Sağlık Ağızdaki ekşi elma kokusu diyabet habercisi

Ağızdaki ekşi elma kokusu diyabet habercisi

Paylaş
Ağızdaki ekşi elma kokusu diyabet habercisi

Son yılarda 5 yaşın altındaki çocuklarda diyabet yani şeker hastalığı görülme sıklığı giderek artıyor. Çok su içme, ani kilo kaybı, karın ağrısı, dalgınlık ve ağızda ekşi elma kokusu diyabetin önemli belirtileri olarak kendini gösterebiliyor

Memorial Kayseri Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Selim Kurtoğlu, çocuklarda diyabet ve diyabete karşı alınması gereken önlemler hakkında bilgi verdi:

YETERLİ ANNE SÜTÜ ALIMI ÇOK ÖNEMLİ

"İnsan vücudunda önemli bir salgı bezi olan pankreasın ‘insülin’ adlı hormonu üretememesi veya insülinin etkisiz kalması diyabete neden olur. İnsülin üreten pankreasın beta hücreleri yetersiz kalınca Tip 1 diyabet, genetik nedenler veya aşırı şişmanlığa bağlı olarak insülin direncinin sonucunda ise Tip 2 diyabet hastalığı ortaya çıkmaktadır. Çok su içme, ani kilo kaybı, karın ağrısı, dalgınlık ve ağızda ekşi elma kokusu diyabetin belirtileri arasında sayılabilir.

Çocuklarda ve bebeklerde görülen şeker hastalığının birçok nedeni bulunur. Anne karnında geçirilen viral enfeksiyonlar diyabete zemin oluşturur. Doğumdan sonra özellikle ilk 3 ayda inek sütü ile erken tanışmak da önemli nedenlerden biridir. Bunun için bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü alması önerilir. Doğum ağırlığı düşük veya aşırı olan bebekler ile kan değişimi yapılan bebekler de diyabet adayıdır. Beslenmede nitrat ve nitrat içeren salam, sosis, sucuk ve nitratlı gübrelerin aşırı kullanıldığı topraklarda yetiştirilen havuç, ıspanak, patatesin aşırı tüketilmesi de diyabeti tetikler. Kalabalık aile ortamı, viral enfeksiyonlar, stres, okula başlama ve ergenlik dönemi, diyabeti ortaya çıkaran diğer etkenlerdir.

FAZLA KİLOLARDAN UZAK TUTUN

Bebeklerde ve çocuklarda hastalık tablosu ilerledikçe belirtiler de ağırlaşır. Hastalarda akciğer, idrar yolu enfeksiyonu veya akut apandisit tanıları ortaya çıkabilir. Küçük çocuklarda genital bölgede ortaya çıkan mantar enfeksiyonları bir belirti olabilir. Uzun süre önce Batı ülkelerinde önemli bir sağlık sorunu haline gelen çocuklarda şişmanlık ve tip 2 diyabet ülkemizde de her geçen gün artıyor. Çocuklardaki şişmanlığın temeli esas olarak gebelik döneminde atılmaktadır.

HER GÜN 1 PAKET CİPS= 6 KİLO YAĞ

Annedeki obezite, gebelikte aşırı kilo alma, kan şekerinin doğru kontrol edilmemesi, anne karnında bebeğin yeteri kadar büyümemesi veya iri olması ya da annenin sigara içmesi diyabet hastalığına zemin hazırlamaktadır. Bebeklerin anne sütü alması gereken dönemde mama ile beslenmesi şişmanlık için risk oluşturmaktadır. Çocuklarda aşırı beslenme, hareketsizlik, günlük aktivitenin 60 dakikadan az olması ,uyku saatinin 8 saatten az olması, sabah kahvaltısı yapmamak, televizyon bilgisayar ve cep telefonu ile günde 2 saatten fazla vakit geçirmek, ayakta hızlı atıştırmak (fast food tipi beslenme) ve şeker içeriği yüksek gazlı içecekleri sık tüketmek obeziteye neden olur. Her gün 1 paket patates cipsi tüketen bir çocuğun vücudunda yıllık 6 kg yağ depolandığı yapılan araştırmalarda ortaya çıkmıştır."

Haberin Devamı