Siyaset Aday listelerinde son durum
Paylaş
Aday listelerinde son durum

12 Haziran seçimlerine ait aday listeleri, Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) yarın veriliyor. BDP'nin adayları ise bugün belli oldu

Aday listelerinin Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) verilmesi öncesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dün de gün boyu Genel Merkez’de çalıştı. Büyükşehirlerden gösterilecek milletvekili adaylarının isimlerini tamamlayan ancak İstanbul’u belirlemekte zorluk çeken Erdoğan ve ekibinin öncelikle aday gösterilmeyecek milletvekillerini belirlediği öğrenildi. Aday adaylarından son elemeleri yapan Erdoğan ve kurmaylarının özellikle büyükşehirlerdeki sıralamada sıkıntı yaşadığı belirtildi.

>> İŞTE BDP'NİN DESTEKLEYECEĞİ ADAYLARIN LİSTESİ

‘BDP’yi önleme’ arayışı

Ak Parti’nin aday listelerinin hazırlanması sürecinde, bağımsız adaylarla seçime girecek olan BDP’ye yönelik olarak Güneydoğu’da yarışacak güçte isimler konusu Erdoğan’ı zorluyor. BDP’nin başlattığı “sivil itaatsizlik” eylemlerine sert tepki gösteren Erdoğan’ın bu seçimde bölgeden mutlaka daha fazla milletvekili çıkarılmasını istediği, bunun için de oy garantisi olan isimler aradığı belirtildi. Seçim sürecinde bölgede özel bir reklam kampanyası yürütecek olan Ak Parti’nin, vatandaşa, “BDP size birşey kazandırmaz” mesajını vereceği kaydedildi.

Yer değiştirecek isimler

Erdoğan’ın özellikle Diyarbakır’a Abdülkadir Aksu ve Bülent Arınç gibi önemli isimleri kaydırabileceği, bunun yanında da bölgede tanınan isimler olan gazeteci Mehmet Metiner, eski milletvekili ve belediye başkanı Haşim Haşimi ve Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Galip Ensarioğlu’nu aday göstereceği belirtildi.

Ak Parti’nin aday belirlemede ikinci önceliği de oy almakta zorlandığı batı ve sahil kesimlerine yönelik oldu. Bu çerçevede Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın ismi, CHP’nin kaleleri Antalya ve İzmir için konuşuluyor. Antalya’dan aday gösterilmesi halinde Günay, eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın karşısında yarışacak. Erzincan Milletvekili olan eski Bakan Binali Yıldırım ile Ankara milletvekili Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın da İzmir’den aday gösterilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Konuşma yasağı

Erdoğan’ın parti yönetimi ve aday belirleme komisyonuna konuşma yasağı getirdiği, bir çok bakan ve milletvekilinin kendilerinin tekrar aday gösterilip gösterilmediğini öğrenmek için parti yönetiminin baskı altına aldığı öğrenildi.

200 kişi kim olacak?

Son grup toplantısında büyük değişime gideceğini açıklayan Erdoğan’ın 200’e yakın vekili tekrar aday göstermeyeceği dile getiriliyor. Erdoğan’ın partide “ağabey” konumunda olan bazı isimleri gelecek dönem için saklaması da bekleniyor. Ak Parti kulisleri, listelere giremeyecek 200 ismin kim olduğunu bulmaya çalışıyor. Ancak son rotüşlar yapılan listeleri Erdoğan ve parti yönetiminden seçtiği 10 kişinin dışında kimsenin bilmediği belirtiliyor. Ak Parti’nin 15 Nisan’da seçim beyannamesini açıklaması, 18 Nisan’da da adaylarını kamuoyuna tanıtması bekleniyor.

CHP'DE DURUM NE?

CHP’nin 101 milletvekilinden sadece 27’si yeni Meclis’te yer bulacak. 59 milletvekili yeniden listelere giremeyecek, 15’i hakkında ise son kararı bugün Kılıçdaroğlu verecek



CHP üst yönetiminden edinsldı bilgilere göre; halen TBMM’de bulunan 101 CHP milletvekilinden 27’si yeni dönemde de kendisine yer bulacak, ancak 59’u artık listelere giremeyecek ve haklarında olumsuz görüş olmasa da 2 veya daha fazla dönem milletvekilliği yapmış olmaları nedeniyle 15 vekil hakkındaki son karar Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ve yardımcıları verecek. Bu durumda CHP grubunun yüzde 75 oranında yenilenmesi gündeme gelecek.

Sav artık ‘1 numara’ değil

Merkez Yürütme Kurulu’ndan (MYK) edinilen bilgiye göre; Eski Genel Sekreter Önder Sav ile birlikte klasikleşmiş hale gelen bir kural bu seçimde yıkılacak. Bugüne kadar Ankara 1. Bölge’den 1. sıra adayı olarak Meclis’e giren Sav, bu kez Ankara 2. Bölge’ye kaydırılmadığı takdirde 1. Bölge’de 2. veya 3. sıradan aday gösterilecek. Sav’ın üstünde Sencer Ayata’nın yer alabileceği belirtiliyor.

Balbay İzmir’e

“Ergenekon” davası sanıklarından Mustafa Balbay ve Prof. Dr. Mehmet Haberal’ın adaylıklarına CHP yönetiminde sıcak bakılırken Balbay’ın Aydın’dan değil İzmir’den aday gösterme kararı alındığı öğrenildi.

CHP kulislerinde milletvekili listelerine girmesi beklenen Kılıçdaroğlu dışındaki 26 isim bölgelerine göre sırasıyla şöyle: Hulusi Güvel, Emrehan Halıcı, Önder Sav, Deniz Baykal, Ensar Öğüt, Hüseyin Pazarcı, Tayfun İçli, Bihlun Tamaylıgil, Güldal Mumcu, Kemal Anadol, Oğuz Oyan, Harun Öztürk, Mehmet Ali Susam, Şevki Kulkuloğlu, Turgut Dibek, Atila Kart, Haluk Koç, Engin Altay, Malik Ecder Özdemir, Faik Öztrak, Akif Hamzaçebi, Kamer Genç, Muharrem İnce, Ali İhsan Köktürk, Ramazan Kerim Özkan, Vahap Seçer.

Kılıçdaroğlu ve yardımcılarının, üzerinde karar verme aşamasında olduğu 15 milletvekilinin bulunduğu öğrenildi. Haklarında olumsuz görüş olmasa da bu isimlerden bazılarının 2 veya daha fazla kez milletvekili olmalarının da bu kez listeye girmelerini güçleştirdiği kaydedilen isimler ise şunlar: Tacidar Seyhan, Hakkı Suha Okay, Hüsnü Çöllü, Atilla Emek, Eşref Karaibrahim, Mevlüt Coşkuner, Şükrü Elekdağ, Mustafa Özyürek, Çetin Soysal, Sacid Yıldız, Bülent Baratalı, Ahmet Ersin, Mevlüt Aslanoğlu, Orhan Ziya Diren, Osman Coşkunoğlu.

Listeye girmesi beklenmeyenler



Yönetime yakın isimlerin yeni döneme taşınmasına şans tanımadığı 59 milletvekili ise şöyle: Nevin Gaye Erbatur, Şevket Köse, Halil Ünlütepe, Hüseyin Ünsal, Zekeriya Akıncı, Yılmaz Ateş, Nesrin Baytok, Fatih Atay, Tekin Bingöl, Osman Kaptan, Tayfur Süner, Ergün Aydoğan, Rıza Yalçınkaya, Yaşar Tüzün, Kemal Demirel, Onur Öymen, Abdullah Özer, Ahmet Küçük, Derviş Günday, Ali Rıza Ertemür, Rasim Çakır, Bilgin Paçarız, Erol Tınaztepe, Murat Sönmez, Yaşar Ağyüz, Akif Ekici, Fuat Çay, Gökhan Durgun, Abdülaziz Yazar, Necla Arat, Algan Hacaloğlu, Birgen Keleş, Bayram Meral, Şinasi Öktem, Mehmet Ali Özpolat, Nur Serter, Mehmet Sevigen, Ahmet Tan, Ali Topuz, Kemal Anadol, Canan Arıtman, Selçuk Ayhan, Abdürrezzak Erten, Durdu Özbolat, Tansel Barış, Hikmet Erenkaya, Cevdet Selvi, Şahin Mengü, İsa Gök, Ali Oksal, Ali Rıza Öztürk, Ali Arslan, Fevzi Topuz, Rahmi Güner, Suat Binici, Enis Tütüncü, Ali Koçal. Gürol Ergin ile Esfender Korkmaz ise adaylık başvurusunda bulunmamıştı.

60 PM üyesi listede

Edinilen bilgiye göre; Kılıçdaroğlu dahil toplam 81 kişiden oluşan Parti Meclisi’nin (PM) üçte ikisine denk gelen 60 kişinin ismi MYK’nın hazırladığı milletvekili aday listesinde yer alıyor. Bu nedenle Kılıçdaroğlu ve ekibinin hazırladığı aday listesinin PM’den bütünlüğü bozulmadan onay alacağı belirtiliyor.

‘İthal aday’ istemiyoruz

CHP’nin İstanbul 3. bölgedeki 10 ilçe başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na mektup yazarak aday listesi oluşturulurken parti içi emeğin ve yerel hassasiyetlerin dikkate alınmasını istedi.

Partinin ön seçim yapmamasını dikkate alan İstanbul 3. bölgedeki 10 ilçe başkanı, Kemal Kılıçdaroğlu’na hitaben ortak bir metin kaleme alarak, aday listeleri hazırlanırken parti içi emeğin dikkate alınmasını ve bölgelerinde ikamet eden kişilerin aday gösterilmesini istedi. Bölgeyi ve bölge insanını tanıyan kadın ve genç adayların da ön plana çıkarılması talep edildi. Metinin altına imza atan ilçe başkanları, belirledikleri 5’er adayı değerlendirilmesi için Kılıçdaroğlu’na sundu.

‘Daha önce oylarımız düştü’

Parti içi emeğin ön plana çıkarılması için böyle bir girişimde bulunduklarını anlatan Küçükçekmece CHP İlçe Başkanı Kemal Çebi, “Yerel adaylar istiyoruz. Burada otursun, seçmenini bilsin, seçmen de onu tanısın. Trabzon, Van, Diyarbakır’dan ithal edilmiş insanların İstanbul’a gelmemesini istiyoruz” dedi. Başakşehir CHP İlçe Başkanı Özgür Karabat da, “Daha önceki seçimlerde aday gösterilen isimlerin bölgede ikamet etmemesi bizim oylarımızı düşürdü. Mesela Sezgin Tanrıkulu’nun bu bölgeden aday olması bizim için iyi bir şey olmaz. Bu bölgedeki seçmen yapılanması ile ilgili. Doğru tercihlerle birinci parti olma imkanımızın olduğunu genel başkana sunduk” diye konuştu.

BU DA MHP CEPHESİ

Parti üyeleriyle elektronik oylama ve yaptırdığı anket sonuçlarını dikkate alan Devlet Bahçeli, Ankara, İstanbul ve İzmir’deki liste sıralamasında zorlanıyor

Liste hazırlığında tek belirleyici olan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Ankara, İstanbul ve İzmir’deki liste sıralamasında sıkıntı yaşıyor. Bahçeli değerlendirme yaparken 100 bini aşan parti üyesiyle elektronik oylama, teşkilatların fikri ve kamuoyu şirketlerine isim bazında yaptırdığı anket sonuçlarını da dikkate alıyor. Bahçeli’nin, mevcut milletvekillerinin çoğunu listelere koyarken, elektronik oylamada sıralamanın altında düşen milletvekillerini çizmesi veya listenin sonlarında yer vermesi bekleniyor. Bahçeli’yi en çok Ankara, İstanbul ve İzmir sıralaması zorluyor.

16 üyelik MHP Başkanlık Divanı ve partinin önde gelen isimlerinin çoğunun seçim bölgelerinin büyükşehirler olması ve ilk kez vekil olacak bazı yöneticilerin de yine bu kentlerden adaylık talebi Bahçeli’yi düşündürüyor. Kamuoyunda öne çıkan önemli isimleri büyükşehirlerin seçilebilecek sıralarından aday göstermek isteyen Bahçeli, sıralamada handikap yaşıyor.

ANAP ve DYP’liler

“Merkez parti MHP” mesajını vermek isteyen Bahçeli, çok sayıda eski ANAP ve DYP miletvekiline listelerde yer verecek. Buna göre; Manisa’da eski Maliye Bakanı Sümer Oral, Bilecik’te eski DYP milletvekili Bahattin Şeker ilk sırada yer alacak. Eski DYP’li Celal Adan’ın İstanbul’da listenin ön sıralarında yer bulması beklenirken, Bursa’da eski DYP’li İçişleri Bakanı Mehmet Gazioğlu, Kırklareli’nde eski DYP’lilerden Cemal Özbilen, Çanakkale’de Nevfel Şahin, Zonguldak’ta Ali Uzun ve Iğdır’da eski ANAP’lı Şamil Ayrım listenin seçilebilecek sıralarında bulunuyor. Ayrıca, Ak Parti’den istifa ederek MHP’ye geçen milletvekillerinden ANAP kökenli eski Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu İstanbul’dan, Yusuf Ziya İrbeç Antalya’dan, Zekai Özcan ise Ankara’dan aday gösterilecek. Kayseri’de eski Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, Erzurum’da Ak Parti hükümetinin 11 kez sürgüne gönderdiği eğitimci Fevzi Budak da aday listesinin üst sıralarındaki isimlerden.

Bahçeli’nin, kendisiyle genel başkanlık yarışına giren isimlerden Ümit Özdağ’ı İstanbul 2. Bölge’den, Ergenekon davasında tutuklu yargılanan emekli Korgeneral Engin Alan’ı da İstanbul 3. Bölge’den listeye koyması bekleniyor. İstanbul 3. Bölge listesinin başında ise Meral Akşener geliyor. İstanbul adayları arasında şarkıcı Tarkan’ın amcası Arif Tevetoğlu ile Alevi dedesi Timurcan Ulusoy da bulunuyor.

MİLLİYET

4

Haberin Devamı