Opr. Dr. Hande Akbaş Adet süreniz kısaldıysa...
HABERİ PAYLAŞ

Adet süreniz kısaldıysa...

Haberin Devamı

Bir kadının adet süresinin 2-7 gün arasında olması normal kabul ediliyor. Ama adet süreniz ilk yıllarda daha uzunsa ve zamanla azalıyorsa mutlaka bir kadın doğum uzmanına gidip bazı hormonlara baktırmanız gerekiyor...

İlaç hastalığımı geçirecek mi?

2 yıllık evliyim. 2 ay önce polikistlik over teşhisi konuldu, ilaç kullanmaya başladım. Bu ilaç hastalığımı geçirecek mi? Polikistik over tedavi edilebilir bir hastalık mı? Çocuk sahibi olmaya engel mi?

CEVAP

Değerli okuyucum, polikistik over sendromu genetik ve çevresel faktörlere bağlı ortaya çıkan henüz sebebi kesinleştirilememiş bir hastalık. Maalesef tedavisi de sadece hastanın şikayetlerine yönelik yapılır, kesin bir tedavisi yoktur. Örneğin; hastada adet düzensizliği ön plandaysa bu giderilir. Tüylenmede artış ve kilo alımı varsa ona yönelik tedavi planlanır. Polikistik over sendromlu kadınların adet düzeni bozulmadığı sürece genellikle bize ihtiyaç olmadan hamile kalabilir. Ne yazık ki adet düzensizliğinin eşlik ettiği durumlarda yumurtlama tam olarak gerçekleşmediğinden genellikle yardımcı tedaviyle gebelik gerçekleşmektedir.

Adetim kısa sürüyor

24 yaşındayım, adetlerim çok sancılı geçiyor ve 3 gün bile sürmüyor. Bu süre kısa değil mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, genellikle adet süresinin 2-7 gün arasında olması normal kabul edilir. Eğer en baştan beri adetleriniz 3 gün sürüyorsa endişelenecek bir durum olduğunu düşünmüyorum. Ama başlarda 7 günken şimdi 3 güne indiyse, o zaman bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurarak ultrasona girmeli ve birtakım hormonlarınıza baktırmalısınız.

Spiralim düşmüş

32 yaşındayım. Spiralim vardı, düşmüş. Ne yapmam gerekiyor, söyler misiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, spiral takıldıktan sonra belirli aralarla kontrole gitmeniz ve yerinde durup durmadığından emin olmanız gerekir. Genellikle yoğun adet kanamalarında, iyi yerleştirilmediği durumlarda ya da ilişki sonrasında fark edilmeden yerinden kayabilmekte hatta bazen düşebilmektedir. Bu ay bekleyin.

Eğer adetinizde gecikme olursa mutlaka gebelik testi yaptırın. Bu ay beklediğiniz zamanda adet olursanız yani kazayla gebelik oluşmamışsa o zaman adetliyken kadın doğum uzmanına tekrar taktırabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder