliriz. Çalışmalarımız son aşamaya geldi. 1 Martta Genel Kurulda görüşülmesini 2 Martta Resmi Gazete’de yayımlanmasını planlıyoruz. Seçim tarihini de 12 Haziran olarak öngörüyoruz" açıklamasında bulundu.

Seçim kararını kanun teklifi olarak değil, Meclis kararı olarak getireceklerini bildiren Canikli, teklifin önce TBMM Anayasa Komisyonunda görüşüleceğini daha sonra Genel Kurulda ele alınacağını hatırlattı. Canikli, Meclis kararlarının Cumhurbaşkanlığına gönderilmediğini, doğrudan yayımlanmak üzere Resmi Gazete’ye gönderildiğini sözlerine ekledi.