Prof. Dr. Derin Kösebay Adetin durması sart değil
HABERİ PAYLAŞ

Adetin durması sart değil

Gebeliğin en önemli belirtilerden biri adetlerin durması ama bu her hanımda olacak diye bir kural yok. Bazıları hamile kalıp 6 ay adet görebilir. Eğer hamilelik şüpheniz varsa adetlerin düzenini takip etmek yerine kan testi yaptırıp sonucu öğrenin

[[HAFTAYA]]

Karın boşluğunda su varmış

Annem 66 yaşında, 1 yıl önce rahim kanseri tanısı konuldu ve rahmi alındı. Ameliyattan önce karın boşluğundan yaklaşık 2 litre su alındı. Ama yeniden karın boşluğunda su oluştu. Ne yapabiliriz?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, annenizin hastalığı tam olarak rahim kanseri mi? Çünkü rahim kanserinde karnında sıvı (asit) olması ancak çok ileri evrelerde görülebilir ve o evrede de ameliyat pek yapılmaz. Ancak yumurtalık kanserlerinde karında asit olması epey sık rastlanılan bir durumdur. Bu ameliyatlardan sonra hastalara kemoterapi uygulanır. Annenizin karnında tekrar sıvı toplanması hastalığın tekrarlamasının bir belirtisi olabilir. Hemen annenizin doktoru ile görüşün. Gerekli araştırmalar yapıldıktan sonra uygun tedaviye başlamak gerekiyor, sevgiler.

Haberin Devamı

Gebelik olabilir mi?

30 yaşındayım. Bu ay adet görmedim, birkaç gün geçti. Doktorum bir ilaç verdi. Birkaç gün sonra adet gördüm. Bundan sonra her ay düzenli adet gördüm. Acaba o zaman hamile miydim? Hamile bir kadın bu ilaçtan sonra böyle düzenli adet görebilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, insan organizmasının dış etkilere karşı davranışı hep aynı olmuyor. Ortaya çıkan belirtiler farklı olabildiği gibi bu belirtilerin algılanışı da farklı olabiliyor. Şimdi sorularınızı cevaplamaya çalışayım. 1) “Gebelik ihtimali var mı?” diye soruyorsunuz. Olabilir. 2) Gebelik varsa bu ilacı kullandıktan sonra adet görmeye devam edilebilir mi? Nadir de olsa adet görmeye devam edebilir hatta buna halk arasında üstüne görme denir. Gebe kalıp 5-6 ay her ay düzenli kanaması olan birçok hasta vardır. Burada yapılacak şey kanda yapılan BHcG testini yaptırarak gebelik şüphesine son vermektir. Sevgiler.

Süt geliyor

32 yaşında, 3 yıldır evli kadınım. Doğum kontrol hapıyla korunuyorum. Son 1 haftadır memelerinden aşırı miktarda süt geliyor. Sıkınca fışkıracak kadar fazla. Neden böyle olabilir?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okuyucumuz, anlattıklarınızdan prolaktin hormonunuzun aşırı yükselmiş olacağını düşünüyorum. Bunun için bu hormonun acilen ölçülmesi gerekir. Prolaktin hormonu yüksekliği memelerde gerginlik, şiddetli baş ağrısı, zaman zaman görme bozuklukları, çift görme ve memeden süt gelmesi şeklinde kendini belli edebilir. Doğum kontrol hapları da bazen prolaktin hormonunun yükselmesine neden olabiliyor. Sizin en kısa sürede jinekolojik endokrinoloji konusunda tecrübeli bir uzmana başvurmanız gerekiyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder