Opr. Dr. Hande Akbaş Adet düzensizliğine neden oluyor
HABERİ PAYLAŞ

Adet düzensizliğine neden oluyor

Haberin Devamı

Ertesi gün haplarının kullanımına sıcak bakmıyoruz. Çünkü bu ilacın en sık görülen yan etkisi adet düzensizliğine neden olması. Ayrıca bu ilaçlar her alındığında gebeliği engellemiyor. En doğrusu güvenilir bir doğum kontrol yöntemi seçmeniz...

Ertesi gün hapı kullandım

24 yaşında kadınım, 2 yıldır cinsel hayatım var. Mayıs’ta yumurtlama dönemimde ertesi gün hapı kullandım ve adetim 1 ay gecikti. Adet söktürücü ile 100 Temmuz’da adet gördüm. Ağustos’un 5’inde tekrar adet görecektim. Ama bu tarihten 3 gün önce ilişki yaşadım yine adetim gecikti. Tekrar hap almadım ama hamile miyim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, ertesi gün haplarının en sık görülen yan etkisi adet düzensizliğine sebep olmasıdır. Üstelik her ertesi gün hapı kullanıldığında gebelik mutlaka engellenir diye bir durum yoktur. Kadın bu hapa rağmen gebe kalabilir. İkinci korunmasız ilişkinizde bu ilacı almamanız iyi olmuş. Ama gebelik riski var, önerim kanda bhcg testi yapırmanızdır. Ayrıca her ay bu stresi yaşamamanız açısından doğum kontrol metodunu doktorunuzla birlikte seçin.

Anne olamıyorum

32 yaşındayım, yıllardır çocuğumuz olmuyor. Benim rahmim içeriydeymiş. Ne yapmalıyız?

CEVAP

Sevgili okuyucum, rahminizin içeride veya arkaya dönük olmasıyla gebelik arasında hiçbir ilişki bulunmaz. Size her şey normal denildiği için beklemek dışında bir şey yapmamışsınız. Önerim doktora gitmeniz. Beklerken şu anda normal olan yumurta rezervinizi gereksiz yere tüketeceksiniz. Tam doktora başvurduğunuzda bu sefer olaya bir de yumurta sorunu eklenecek. Eşinizin spermi iyiyse ya sizin yumurta kalitenizde, tüplerinizde sorun olma ihtimali çok yüksek. Bu sebeple bu alanda uzman bir ekibin sizi detaylı araştırması gerekir.

Gebe kalamıyorum

7 aylık evliyim ve eşimle hiç korunmuyoruz. Evlenmeden önce tüm tahlilleri yaptırmıştım, sorun yoktu. Ama hamile kalamıyorum. Başka bir sıkıntı olabilir mi yoksa biraz sabır mı gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, her ne kadar yaşlarınızı belirtmemiş olsanız da eğer kadın yaşı 35’in altındaysa, sperm analizi yapılıp normal çıktıysa ve kadında çikolata kisti gibi önceden bilinen bir patoloji yoksa genellikle çiftlere 1 yıla kadar denemelerini önermekteyiz. Size her şeyin sorunsuz olduğunu söylemiş olan hekimin özellikle üreme tıbbı konusunda deneyimli bir hekim olduğunu varsayarak size bekleme önerisi yapıyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder