Gündem Ahmedinejad, Papa'dan yardım istedi

Ahmedinejad, Papa'dan yardım istedi

Paylaş
Ahmedinejad, Papa'dan yardım istedi

İran Cumhurbaşkanı, Papa'ya mesaj göndererek 'Batı'daki İslamofobi'ye karşı işbirliği' çağrısında bulundu

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Katolik Kilisesi lideri Papa 16. Benediktus'a bir mesaj göndererek "Batıdaki İslamofobiye karşı işbirliği" çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

İran resmi haber ajansı IRNA, Ahmedinejad'ın Papa'ya mesajında, "İran'ın demokratik-dini sistemi, Vatikan ile işbirliği ve bağlarını güçlendirmeyi, (Batıdaki) İslamofobiye karşı yapıcı bir işbirliği yürütmeyi istiyor" ifadesinin yer aldığını duyurdu.

Mesajın, Papa'ya çarşamba günü, İran Cumhurbaşkanı yardımcılarından Muhammed Rıza Miraceddin tarafından iletildiği bildirildi. IRNA, Ahmedinejad'ın mesajında ayrıca, Florida'daki bir kilisenin Kuran'ı Kerim'e saygısızlıkta bulunarak milyonlarca Müslüman'ı incitmesini kınadığı için Papa'ya teşekkür ettiğini duyurdu. Florida'da küçük bir kilisenin rahibi Terry Jones, 11 Eylül'ün 9'uncu yıl dönümünde Kuran'ı Kerim yakmayı planladığını açıklamış ancak dünya çapında kınanmasının ardından bu eylemden vazgeçmişti.

Haberin Devamı

Ahmedinejad mesajında ayrıca, "laiklik, Batının aşırı insancıllığı ve dünyevi hayata aşırı eğilimden kaynaklanacak şekilde insanların ilahi dinleri gözardı etmesinin, insan toplumunun gerilemesine yol açtığını, bu yüzden de ilahi dinler arasında yakın işbirliğinin şart olduğunu" vurguladı. İran Cumhurbaşkanı, ilahi dinlerin, adaleti yeniden tesis etmek, baskıyı ve ayrımcı uygulamaların kökünü kazımak için önderlik edeceğini de kaydetti ve İran'ın, mevcut dünya düzeninin değişmesine yardım etmeye hazır olduğunu ifade etti.

"SEVGİ, SAYGI, ADALET" ÇAĞRISI

Öte yandan Ahmedinejad, yaptığı bir konuşmada, "sevgi, saygı ve adalet esasına dayalı yeni bir dünya düzeni" çağrısında bulundu.

Ahmedinejad, mevcut dünya düzeninin silahlanma yarışı ve diğer milletlere hükmetme temeli üzerine kurulduğunu ancak bu anlayışa dayalı sistemin çökmeye mahkum olduğunu söyledi.

Birçok saldırı ve savaşın, pazarları ele geçirmek, ekonomik çıkar sağlamak ve kaynakları yağmalamak için yapıldığını belirten Ahmedinejad, tek yanlı karar ve yönetim anlayışının halkları, ülkeleri birbirinden uzaklaştırdığını ifade etti. Ahmedinejad, "Dünya'nın sevgi, saygı ve adalet üzerine kurulu yeni bir düzene ihtiyacı var" diye konuştu.

AA