Prof. Dr. Derin Kösebay Adetten önceki zor günler...
HABERİ PAYLAŞ

Adetten önceki zor günler...

Bazı kadınlar adet görmeden önce sıkıntılı oluyor... Buna adet öncesi sendrom adı veriliyor. Yorgunluk, sinirlilik, çevreye uyumsuzluk, memelerde, kol ve bacaklarda şişlik ortaya çıkıyor. İlaçla ya da spor-diyet ikilisiyle sorun çözülüyor

[[HAFTAYA]]

Sıkıntım bitmiyor

31 yaşındayım. Adet öncesi sendrom yaşıyorum. Yumurtlama gününde memelerim ve karnım şişiyor. Bu sıkıntı adet günüme kadar devam ediyor. Bebek istiyoruz. Bu durum anne olmamı etkiler mi?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, premenstüral sendrom adet öncesi ortaya çıkan sıkıntıların hepsine verilen isimdir. Bu şikayetlerin ortaya çıkışının kesin nedeni tartışmalı olmakla beraber hormonal dengesizlikler, kişinin ruh hali, çevre faktörlerinin rol oynadığı söylenebilir. Ayrıca genital organlardaki bazı bozukluklar da adet öncesi şikayetleri tetikleyebilir. Adet öncesi sendromun önemli iki yönünü özetlemek gerekirse... DUYGUSAL (Depresyon, kızgınlık patlamaları, uyumsuzluk, sosyal çevreden çekilme, yorgunluk vb). FİZİKSEL değişiklikler (memelerde hassasiyet, karında şişlik, kol ve bacaklarda şişlik, baş ağrısı). Tedavide çeşitli ilaçlar denenir. Ayrıca diyet (Vitamin, kalsiyum ve magnezyum takviyesi) egzersizden de yarar sağlanabilir. Bunları doktorunuzla görüşürseniz size yardımcı olacaktır. Ayrıca gebe kalmanızın bununla ilgili olacağını hiç sanmıyorum.

Haberin Devamı

Gebe kalamıyorum

24 yaşındayım, 6 aylık evliyim. Evlenince 1 ay süreyle doğum kontrol hapı kullandım. 5 aydır korunmadan ilişkiye giriyoruz ama gebe kalamıyorum. Doktora gitmem gerekiyor mu?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, belki birkaç ay daha bekledikten sonra bir doktora eşinizle beraber gitmenizde yarar var. Çocuk olmamasının bildiğiniz gibi erkek ve kadın kaynaklı pek çok nedeni olabiliyor. Doktorunuz gerekli gördüğü muayene ve tahlilleri yaparak bir sorun varsa işin başlangıcında size yardımcı olabilir. Doktor kontrolü bir şikayetiniz olmasa dahi zaten her kadın için ihmal edilmeyecek önemde bir konu. Daha çok gençsiniz, merak etmeyin. Umarım her şey istediğiniz gibi olur.

Prolaktin hormonum yüksekmiş

Haberin Devamı

27 yaşındayım. 3 yıllık evliyim ve 6 aydır korunmuyorum. Bir yıl önce yapılan testlerde prolaktin hormonu seviyesi yüksek çıktı. Bu durum gebeliğe engel mi?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, prolaktin hormon yüksekliği yumurtlamanın durmasına (hatta adetlerin de durmasına) neden olarak gebeliği engeller. Önce prolaktinin neden yüksek olduğu araştırılmalı, sonra prolaktin seviyesi düşürülmeli. Bunun için gerekli ilaçlar kullanılırsa her şey yoluna girer ve istediğiniz gebelik olur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder