Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Adım adım kısırlık
HABERİ PAYLAŞ

Adım adım kısırlık

Haberin Devamı

Testislerdeki damar genişlemesi olan varikosel 14-15’li yaşlarda başlıyor ve yıllar içinde testisin gelişimini engelleyerek erkeği adım adım kısırlığa götürüyor. Zaman geçtikçe tedavi şansı azalıyor. Bu nedenle en ufak bir sorun bile varsa varikoselin mikrocerrahi ile ortadan kaldırılması gerekiyor

SORU: Varikosel başlangıç aşamasındaymış


3-4 ay önce sol yumurtamda ağrı oldu, 4-5 gün devam etti. Doktora gittim, varikosel başlangıcı olduğunu söyledi. Test yapıldı, ultrason sonucunda doktor ileri derecede olmadığını ve bu teşhisle ameliyata gerek olmadığını söyledi. “Evlendikten sonra sperm testi yaptırırsın, aksi bir durum olursa ameliyat fayda sağlar” dedi. Duyduğuma göre varikosel olup da geç ameliyat edilenlerde kısırlık ileri derecede oluyormuş. Siz ne tavsiye edersiniz? CEVAP Varikosel ergenlik ile 14-15 yaşlarında başlayan, erken safhalarda testisin gelişimini engelleyebilen ve yıllar içinde giderek erkeği adım adım kısırlığa götürebilen bir rahatsızlıktır. Zaman geçtikçe sperm üretiminde olan bozukluk artmakta ve ameliyat ile dahi geriye dönüş şansı azalabilmektedir. Yapılan sperm testinde ufak bir sorun dahi saptansa bir an önce ameliyat edilmesi gerekmektedir. Ergenliğe yeni giren çocuklarda da bilhassa ileri derecede olan varikosel testis gelişimini bozmadan mikrocerrahi ameliyat ile ortadan kaldırılması tercih edilmelidir.

[[HAFTAYA]]

SORU: Cinsel yolla bulaşan hastalıklar neden önemli?

20 yaşındayım. Cinsel ilişki yoluyla bulaşan hastalıklardan korunmak gerektiğini yazıyorsunuz. Bu hastalıklar neden bu kadar önemli? Yani tedavi edilmesi çok mu güç? CEVAP Erken tanı ve tedavi uygulanmadığı takdirde bu hastalıkların neden olduğu bazı ek sağlık sorunları ortaya çıkar. Bu hastalıklar, cinsel eşlerden sadece birinin sağlık sorunu değildir. Korunmasız cinsel ilişki hastalığın sağlıklı eşe de bulaşmasına neden olur. Bunun yanında, tedavisi yapılmamış cinsel yolla bulaşan bir hastalığı olan hamile kadınların, doğum öncesi veya hemen doğum sonrası dönemde bebekleri de risk altındadır. Kadın veya erkekte kısırlık, düşük, yeni doğan bebeklerde görülen bazı enfeksiyonlar, dış gebelik, genital organ kanserleri ve ölüm cinsel yolla bulaşan hastalıkların neden olduğu sağlık sorunlarındandır. Eğer cinsel yolla bulaşan bir hastalığa yakalanıp tedavi edilmezseniz bu; kısırlık ya da kadınlarda dış gebelik gibi ciddi sonuçlar verebilir. Ayrıca cinsel yolla bulaşan bir hastalığa yakalanmak, AIDS (HIV) virüsünü almayı kolaylaştırır.

SORU: Penisim kırılmış olabilir mi?

Bende penis kırılması belirtilerine benzer sıkıntılar var. Ereksiyon olurken zorlanma, bazen şişme meydana gelmesi gibi. Doktora gittim, ultrasona girdim. Doktor bir şey gözükmediğini, herhangi bir şeyin olmadığını enfeksiyon olduğunu söyledi. Verdiği ilaçları kullandım ama bir şey değişmedi. Şimdi sertleşme sorunu da oluyor. Ne olur bana yardım edin. CEVAP Sizi gören üroloji uzmanı penis kırılması gibi bir durum olsa bunu kolaylıkla anlardı. Sanırım psikolojilk olarak biraz stres altındasınız, bu konuda profesyonel destek almanız, bir psikiyatri uzmanına başvurmanız sizin için en doğru yol olabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder