Gündem AIDS'li küçük Y.Ç. kaderine terk edildi

AIDS'li küçük Y.Ç. kaderine terk edildi

Paylaş
AIDS'li küçük Y.Ç. kaderine terk edildi

Hastanede virüslü kan verilmesi sonucu AIDS'e yakalanan 3 yaşındaki çocuk kaderine terk edildi

Şanlıurfa'da, geçen yıl mart ayında üzerine çaydanlığın devrilmesi sonucu götürüldüğü Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki yanık ünitesinde tedavi görürken HIV bulaşması sonucu AIDS hastalığına yaklanan 3 yaşındaki Y.Ç., kaderine terk edildi.

1 Aralık Dünya AIDS Günü’nde, kimsenin kendi kapılarını çalmamasından şikayet eden 43 yaşındaki baba Mehmet Ç., hastalığın ortaya çıkmasının ardından dışlanınca evlerini köyün dışına taşıdıklarını, küçük çocuğuyla da kimsenin oynamadığını söyledi.

Haberin Devamı

BABA İŞE BAŞLATILMIŞTI

Merkeze bağlı Ulucanlar Köyü Karagöz Mezrası’nda yaşayan Ç. ailesinin en küçük çocuğu olan Y.Ç.’ye, 2008 yılının Mart ayında 1.5 yaşındayken HIV bulaşmasıyla başlayan dramı sürüyor. Aradan geçen süre içerisinde 3 yaşına gelen Y., hastalığından habersiz bir şekilde sık sık Ankara’ya götürülerek tedavisi sürerken, gelişmelerin ardından Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın talimatıyla bir sağlık ocağında asgari ücretle işe başlatılan baba Mehmet Ç. ise, aradan geçen süre içersinde sorumluların cezalandırılmamasına ve Dünya AIDS Günü’nde hatırlanmamalarına sitem ediyor.

EVİNİ KÖYÜN DIŞINA TAŞIDI

Kaynar suyun dökülmesi sonucu sol omuz ve kolunda yanık oluşan oğlunu Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürmeleriyle dramlarının başladığını söyleyen baba Mehmet Ç., “Aradan geçen zaman içersinde hiç bir yetkili ve sorumlu bizi arayıp sormadı. Adeta bizi kaderimizle baş başa bıraktılar. AIDS’in pençesine düşen Y. için 3 ayda bir Ankara’ya gidiyoruz. Geçen yıl, dünya AIDS gününde yaşadığımız sıkıntıların gündeme gelmesi üzerine sağlık ocağında işe başlatıldım. Sağlık Bakanlığı iş bulmam konusunda bana yardımcı oldu ama köydekiler sürekli uzaklaştı. Çocuklarımı ve ailemizi dışlamalarından dolayı evimi, köyün dışına taşıdım. Herkesin bizden uzak durması, çocuklarımla sürekli alay edilmesinden dolayı oturduğum evden de çıkmak zorunda kaldım. Evladım bu hastalığa yakalandığı için köylüler sürekli bizi dışladı” diye konuştu.

Haberin Devamı

Küçük Y. ise yaşananlardan habersiz kardeşleriyle oyun oynarken, ailenin Sağlık Bakanlığı ile kanı veren hastane personeliyle ilgili açtığı maddi ve manevi tazminat davaları ise halen sürüyor.

HIV'Lİ KANI NEGATİF DİYE İŞARETLEMİŞLER

Şanlıurfa’da, geçen yıl Mart ayında yanık ünitesinde tedavi gören 1.5 yaşındaki Y.Ç.’ye, HIV virüsü taşıyan kan verildiği belirlenmişti. Olayla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında HIV virüslü kanı kayıtlara yanlışlıkla negatif olarak işlediği belirlenen hemşireye kedeme durdurma cezası verilirken, kanı verdiği saptanan 32 yaşındaki S.K. adlı mühendis ise kendi imkanları ile tedavisine başlamıştı.

Haberin Devamı

Öte yandan, 1996 yılında Şanlıurfa Doğum Hastanesi’nde sezaryenle yaptığı doğum sırasında Kızılay’dan alınan bir ünite kanla AIDS hastalığının pençesine düşen Siverekli Müzeyen Işıkgöz, 2 yıl sonra bebeği Rukiye Işıkgöz’ü kaybetmiş, 2007 yılında ise kendisi yaşamını yitirmişti. Işıkgöz Ailesi, skandal ile ilgili olarak Sağlık Bakanlığı aleyhine açtığı davada ise 110 bin lira tazminat kazanmıştı.

Ali LEYLAK/ŞANLIURFA, (DHA)