Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Acil ameliyat gerekmiyor
HABERİ PAYLAŞ

Acil ameliyat gerekmiyor

Haberin Devamı

Erkek kısırlığının en önemli nedenlerinden biri olan varikosele el ile muayene ile teşhis konulabilir. Bu sorun tespit edilse bile acil ameliyat gerekmez. Çünkü varikosel yıllar içinde gelişir ve sperm değerlerini bozarsa özel bir operasyon yapılır...

SORU: Ameliyat olmam şart mı?

26 yaşındayım, doopler ultrason sonucu varikosel teşhisi konuldu. Konuyla ilgili 2 doktora gittim. Biri “Gerek yok, bu kadarı herkeste var, ameliyata gerek yok” dedi. Diğeri ise “Durumun acil, hemen ameliyat lazım” dedi. Ne olur bana yardım edin.

CEVAP

Varikosel tanısı ultrason ile değil, sadece el muayenesi ile konulabilir. Herkeste varikosel bulunmaz, toplumda genel bulunma oranı yüzde 15’in altında olup kısırlık sorunu olan erkeklerin yarısına yakınında varikosel mevcuttur. Varikosel yıllar içinde geliştiğinden acil ameliyat gerekmez. Sadece sperm değerleri bozulanlarda ve bazen ağrısı olan uygun kişilerde mikrocerrahi teknik uygulanan özel bir ameliyat ile tedavi edilmelidir.

SORU: Halı sahada top geldi

31 yaşındayım. 7-8 ay önce halı sahada maç yaparken kasıklarıma şiddetli bir şekilde top geldi. O an biraz ağrı olsa da sonrasında geçtiği için fazla önemsemedim. Ama 3-4 ay öncesinde başlayan sertleşmenin çok kısa sürerek sönmesi, erken boşalma ve birleşme için yeterli sertliğin oluşmaması gibi sorunlarla karşılaşmaya başladım. Sorunumun tedavisi için üroloğa gittiğimde kavernozografi çektirmem gerektiği söylendi. O kadar araştırmama rağmen kavernozografinin eski bi uygulama olduğu ve artık çekilemeyeceği söylendi. Tam muayene edilmememe rağmen sorunumun venöz kaçak olabileceği ve bunun da ESWT ile tedavi edilebileceği anlatıldı. Ama güvenemedim. Siz ne dersiniz?

CEVAP

Bahsettiğiniz olay sonrası oluşan sıkıntılarınızın psikolojik kökenli olduğunu düşünüyorum. Androloji konusunda ağırlıklı olarak çalışan bir üroloji uzmanına gitmenizi öneririm. Gerekli incelemeleri yaparak size yardımcı olacaktır.

SORU: Sperm sayım düşük nasıl yükseltilebilir?

30 yaşındayım ve 6 yıllık evliyim. Sperm sayım düşük, baba olamıyorum. Acaba bunun yükseltmenin bir çözümü var mı? Benim ne yapmam gerekiyor? Bu hastalıkla hangi bölüm ilgileniyor?

CEVAP

Sperm sayılarının düşük çıkması sadece arzu etmenize rağmen çocuk sahibi olamıyorsanız tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Öncelikle gerçekten sayıların düşük olup olmadığı gereken kalitede yapılacak bir spermiyogram testi ile saptanmalıdır. Bu sorun için bir üroloji uzmanına, hatta ulaşabilecek konumda iseniz Androloji Bilim Dalı’nda uzmanlaşmış bir üroloğa başvurmanızı öneririm. Tetkikler sonrası sorun tespit edilerek sayıların yükselmesi için uygun tedavi yöntemleri uygulanabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder