Prof. Dr. Derin Kösebay Aile dikkatli olmalı
HABERİ PAYLAŞ

Aile dikkatli olmalı

Haberin Devamı

Erkek çocuk doğduktan sonra testislerin durumuna bakılmalı. Her ikisi ya da biri torbada değilse birkaç ay beklenebilir. Muayeneye göre 4 ya da 5’inci ayda ilaç tedavisine başlanır. Eğer sonuç alınamıyorsa ameliyatla testisler yumurtaya indirilir. Bu durumda aile dikkatli olmalı ki geç kalınmasın...

SORU: Sprey kullansam zararı olur mu?

29 yaşındayım, erken boşalıyorum. Bu konuda çok sıkıntı çekiyorum, karşı tarafı memnun edemiyorum. Sprey veya geciktirici krem kullanmamın bir sakıncası var mı? Beni bu konuda aydınlatırsanız memnun olurum. CEVAP En basit yöntem olarak prezervatif ve geciktiricili prezervatif kullanmayı ilk aşamada öneriyorum. Bunların yeterli olmadığı hallerde üroloji uzmanının tetkik yaparak ilaç vermesi gerekebilir. Burada marka adı kullanmamayı, ilaç adı vermemeyi ilke olarak tercih ediyorum.

SORU: Oğlumun testisleri inmedi

Oğlum 7 aylık ve testisleri doğuştan kasıklarında. Acaba aşağı iner mi? Ya da biri indiğinde sorun olur mu? CEVAP Doğumda testislerin her ikisinin veya birinin torbada olmaması halinde birkaç ay beklenebilir. Muayene sonuçlarına göre 4-5’inci aylardan itibaren ilaç tedavisi denenebilir. Netice alınamıyorsa çocuk 1 yaşına girmeden ameliyat edilerek testisler yumurtaya indirilmelidir. Geç kalınması olumsuz sonuçlara neden olabilir. Bir yaşına basmadan bu konuyu halletmelisiniz.

[[HAFTAYA]]

SORU: Prostat büyümesi cinsel hayatımı etkiler mi?

Yaşım 54 ve 36 yıllık evliyim. Prostat büyümesi var. Acaba prostat büyümesi cinsel yaşamımı etkiler mi? Neler yapmam gerekiyor? CEVAP Şikayetlerin derecesine bağlı olarak erkeklerde 50’li yaşlardan itibaren sertleşme sorunu ortaya çıkabilir. Diyelim, 60 yaşında birinin prostatı çok büyüdü. Bu yüzden de sürekli tuvalete gidip, idrar yaparken yanmalar, sızılar yaşıyor. Akşam yatağa yattıktan sonra 1-2 saatte bir tuvalete kalkma ihtiyacı duyuyor. Bu durumdaki birinin bir anda odaklandığı tek şey idrar problemleri olur. Öyle ki, sinemaya gittiğinde ilk önce tuvaleti gözüne kestirir. İşte tüm bunlar cinsellikten uzaklaşmak için yeterli sebep. Kişi öyle sorunlar yaşıyordur ki, cinsellik umurunda bile değildir. Maalesef bu şikayetler sertleşme sorununu da tetikleyebilir. Zaten 40’lı yaşlardan sonra erkeklerin cinsel yaşamında bir iniş süreci olur; performansta bir azalma süreci başlar. Bir de bunun üstüne prostatın yol açtığı belirtiler eklenince hasta sertleşme sorunuyla karşı karşıya kalabilir. Eğer hasta bir üroloğa başvurursa önce prostat yakınmaları ortadan kaldırılır, buna bağlı olarak da sertleşme sorunu düzelir.

SORU: Boyum uzamazsa diye endişeliyim


15 yaşındayım. Mastürbasyon yapmanın vücudumuzun gelişmesinde zararlı etkisi var mıdır? Boyun düzenli olarak uzamasını engellediğini duymuştum. Bu doğru mudur? CEVAP Her gün birkaç kere mastürbasyon yaparsanız ve düzgün ve doğru olarak da beslenmez, uykunuzu iyi almazsanız bu durum büyüme gelişmenizi olumsuz olarak etkileyebilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder