Gündem AK Parti binasına yürümek isteyen kadınlara hapis cezası

AK Parti binasına yürümek isteyen kadınlara hapis cezası

Paylaş
AK Parti binasına yürümek isteyen kadınlara hapis cezası

Eskişehir'de 'Kürtaj' eylemi yaparak AK Parti il binasına yürümek isteyen 6 kadın, 6'şar ay hapis cezasına çarptırıldı

Eskişehir’de çeşitli sivil toplum kuruluşlarına üye bir grup kadın, 30 Mayıs 2012‘de Hamamyolu Caddesi üzerinde toplanarak ‘kürtaj’ eylemi yaptı. Eyleme bazı erkekler de destek verdi. Burada bir süre slogan atan kadınlar daha sonra Yunus Emre Caddesi üzerindeki AK Parti il binasına gitmek için harekete geçti. Hamamyolu ve Asarcıklı caddelerinde yürüyen kadınlar, AK Parti İl binası yakınlarında polis tarafından durduruldu. Kavşağa barikat kuran polis, kadınların AK Parti il binasına yürümelerine izin vermedi. Bunun üzerine eylemciler barikatı aşmak istedi. Ardından eylemciler ile polis arasında önce tartışma sonra arbede yaşandı. ‘Kürtaj’ eyleminde çıkan bu olayda 8 kadın gözaltına alındı ve ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

Polis, daha sonra yürüyüşe katılan ve polisle arbede yaşayan biri erkek 56 kişiyi kameralardan belirleyerek haklarında, “Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet, polise mukavemet ve görevini yaptırmamak” maddelerinden işlem yaparak adli makamlara başvurdu. Dosyanın incelenmesinin ardından 2. Asliye Ceza Mahkemesi`nde 56 kişi hakkında, 6 aydan 3 yıla kadar hapis sistemiyle dava açıldı.

Mahkemede hakim karşısına çıkan tutuksuz sanıklar haklarındaki iddiaları kabul etmedi, demokratik çerçevede yürüyüş ve eylemlerini yapmaya çalıştıklarını anlattı. 2 yıl süren dava sonunda nihayet karar çıktı ve eylemci kadınlardan 50`si hakkında mahkeme beraat kararı verdi. 6 eylemci kadın için hapis kararı çıktı. Mahkeme, "Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet, polise mukavemet ve görevini yaptırmamak" maddelerinden 6 kadının 6 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verdi. Mahkeme, kadınların mahkemedeki iyi hali, sicillerinin temiz olmasını da göz önüne kalarak 6’ar aylık hapis cezalarını kişi başı 3 bin 600 Türk lirası para cezasına çevirdi. Ardından kadınların bu para cezalarını 6 ay da 4 taksitte ödemelerine karar verildi.

CİHAN

Haberin Devamı