Candaş Tolga Işık Afet
HABERİ PAYLAŞ

Japonlar 1990’ların başına kadar selden de çok çekti. En başta da başkent Tokyo...

[[HAFTAYA]]

1992’de ‘Metropolitan Bölgesi Harici Deşarj Kanalı” projesi başladı. Proje, 2009’da bitti. Şehir altında devasa tüneller ve depolardan oluşan bir sistem kuruldu. Kanallar içinde toplam 44 milyon litre su hareket ediyor. Bu sisteme 14000 türbin ile enerji sağlanıyor ve her türbin bir Boeing 737 motoru kadar enerji kullanıyor.

Her selde milyarlarca euro para kaybeden Japonlar, bu proje için bir defalığına 1,5 milyar harcadı! Sonuç mu? Tokyo afet yönetim merkezine göre, 200 yılda bir olabilecek bir afet durumunda bile bu sistem sayesinde bir tek insan bile ölmeyecek, ülkenin milli serveti tek kuruş zarara uğramayacak.

Haberin Devamı

Gelelim bize... 3 gündür Türkiye sağanak yağış altında... Ankara’yı gören deniz kuvvetleri komutanlığı tatbikat yapıyor zanneder... İstanbul’da otomobiller amfibi donanma personeli adeta... Sözüm ona biri başkent, öteki ülkenin en gelişmiş şehri!

“Bu ne hal?” diye soruyoruz. Yetkililer o ‘tanıdık’ cevabı veriyor: “Yapacak bir şey yok, doğal afet!”

Oysa başına gelenlerden ders çıkaran, tedbir alan ülkeler için deprem de sel de afet değildir... Esas afet nedir biliyor musunuz? Dünyanın başka bir yerinde aynı büyüklükte deprem olup, aynı miktar yağmur yağdığında bir tek insanın burnu kanamaz, hayatın akışı zerre kadar değişmezken bizde binlerce insanın ölüp, hayatın topyekun felç olmasıdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder