Tamer Heper Aile konutu uygulaması
HABERİ PAYLAŞ

Aile konutu uygulaması

Haberin Devamı

24 yıllık evli bir kadınım. İki çocuğum var. Eşim beş yıldır eve gelmiyor. Bir yabancı hanımla yaşıyormuş ondan da çocuğu olmuş. Biz çocuklarımla eşime ait bir evde oturmaktayız. Eşim bizim evden çıkmamız için uyarıda bulundu sonra da boşanma davası açtı. Ben de bu evde oturma hakkımız olduğuna karar verilmesini ve aile konutu şerhi verilmesini istedim. Hakim hepsini reddetti, yani boşanamadık. Şimdi eşim evi satmış yeni malik de bizim evden çıkmamızı istiyor. Ben bunların kötü niyetli olduğunu ileri sürüp tapunun geri verilmesi için dava açabilir miyim? İ.K.

Anlattığınız olayda o kadar yanlışlıklar var ki hangisini anlatayım bir anda karıştırdım. Birincisi ve size göre en önemlisi ‘aile konutu’. Eşlerin birlikte oturduğu ev aile konutudur ama bunun tapuya şerh verilmesi gerekir. Aile konutu eşlerin sahip olduğu tüm evler için söz konusu olmaz. Sadece mesken olarak kullandıkları tek ev için bu şerh verilebilir.

[[HAFTAYA]]

Yasanın kullandığı cümlelerden çıkan şu ki, kiralık evlerde biri yani kira sözleşmesinde adı olmayan eş ve malik olarak oturulan evlerde ise malik olmayan eş muhtardan ikametgah almak sureti ile tapuya başvurduğu takdirde aile konutu şerhi verebilir. Kanunda bunun aksine bir şart veya yapılması gereken işlemden söz edilmemiştir. Bizde her işi yokuşa sürmek diye genlerimize işlemiş bir huy var ya, işte bu hususta da devreye girmiştir ve aile konutu şerhi sadece mahkemelerce verilebilir diye bir uygulama başlatılmıştır. Dolayısı ile vatandaşın başvurusu ile aile konutu şerhi verilmediği olmuştur. Düşünün bir kere sizin olayınızda olduğu gibi hakimin de karar vermemesi halinde aile konutu şerhi verilmeyecek ve bir taraf önemli bir hakkını kaybedecektir. Bu hakkınızı nasıl kaybettiniz? Çok açık, şayet aile konutu şerhi olsaydı eşiniz bu daireyi satamayacaktı. Ama şimdi sattı. Sizin artık tapu iptali talep etmeniz bir sonuç getirmeyecektir. Olayda size emekli maaşınız olduğu için nafaka bağlanmamış. Peki ya manevi tazminat? Eşiniz bir başka hanımdan çoluk çocuk sahibi olmuş, bunu da inkar etmiyor. Bu manevi tazminat talebi için yeterli nedenlerdir. Eşinizin, bu evden çıkmanızı talep etmesinin ise bugün için hiç önemi yoktur zira artık malik değildir. Dolayısı ile bu gayrimenkul için sizin muhatabınız yeni maliktir ve sizden kira bedeline eşdeğer bir ecrimisil isteyebileceği gibi tahliyenizi de talep edebilecek durumdadır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder