Tamer Heper Açık hüküm var
HABERİ PAYLAŞ

Açık hüküm var

Haberin Devamı

Kooperatife üye olurken inşaatın nasıl ve nerede yapılacağını sordum. Arsa alımı için sözleşme yapıldığını, arsa sahipleri ile anlaşıldığını, bedelin büyük çapta ödendiğini, gelecek aidatlarla bakiyesinin ödendiğinde satış işleminin yapılacağı konusunda tarafların anlaştığını söylediler. Böyle bir anlaşmaya güvenebilir miyim? ● M.L.

Kooperatifler, mesken yapımı, tüketim, işyeri temini gibi nedenlerle kurulur ve yasa hükümleri çerçevesinde faaliyet gösterir. Bunların tümünde müşterek amaç ortakların menfaatidir. Ticari faaliyeti yoktur, kâr gayesi gütmezler. Yasada kooperatiflerin yönetimi konusunda bazı açıklamalar vardır. Bunlardan biri de gayrimenkul alımı maddesindedir.

Kooperatifler gayrimenkul alımında ya alım anında tapuda tescil kaydı ile gayrimenkul iktisap ederler veya şekline uygun gayrimenkul satış vaadi ile alım işine girişirler. Bu gayrimenkul satış vaadi sözleşmesinin tapuya şerhi de şarttır.

İleride kabul edilmez

Okuyucumun bahsettiği alım tarzı, şekline uygun bir gayrimenkul satış vaadi sözleşmesine benzemiyor. Öyle iki kişi arasında imzalanmış bir satış sözleşmesi olmaz.

Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi şekle tabidir. Geçerli olması için noterde düzenleme şeklinde yapılmalıdır. Bu hali ile geçerli olmakla birlikte bu sözleşmenin tapuya şerhinde satın almayı taahhüt edenin yararı vardır.

Bunun için Kooperatifler Kanunu’nda zorunlu hale getirilmiştir. Dolayısı ile okuyucumun ortak olacağı kooperatif düz beyaz kağıda bir sözleşme yazıp imzaladı ise bu ileride geçerli kabul edilemeyecektir, üstelik yasa hükmüne de aykırıdır. Böyle bir sözleşmeye güvenmemek gerekir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder