Tamer Heper Acaba talep doğru mu?
HABERİ PAYLAŞ

Acaba talep doğru mu?

Proje dışı balkonlarını kapatanlara karşı açtığım davada bilirkişi kapatma işleminin statik yönden binaya zarar vermediğini bildirdi, mahkeme de davamı reddetti. Dosya şimdi Yargıtay’da. Yargıtay kararı bozar mı? Bozarsa yanlış rapor veren bilirkişiyi şikayet edebilir miyim? S.C

[[HAFTAYA]]

Ben bugüne kadar sizlere sayısını bilemeyeceğim kadar “balkonların kapatılamayacağını” yazdım. Bunun gerekçesi de bir binada projeye aykırı tesis yapılamayacağı idi. Ancak bazı olaylarda gördüm ki vatandaş kapatılan balkonlar için dava açıyor ama dilekçesinde dava nedeni olarak ya görüntüsünü engellediğini veya binanın statiğini bozduğunu gösteriyor. Bu durumda da mahkeme manzara kapanmış mı? Statik bozulmuş mu buna bakıyor. Talep bu yönde olunca da bilirkişi sadece bu hususta rapor veriyor. Çünkü davaya bakan hakim taleple bağlı. Sizin aklınızdan geçene bakmaz, dilekçede yazana bakar. Şayet siz kapatılan balkonların binanın statiğini bozduğu nedenine dayanarak dava açtıysanız, olaya bu açıdan bakılmıştır. Gerçekten de, örneğin aluminyum profille kapatılan bir balkonda statik bozulmaz ama bu husus projeye aykırı olduğu için kapatılan balkonun açılması gerekir. Dilekçenize bu gözle bakın. Şayet talepte bir yanlışlık yaptıysanız projeye aykırılığın giderilmesi talebi ile yeni bir dava açabilirsiniz. Bu defa olaya projeye aykırı mı değil mi gözü ile bakılır. Yok siz zaten bu nedene dayanarak dava açtıysanız ve bilirkişi buna dayanmadan kendi bildiği gibi bir rapor verdi ise aynı mahkemeden bilirkişinin görevini kötüye kullandığı gerekçesi ile savcılığa başvurmasını talep edebilirsiniz. Çünkü herkes işini yaparken bilerek yapmak ve karşısındakini zarara uğratmamak zorundadır.

Haberin Devamı

Çözüm çok

Ablam ve eşi yeni doğmuş bir bebeği evlat edinmek yerine sanki kendilerinden olmuş gibi nüfusa kaydettirmişler. Ablam ve eniştem öldü, bu çocuk ise son derece uyumsuz ve ben mirasımın ona gitmesini istemiyorum. Ben evliyim. Ölümüm halinde mirasımın ona gitmesini önleyebilir miyim? C.A.

Doğrusunu isterseniz ülkemizde bu olay çok görülüyor. Kendilerine ait olmayan çocukları kendileri yapmış gibi nüfuslarına kaydettirenler var. Bu elbette yanlış. Sonra sizin olayınızda olduğu gibi problemler yaşanıyor. Ancak sizinki halledilebilir, kolay. Oysa halli zor meseleler yok mu? Var elbet. Sizinki neden kolay söyleyeyim. Sizin olayınızda mirasınızı almasını istemediğiniz kişi yeğen durumunda. Yeğenlerin mirasta mahfuz hissesi yok. Bu nedenle de mirasınızı bırakmak istediğiniz kişiler lehine vasiyetname yapabilirsiniz. Dilediğiniz kişiyi mirasçı nasbedebilirsiniz. Dolayısı ile yeğen durumunda olan biri “Mahfuz hissem elden gitti” diye şikayette bulunamaz. Bunun dışında daha kolay bir yoldan da söz edebilirim. Aile tablonuzu bilmediğim için bunu açıkça söyleyemiyorum, tahmini olarak söyleyeceğim. Evli olduğunuzu belirtmişsiniz ama çocuk var mı bilmiyorum. Şayet çocuk varsa zaten hiçbir şey yapmanıza gerek yok. Mirasınız eşiniz ve çocuklarınız arasında paylaşılacak, başkasına hisse gitmeyecek. Çocuk yoksa vasiyetname sizin için çözüm olduğu gibi gayrimenkullerinizin intifa hakkını muhafaza edip kuru mülkiyetini dilediğiniz kişiye devir etmek de bir başka çözüm yoludur. Ancak her şeyin başında elbette sağlıklı ve uzun ömür geçirmeniz içten temennimizdir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder