Cumartesi Postası Ahşaba yeniden hayat vermek

Ahşaba yeniden hayat vermek

Paylaş
Ahşaba yeniden hayat vermek

Bazen eskimiş, cilası ve boyası dökülmüş ahşap bir eşyayı yenilemek isteriz. Biraz beceri, ilgi ve sabırla ortaya çok güzel bir obje çıkarılabilir...

Geçmişi 14. yüzyıla kadar uzanan ahşap boyama sanatıyla hem eskiyen ahşap eşyalara yepyeni bir görünüm kazandırmak hem de boş zamanları değerlendirmek mümkün. Kendi elinizle yarattığınız eşyalarla ve objelerle evinizin havasını değiştirmeyi istemez misiniz? Ya da arkadaşlarınıza kendi elinizle boyadığınız tahta objeleri hediye olarak götürmeyi...

Gelelim ahşap boyalarına... Ahşap boyaları genellikle iki çeşittir; örtücü boyalar ve örtücü olmayan boyalar. Örtücü boyalar ahşabın damar ve desenlerini tam olarak kapatıp tamamen homojen bir görüntü verir. Örtücü olmayan boyalar (transparan) ise ahşap yüzeyin rengini az ya da çok değiştirir fakat ahşaba asıl güzelliğini veren damar ve desenleri kapatmaz.

Buna göre ne türde boya istediğinize karar verdikten sonra sıra gelir boyama aşamasına... Öncelikle objenin yüzeyini kir, toz veya yağdan tamamen arındırmak gerekir. İyice temizledikten sonra yüzeyin düzgün bir hale gelmesi için dikkatlice zımparalayın. Obje şimdi birinci kat astar uygulamasına hazır demektir.

Astarın amacı boyaya daha düzgün bir yüzey hazırlamaktır. Astar uygulandıktan sonra yüzey hala düzgün değilse mutlaka macun çekilmelidir. Astarla giderilemeyen yüzey arızaları, ahşap çatlakları macun ile doldurulur. Spatula yardımıyla gerekli yerlere macun çekilir. Macun kuruduktan sonra tekrar zımpara yapılır, zımparalanmış macun üzerine ikinci kat astar yapılır. Bu aşamalar geçildikten sonra tercih edilen sisteme uygun boya objeye uygulanır. Yarı mat veya mat olanlara göre dayanıklılığı daha fazla olduğundan özellikle sentetik veya parlak sentetik boyalar tercih edilmelidir.

Objeniz isterseniz tek renkte kalabilir ya da isterseniz resim becerinize güveniyorsanız üzerine herhangi bir desen çalışması yapabilirsiniz. ‘Resim yapmak bana göre değil’ derseniz dekupaj tekniğiyle hazır bir resmi yüzeye tutkalla yapıştırıp üzerini de vernikleyerek farklı bir görünüm elde edebilirsiniz.

Bir başka yöntem ise mozaik kabartma tekniği. Sabitlediğiniz resmin üzerine satın alacağınız mozaik sıvısını uygulayarak desenin boyutlu görünmesini sağlayabilirsiniz. Bu işlemlerden sonra da boyası kuruyan objeyi dış etkenlere karşı korumak için verniklemelisiniz.

Vernik de tıpkı boya gibi renkli, renksiz, mat ya da parlak olmak üzere çeşitli şekillerde yapılabilir. Verniklemenin ardından ahşap objeniz yenilenmiş olarak evinizi renklendirmeye hazır demektir. Sakın “Benim elimden gelmez; çöp adam bile yapamam” demeyin. Sizin gibi düşünen birçok kişi tahta boyama sanatının öğretildiği kurslara giderek harikalar yaratıyor.

Nelere dikkat edilmeli?

*Ahşap boyamada asla ıslak fırça kullanılmamalı.

* Zemin boyanırken, bir sonraki kat boyayı uygulamadan önce, son kat boyanın kuruduğundan emin olunmalı.

* Desen fırçalarını su içinde bekletmeyin.

* Kaliteli ham malzeme kullanmaya özen gösterin.

Ahşap boyamayı öğrenmek istiyorum, ne yapmalıyım?

Ahşap boyamayı kısa sürede öğrenip kendi şaheserlerinizi yaratabilirsiniz. Eviniz için dekoratif kutular, sandıklar, tepsiler, sehpalar yapabilir, bunları dostlarınıza hediye edebilirsiniz.

Eğer “Bu işi en iyi şekilde öğrenmek istiyorum” diyorsanız, işte size birkaç kurs adresi... İSMEK (İstanbul Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları) İSMEK’in çeşitli semtlerde açmış olduğu ücretsiz kurslardan yararlanabilirsiniz. Tuzla, Avcılar, Kadıköy, Kartal, Beşiktaş, Bayrampaşa, Bahçelievler, Şile, Şişli gibi İstanbul’un 123 semtinde hizmet veren İSMEK’in ahşap boyama kursları 15-20 kişilik sınıflarda yapılıyor.

3 ay boyunca devam eden eğitimde ahşap boyama hakkında genel bilgiler, dekupaj, transfer, eskitme, çatlatma, varak gibi teknikler ve doku çalışmaları yapılıyor. Katılımcılar kurs bitiminde İSMEK’in Galata’daki ofisinde yaptıklarını satabiliyor, her sene haziran ayında gerçekleşen Feshane’de yaptıklarını sergileyebiliyorlar.

İşi daha da profesyonelliğe dökmek için, bir sınava girerek yine İSMEK’in olan ‘Pratik Uygulama Merkezleri’nde sipariş karşılığında ahşap boyama yapabiliyorlar.

İSMEK’in ahşap boyama kursları 5 Ekim’de başlayacak. Kayıt bilgisi için 0 212 531 01 41’i arayabilirsiniz. Mercaat Sanatevi Arnavutköy’de bulunan bu sanat evi, ahşap boyama kurslarını perşembe ve pazar günleri hariç haftanın her günü veriyor. Sizin sadece kendinize uygun bir gün belirlemeniz yeterli.

Mercaat Sanatevi’nde Gülhan Çekici eşliğinde verilen sabah kursları saat 10 ila 13 arasında, öğleden sonra kursları ise 14 ila 17 arasında veriliyor. Ayda 4 kurla tamamladığınız kursta yalnızca bir ayda ahşap boyamayı ve tekniklerini öğrenebiliyorsunuz. 26 Eylül’de başlayan kursların aylık fiyatı 60 TL. Arnavutköy Dere Sok. No: 5 Tel: 0 212 265 98 28. Erguvan Sanatevi Bahariye’deki Erguvan Sanatevi de ahşap boyama kursları veren mekanlardan. 1 Ekim’de başlayacak olan kurslar hafta içi 10 ila 17 arasında, hafta sonları ise 13 ila 17 arasında ahşap boyamayı ve tekniklerini öğretiyor. Erguvan Sanatevi’nde ahşap boyama kursuna katılmanın bedeli 125 TL.

2

Haberin Devamı