Opr. Dr. Hande Akbaş Adet döneminde ağrınız çoksa...
HABERİ PAYLAŞ

Adet döneminde ağrınız çoksa...

Haberin Devamı

Adet döneminde ağrıdan şikayetçiyseniz doktora başvurun ki sebebi bulunsun. Ortaya çıkan tabloya göre ağrı başlamadan ilaç kullanılması önerilerek yaşam kalitesi artırılır. Ağrı kesiciler sonuç vermezse bir süre hormonal ilaçlar kullanılabilir.

Kist var ve iltihap geliyor

30 yaşındayım. 2 senelik evliyiz ve çocuğumuz olmuyor. Eşimle testleri yaptırdık. Bende kist var ve iltihap geliyor. Ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sizdeki kistin ne olduğunu görmeden bir yorum yapamam. Ama yaşınız itibariyle hamile kalamamanız imkansız. Deneyimli bir üreme tıbbı uzmanına elinizdeki tetkiklerle başvurun.

Ağrıyı geçiremiyorum

24 yaşında kızım. Adet dönemlerim hep ağrılı oluyor. Çok bulantım var, halsiz kalıyorum. Ağrılarımı geçiremiyorum. Bazen ağrı kesiciler bile fayda etmiyor. Bu ağrılar neden kaynaklanıyor? Nasıl geçirebilirim?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sizi muayene etmeden ağrının nedeni asla söylenemez. Nitekim ağrı fizyolojik olup yumurtlama ağrısı olabileceği gibi, birtakım yumurta kistlerine bağlı olarak ortaya çıkabilir. Önerim kadın hastalıkları ve doğum uzmanına muayene olmanız ve yumurtalıklarınıza bakılmasını sağlamanızdır. Kist yoksa o zaman ağrı başlamadan ağrı kesiciyi içmek daha iyi sonuçlar verip yaşam kalitenizi artırabilir. Bu da işe yaramıyorsa konforunuzu artırmak için bir süre hormonal ilaçlara başvurulabilir.

Çok endişeliyim

42 yaşındayım ve ikinci çocuğuma 3 aylık hamileyim. Bebeğim için yaşımdan dolayı endişeliyim. Ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınızdan dolayı gebelik riskleri sizin de bildiğiniz gibi daha fazla. Mutlaka yüksek riskli gebelikler (perinatoloji) alanında deneyimli bir uzmana takip olarak hamileliğinize devam etmenizi öneririm.

Zamana mı bırakayım?

32 yaşındayım 2.5 yıldır evliyim. Yumurtalıklarda sorun varmış. Anne olacağımı söylüyorlar. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yumurtalık rezervinin azalmaya başlaması mümkün. Vakit kaybetmeden tedaviye başlamalısınız. Yumurtalarınız daha da tükenmeden tüp bebek dahil her türlü tedavinin denenmesi gerektiği kanaatindeyim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder